Pagina:Korte beschrijving van het dorp loemel en deszelfs omtrek.djvu/12

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
( 8 )

Gestel voormaals aan den Prins Bisſchop van Luik en thans, tot Frankrijk behoorende, ſcheidt hetzelve bijna van de Meijerij af, liggende tusſchen Bergeik en Lommel, terwijl alleen aan de eene zijde de heide van Lommel aan die van Bergeik paalt, zoo als duidelijk te zien is op de kaart van de Meijerij van 's Bosch, door den kundigen landmeter H. Verhees in 1794 vervaardigd; welke ligging ook aanleiding tot voorvermelde ruiling zal gegeeven hebben.

Gelijk veele Meijerijſche dorpen, zoo is ook Lommel zeer oud bekend geweest, volgens Grammaije word het, in oude diplomata gezegd te liggen in Taxandrie, een benaming, welke de landſtreek der Meijerij en een gedeelte van het naburig Braband en Luikerland, in vroeger, en bijzonder in de achtſte en negende eeuwen gedraagen hebben. [1].

Ansfried, die in 't laatst van de tiende eeuw over Braband geregeerd heeft, en als

Graaf
 
  1. Eenige nog niet opgemerkte of minbekende bijzonderheden omtrent dat Landſchap Taxandrie, en vooral wegens de plaatſen daartoe behoord hebbende, bijeen verzaameld, waren mooglijk voor de Vaderlantlſche Geſchiedenis der moeite waardig om in 't licht gegeeven te worden.