Pagina:Korte beschrijving van het dorp loemel en deszelfs omtrek.djvu/22

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
( 18 )

en-dertig gemeentens verdeeld zijnde, betaalde Lommel ƒ6-10-10 in het honderd, omtrend zoo veel als de ſtad Eindhoven, en veel meer dan eenige andere gemeente, Oorſchot alleen uitgezonderd; – de Tienden zijn er zedert veele jaaren niet, gelijk op andere plaatſen, ingezameld, naardien zoo de groote- en ſmal–tienden aan het Kapittel van Hilvarenbeek, als de novale tienden aan 's Lands Domeinen behoorende, van tijd tot tijd voor een termijn van jaaren aan de gemeente zijn gelaaten voor een jaarlijkſen pacht, welke door het Gemeente-beſtuur bij omſlag over de landereijen gevonden wierd.

Zedert den jaare 1803 had Lommel een Schout, zeven leden van het Gemeente-Beſtuur, tevens Schepenen zijnde, en het Gerecht uitmaakende, vijf Gecommitteerden, een Secretaris en een Gerechtsbode (zoo als algemeen in de Meijerij), Vorſter[1] ge-

naamd,
 
  1. Vorſter van een bosch komt voor in een verklaring van 1576, bij Mr. G. van Hasselt, Arnhemſche Oudheden, 3de deel bl. 4, over het woord Vorst of Forst, waarvan de benaming afſtamt, vindt men in eene fraaije aanteekening in Racers Overijſelſche Gedenkſtukken, 1e ſtuk, bl. 40 aanteek. 4.