Pagina:Keulemans Onze vogels 3 (1876).djvu/169

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
 

DE BLAAUWE ROODBORST.

SIALIA WILSONI.


Deze fraaije zanger is onder de volgende wetenschappelijke namen beschreven: Turdus sialis, Sylvia sialis, Sialia sialis, Erythraca Wilsoni en Erythraca sialis. De Amerikanen noemen hem Blue bird of Blue Robin, de Duitschers Hüttensanger.

Hij bewoont, even als de twee verwante soorten (S. mexicana en S. arctica), Noord- Amerika tot Mexico. De twee zooeven genoemde soorten zijn echter niet zoo menigvuldig en minder over het geheele oostelijke gedeelte van Noord-Amerika verspreid.

Deze vogel bezit dezelfde eigenschappen en gewoonten, heeft denzelfden streelenden en kwijnenden zang, en beweegt zich geheel als ons Europeesch Roodborstje. Men heeft hem in zijn vaderland ook even lief en hij wordt daar evenzeer ontzien, als het Roodborstje in onze buitenstreken. Audubon en Wilson, de wereldberoemde ornithologen, beschrijven hem ook als het allerliefste vogeltje, dat zich in die streken hooren laat.

Het mannetje heeft de bovendeelen kobaltblaauw, de onderdeelen tot aan de pooten bruin, buik en onderste staartdekveêren wit. Het wijfje heeft de bovendeelen licht leikleurig, vleugels en staart zwartachtig met grijze zoomen aan de'veêren, keel vuilwit, borst flets bruin, buik en onderste staartdekveêren rosachtig wit.

Hel jong in zijn nestkleed heeft de kleuren van het wijfje, doch over het geheel iets lichter, en de'veêren onduidelijk gevlekt, zoodat zij als schubben afgezet schijnen.

Deze vogels broeijen, naarmate der luchtstreek, in Mei of Junij, en bouwen hun nest in lage heesters, op de onderste takken van dennen of tusschen hooge grasplanten, doch steeds nabij den grond. Het nest wordt uit wortelen, stroo of