Pagina:In de sneeuw.djvu/115

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
113

Hoe dikwijls schenen hare beste gevoelens te verkillen onder den invloed zijner harde oordeelvellingen, die als beschermende klippen de zee zijner overtuiging omringden.

In betrekking tot den godsdienst bezat zij zulke gevestigde meeningen, dat zij een woordenwisseling met hem hierover niet vreesde. Maar zij wist, dat er aan gene zijde der klippen — buiten de grenzen, die hij als Christen niet mocht overschrijden — een reeks verschillende vragen van zuiver menschelijken en socialen aard bestonden, waarvan hij het bestaan zelfs niet vermoedde — en dàt vond ze belachelijk; hij   w i s t   zoo weinig, — dat wil zeggen, — hij was zoo eenzijdig ontwikkeld.

Hij had een helder verstand en een vlug begrip — o, daaraan twijfelde Gabriëlle niet; — een uitstekend theoloog was hij ook, en voor het overige, een geleerd jong mensen. Maar terwijl bij hem kennis en geleerdheid, als koopmansgoederen in een pakhuis, netjes waren opgeborgen, om slechts bij gelegenheid te worden gebruikt, bleef Gabriëlles geestelijke rijkdom steeds aangroeien, onder den invloed van het frissche, krachtige leven, bij een

8