Pagina:Korte beschrijving van het dorp loemel en deszelfs omtrek.djvu/20

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
( 16 )

de heide bragt dikwijls aan bouw- en weilanden groote ſchade toe, en midsdien, wanneer er zandbergen in de heide los en aan het verſtuiven raakten, kwamen de luiden van 't naburig rot, of 't geen aan de beurt lag, te zaam, en ſtelden middelen, om zulks te beletten, in 't werk, 't geen den naam had van zand of zavel[1] ſtoppen, en hier van werd de rotmeester, die daar over het opzigt had, zavelmeester en zijn rot het zavel genoemd.

In 1791, is er een baan van Breda op Maastricht aangelegd, loopende over Lommelſchen bodem, doch buiten het dorp; – de ſteenweg van Luik op 's Bosch, van de Luikſche zijde tot den grond van Lommel gebragt zijnde, werd op den 25 Junij 1790 de eerſte, ſteen aan denzelven op Lommelſchen grond van wegens de Staaten van Hol-

land
 
  1. Zavel is bij Kiliaan Sabulum, Sabulo; C. Barthius zegt in zijn Adverſaria, lib. 56. cap. 5, pag. m. 2657. "Sablonem dicunt Galli hodie, locum Sabulo plenum, & ipſum etiam Sabulum ſic Latinis uſurpatum docet Althelmi locus libro de laudibus Virginum, de martyribus aliquot, ſimul ſepultis: Et ſimul in crypta pauſant ſablone ſepulti."