Pagina:Korte beschrijving van het dorp loemel en deszelfs omtrek.djvu/14

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
( 10 )

van Braband de omliggende heide en woeste gronden binnen zekere beſchreven paalen aan de ingezetenen van Lommel voor een koopprijs en jaarlijkſchen cijns, uitgegeven bij zijne brieven van den jare 1331.

Hertog Jan de Vierde van Braband verleende aan die van Lommel bijzondere voorrechten, bij zijne brieven van den 18 Sept. 1422, welke vervolgens, bij nadere brieven van Hertogen Albert en Isabella, van 20 November 1603, bevestigd zijn. Hertog Jan verhaalt daarbij, dat zijne goede lieden en onderzaaten zijner vrijheid van Lommel, aan de uiterſte paalen van Braband gezeten zijn, en in voorleden tijden veel overlast en geweld te lijden hebben gehad van hunne nabuuren buiten den lande van Braband ge-

ze-
 

    in oorſprong en grondeigendom verſchillende) overeenkomst met de Marken in Gelderland en Overijsſel, waarover men vindt in Racers Overijsſelſche Gedenkſtukken, 1ſte ſtuk §2 en 3, en bekend is de prijsverhandeling van F. W. Broxterman, te Arnhem in 1798 gedrukt, en waarover ook in 't voorleden jaar 1807 de Heer A. J. H. W. Heeckeren van Nettelhorst, bij zijn publieke promotie, aan 't Utrechts Academie een fraai Specimen Academicum heeft uitgegeeven.