Pagina:Het Koninkrijk Register (1994).djvu/5

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen
 

Voorwoord


Het geschiedwerk van dr. L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, verscheen tussen 1969 en 1991 en telt 14 delen, bestaande uit in totaal 29 banden, die bij elkaar ongeveer 16.000 pagina's bevatten. Van aanvang af is de reeks in twee edities op de markt gebracht: een 'populaire', niet van bronverwijzingen voorziene uitgave, en een geannoteerde wetenschappelijke editie, die tevens per deel van een register was voorzien. De populaire editie had dat register niet en die lacune werd pas in 1988 opgeheven door het verschijnen van deel 13, onder de titel Bijlagen. Dit register kende weliswaar beperkingen, aangezien het alleen bestond uit een topografische en namenindex, maar het grote voordeel was dat de bezitter van de gehele reeks nu met behulp van één centrale ontsluiting zijn of haar weg kon vinden in de verschillende delen van het geschiedwerk. Door dit hulpmiddel lag de zoekende bezitter van de populaire reeks opeens voor op degene die omwille van annotatie en verwijzingen de wetenschappelijke editie had aangeschaft.

De bezitter van de wetenschappelijke editie, die via de registers informatie zocht over een bepaalde zaak of persoon, is tot dusver steeds genoodzaakt geweest eerst te bepalen welk register van welk deel moest worden geraadpleegd. Hoewel het geschiedwerk niet in de eerste plaats als naslagwerk bedoeld is geweest, heeft het geleidelijk toch zeker ten dele dit karakter gekregen. Om het optimaal bruikbaar te maken als naslagwerk en ook verder zo goed mogelijk te ontsluiten was een cumulatief register een absolute noodzaak. Mede op suggestie van lezers hebben de Sdu en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie besloten opdracht te geven tot het vervaardigen van dit hulpmiddel. Het register op de wetenschappelijke editie biedt aanzienlijk meer dan het reeds genoemde register op de populaire editie: het bestaat behalve uit personen- en topografische registers ook uit een index op zaken en onderwerpen. Bovendien omvat dit register ook alle voetnoten en deel 14.

Het register is samengesteld door drs. D. van der Meulen en drs. A. Vogel. De redactionele begeleiding van de kant van het Rijksinstituut voor Oorlogsdo-

7