Pagina:Het Petrus Donders Tijdschrift vol 015 no 008.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen


Vereering van den Eerbiedw. Pater Donders



Onder Pater Donders’ naam en bescherming.

5. De Bossche Missienaaikring Petrus Donders.


In hetzelfde jaar 1920, waarin onder den naam van „Het Hofbauer-Liefdewerk” ons tijdschrift voor de Missie van Suriname begonnen werd (zie o.a. onzen vorigen jg. bl. 132-134), ontstond ook te ’s-Hertogenbosch bij de Redemptoristenkerk een missienaaikring voor dames, welke voor de Surinaamsche Missie zou werkzaam zijn.
Aanleiding daartoe was een dringend verzoek om steun van Z.H. Exc. Mgr. Th, van Roosmalen, Apostolisch Vicaris van Suriname, toen ter behartiging van zijn missiebelangen in Nederland. Zijn noodlijdende Missie werd steeds meer geteisterd door armoede en gebrek. Hij, aller vader in Christus, wilde gaarne helpen, met name de melaatschen, de weezen, de zieken, doch de middelen ontbraken. In zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch hoopte hij te vinden en vond hij inderdaad dames, die in haar vrijen tijd gaarne ter liefde Gods zouden werken aan kleedingstukken voor de hulpbehoevende bevolking en in ’t bijzonder voor de Hindoekinderen en voor de arme melaatschen.
De Aartsbroederschap der H. Familie, vruchtbare bodem van allerlei liefdewerken, leverde hier de dames, die als bestuur en als medewerksters van den „missienaaikring” zouden optreden; gelijk de H. Familie zelve, zou ook de Missienaaikring met de St. Jozefskerk van de Paters Redemptoristen verbonden blijven en onder hun leiding afhankelijk zijn en blijven van Mgr. Van Roosmalen, voor wiens Missie hij was opgericht en zou werken.
Tot patroon van den Missienaaikring werd gekozen de Eerbiedwaardige Petrus Donders, de groote Missionaris van Suriname, de Apostel der melaatschen, onze toekomstige „Heilige”. Naar zijn voorbeeld en onder zijn bescherming wilde men voor de Surinaamsche Missie ijveren door allerlei vrouwelijke handwerken te verrichten.
Sinds zijn stichting — nu reeds ongeveer 15 jaar geleden — heeft de Missienaaikring Petrus Donders geregeld ieder jaar kisten met vervaardigde kleedingstukjes naar de Surinaamsche Missie kunnen zenden. Om de grondstoffen daarvoor aan te schaffen, waren niet 114