Pagina:Korte beschrijving van het dorp loemel en deszelfs omtrek.djvu/42

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
( 38 )

het andere gedeelte de Maas met de Schelde vereenigen zal.

De aanvang van hetzelve is veel hooger genomen, dan de Eugeniaſche gracht begon; liet Noorder-Kanaal word aan den Rhijn geopend bij Grimmelikhauſen, [1] boven de ſtad Nuis en boven de rivier de Erft [2], die in de landſtreek de Eyffel ontſtaande, tusſchen Nuis en Grimmelikhauſen in den Rhijn valt.

Het Kanaal doorſnijdt die rivier de Erft, en ontfangt midsdien ook toevoer van water uit dezelve; loopt voords dwars door het riviertje de Niers, daar uit ook van water voorzien wordende, 't zelve, 't geen mede tot aanvulling der Eugeniaſche gracht-strek-

te,
 
  1. Op ſommige kaarten wordt het niet gemeld, maar men vindt het onder anderen op een kaart van Keulen, in voorz. Atlas van Jansonius, I deel, letter Gg, daar het heet Grimlickhuſen.
  2. De Erft, Ervates of Arnapha, zie Busschings Geographie, III deel, 2de ſtuk bl. 791. Ook wel de Erpe genoemd, als. op. voorz. Kaart, en in den Tegenwoordigen Staat van alle volken, VIII deel, bl. 591. Bij l'Englet Dufresnoy, Methode pour Etudier la Geographie, tom. III, pag. 502, l'Erpe.