Pagina:J. David, Het Charter van Cortenberg 1312 (1842).pdf/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

te doen ophouden, en beschreef eene groote vergadering te Cortenberg, alwaer hy met de voornaemste heeren van Brabant en de afgeveerdigden der aenzienlykste steden maetregelen zou beramen ten einde alle redenen van verdere ontevredenheid weg te nemen, en de inwendige rust gedurende de minderjarigheid zyns opvolgers te handhaven.

De vergadering werd gehouden in de maend van September 1312, en liep allergunstigst af door het vaststellen van verordeningen begrepen in het Charter van Cortenberg, hetwelk als de oudste grondwet van Brabant, als het beginsel der namalige Blyde Inkomsten aen te merken, en derhalve voor onze geschiedenis van het grootste belang is.

Dit Charter vindt men in onderscheidene verzamelingen opgenomen, als in de Plakkaten van Brabant[1], in den Luister van Brabant[2], en elders[3]; doch nergens is het nauwkeurig afgedrukt: spelling en bewoording verschillen overal min of meer van het oorspronkelyk opstel.

Dit berust op het stadsarchief van Leuven[4], geschreven op perkament in folio-plano gelyk het de gewoonte was, en voorzien van een groot aental zegels[5]: althans daer is plaets voor zeven en zestig, welke er dan ook wel in 't begin zullen aengehangen hebben, doch heden verminderd zyn tot twee en twintig. Onder deze zyn er tien in goeden staet, de overige min of meer beschadigd. Dit ongeval is echter nog het geringste:

  1. I, bl. 122.
  2. 1, bl. 69.
  3. Miræus. Op. Diplom. I, bl. 446, geeft slechts de namen op van die 't geteekend hebben.
  4. Het is ieder bekend dat Leuven eeuwen lang als de hoofdstad van Brabant gehouden werd; derhalve moet het niet verwonderen dat het originele Landcharter aldaer bewaerd is gebleven.
  5. Eertyds teekende men de oorkonden niet schriftelyk, want schryven was allemans zaek niet; maer ieder die er toe verpligt was hong zyn zegel aen het stuk.