Pagina:Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants Cesare Ripa 1644.djvu/120

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
98
98
Eendracht. Concordia.

Concordia, nae de Medaglie van Pupienus.

EEn ſittende Vrouwe, diewelcke in haere rechter hand een Kelck houd, en in de ſlincker twee Overvloets hoorens, met het opſchrift Concordia, &c.
 De Kelck bediet, dat Eendracht een heylige ſaecke is, diewelcke men ſal eere en offerhande doen: en de Overvloets hoorens, drucken uyt, dat terwijl men in Eendracht leeft, de Overvloet verdubbelt.

Concordia Militare. Oorloghs Eendracht.

EEn gewapende Vrouwe, diewelcke in haer handen houd een hoop Slangen in een geſlingert. Want zy is veerdigh haer ſelve mette wapenen te beſchermen, en andere met het venijn te beſchadigen, ’t welck de gramſchap mede brenght.

Concordia insuperabilis. Onverwinnelijcke Eendracht.

VOor de onverwinnelijcke Eendracht, wort de gewapende Spaensche Gerion uytgebeeld met drie hoofden, elck met een gouden kroon, ſes armen, en ſoo veele beenen, die in de rechter hand een Spieſſe draeght, in de ander een bloot Sweerd, en in de derde een Scepter: en de drie ſlincker handen, ruſten op een Schild.
 Men ſeght dat Gerion geweeſt is Koninck van Hiſpanien, en overmits hy drie Rijcken hadde, ſoo wierde hy drie-lyvigh genoemt, als of hy drie lichaemen hadde. Hy is van Hercules vermoort, andere ſeggen dat het drie Broeders waeren, en ſoo Eendrachtigh, als of het een lichaem geweeſt waere.

Concordia. Eendracht.

EEn ſtaende Vrouwe, die twee Kooren-ayren in d’eene hand, en een ſchaele vol levendige Vogeltjens of Herten in d’ander hand hout.
 De ſchaele vol Vogeltjes of Herten, bediet de gelijckheyt van veel perſoonen: en d’Overvloed wort door de Koorenayren uytgedruckt.

Concordia Militare. Krijghs-Eendracht, nae de Medaglie van Nerva.

EEn Vrouwe die in de rechter hand een Steven van een Schip hout, alwaer een vlagge op ſtaet, daer in ’t midden twee handen, die te ſaemen gevoeght zijn, ſtaen, waer mede de Trouwe wort beveſtight, met deſe letteren Concordia exercituum.

Concordia. Eendracht.

EEn Vrouwe die in haer rechter hand een bondelken met pijlen of roeden hout, die vaſt zijn te ſaemen gebonden.
 Eendracht is een vereeniginge van verſcheyden ſtriblijge gemoederen, die te ſaemen leven en verkeeren: Daerom wort de bondel roeden geſtelt, om dat een yder, alſſe alleene zijn, lichtlijck kan worden gebroken, maer vereenight zijnde, ſoo zijnſe vaſt en onverbreecklijck. Salomon ſeyt: Een drie dobbel touw kan niet licht werden gebroken. En d’Eendracht geveſtight zijnde, worden de grootſte dingen ter werelt uytgevoert, gelijck Saluſtius ſeght: Concordia res parvæ creſcunt, & discordia maximae dilabuntur, dat is, door d’Eendracht waſſen kleyne dingen, en door tweedracht ſtorten groote te gronde. Aen welcke ſpreucke, gelijck Seneca in ſijnen xciv brief aenwijſt, M. Agrippa hem ſeer gehouden kende, om dat hy daer door ſijnen allerbeſten vriend en broeder geworden was: Waer van Petrarcha in ſijn Latijns werck breeder verhael doet.
 De gelijckenis van den bondel pijlen is genomen van Scilurus, die om ſijne Soonen de Eendracht aen te prijſen elck een bondel pijlen in de hand gaf om die te breecken: maer als zy ’t niet vermochten, ontwont hy den boſſel en brack yder pijle voor haere oogen. Seggende, ſoo lange de Eendracht onder u ſal heerſchen, ſal noch haet noch gewelt u konnen verbreecken, maer ſeer licht, ſoo ghy u ſelve ſcheurt en tweedrachtigh zijt. Dit wil mede te kennen geven de gelijcknis van Sartorius die des paerds ſtaert geboot gelijcklijck uyt te trecken, maer ſulx onmooghlijck zijnde, trock hy de hayren gemacklijck uyt. Al om te doen verſtaen, dat de Eendracht vaſt en onverbreecklijck is.

Een-