Pagina:Land en Volk vol 004 no 185.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

 Land en Volk van Vrijdag 7 Augustus 1908



meester van een som van f 4500, waarvan De B., er f 325 kreeg. Vermoed wordt dat de dievenbende nog aan verschillende andere misdrijven schuldig is. Twee personen zijn nu gearresteerd; van drie anderen kan elk oogenblik de arrestatie worden verwacht, en de zesde is voortvluchtig.



Een kwade boschwachter

 Te Bloemendaal trad op 28 Mei jl. de boschwachter L. zoo onhebbelijk op tegen den heer H. B. aldaar, dat twee buitenstaande heeren zich daarmede bemoeiden. Een hunner de heer G. liet zich de uitdrukking ploert tegen den boschwachter ontvallen. De boschwachter maakte hiervan procesverbaal, zoodat de heer G. zich voor de rechtbank te Haarlem had te verantwoorden.
 De officier van justitie deelde mede hoe hem bij onderzoek was gebleken, dat de houding van den boschwachter tegenover het publiek steeds van dien aard is, dat hem het nog eens opmaken van procesverbaal onmogelijk moet worden gemaakt. Aan den officier zou het niet liggen als het nu reeds de laatste maal was geweest dat hij daartoe in staat was.
 Maar de heer G. had toch geen ploert mogen zeggen. De eisch was f 5 voor dit misdrijf.



Een noodlottige aanrijding.

 Te Zaandam reed een fietsrijder een jongen aan, met het noodlottig gevolg dat het jongmensch de polsslagader werd doorgesneden. Heelkundige hulp was spoedig aanwezig, waardoor doodbloeden werd voorkomen.



Een afschuwelijke kindermoord.

 Te Warmond, Zuidholland, is een ongehuwde moeder, de 20-jarige C. Heemskerk gevankelijk naar Den Haag vervoerd, omdat haar pasgeboren kind is verdwenen. De 25-jarige F. Vanzelf aldaar wordt verdacht het kind in een kookfornuis te hebben verbrand. Hij werd ook door den rechter-commissaris gehoord.
 In het Leidsche Dagblad lezen we omtrent deze verschrikkelijke geschiedenis het volgende:
 Het rustig, landelijk plaatsje Warmond, waar het leven zoo’n anders kalm verloop heeft, dat de eene dag meestal gelijkt op den ander als twee druppels water op elkaar. kwam Dinsdag plotseling in beroering. Er hadden al geruchten geloopen omtrent de 20-jarige C. H., die babbelzieke buurvrouwen elkaar geheimzinnig toefluisterden, maar deze geruchten waren langzamerhand weder verstomd, totdat opeens de werkelijkheid veel verschrikkelijker dan men haar zich had kunnen denken, aan het daglicht kwam.
 In den nacht van 23 op 24 Juni is juffrouw C. H. bij haar moeder, de wed. H. aldaar, moeder geworden. Een vroedvrouw uit Leiden, mej. V., had daarbij hulp verleend, en stelde na de geboorte van een gezond knaapje voor, dat zij het kind mede ter secretarie dier gemeente zou aangeven. De familie achtte dat niet noodig, men zou daar zelf wel voor zorgen. Het kind zou in Amsterdam worden aangegeven, waar de verloofde van een zuster, zekere H. H., woonde, om opspraak te vermijden. Dit was mej. V. goed, indien men haar maar het bewijs toonde, dat de aangifte was geschied.
 Daarmede scheen men echter te dralen en zelfs op herhaald aandringen van haar, bleef men in gebreke. Wel kreeg mej. V. eens een bezoek van mijnheer H., die haar kwam verzekeren, dat het al lang was geschied en dat er volstrekt geen reden tot ongerustheid harerzijds behoefde te bestaan. De vroedvrouw was echter niet gerust en stelde eindelijk den burgermeester der gemeente Warmond, den heer Sch[e]lvinck, met het geval in kennis, die onmiddellijk een onderzoek instelde in Amsterdam, waaruit bleek, dat het kind niet was aangegeven. Evenmin was dit te Warmond geschied en nu werd het vermoeden, dat het kind op een of andere wijze zou zijn verdonkeremaand, zeer sterk[.]
 Het meisje en haar moeder werden in verhoor genomen, die eerst alles ontkenden, doch weldra toegaven, dat het knaapje geboren was. Het was echter onmiddellijk met genoemden heer H. en een dame per rijtuig naar Voorhout vervoerd en vandaar was men niet den trein naar Amsterdam vertrokken. Een onderzoek door de politie ingesteld leerde echter, dat geen koetsier was te vinden, die het vrachtje zou hebben vervoerd en ook aan het station te Voorhout herinnerde men zich van zoo iets niets. Wel waren de heer H. en de vroedvrouw naar Leiden gereden, doch blijkbaar zonder kind.
 C. H. werd dan ook Dinsdagmiddag gevankelijk naar Den Haag vervoerd en na door den rechter-commissaris te zijn gehoord, in verzekerde bewaring gehouden. Intusschen viel de verdenking op den 25-jarigen F. Van Z. tuinknecht aan het Seminarium aldaar, die bij de weduwe H. inwoonde. De gemeente veldwachter Moor en de rijksveldwachter Koekoek begaven zich Woensdag naar het Seminarium, om hem te arresteeren, doch vernamen daar, dat de man reeds was ontslagen. Zij vonden hem echter thuis en voerden hem voor den burgemeester voor wien hij, naar wij vernamen, meedeelde dat hij het kind heeft verbrand in een kookfornuis achter de woning van de weduwe H.
 Nadat hiervan proces-verbaal was opgemaakt, werd ook hij gisteren voor den rechter-commissaris gebracht, die echter geen termen schijnt te hebben kuunnen vinden, om hem in verzekerde bewaring te houden, zoodat hij gisterenavond voorloopig weer op vrije voeten is gesteld en huiswaarts is gekeerd.
 De moeder van C. H. moet nog volhouden dat het kind inderdaad na de geboorte naar Amsterdam is gebracht, en van daar later, nadat het was overleden, in een corsettendoos naar Warmond is gezonden.
 In de onmiddellijke omgeving gelooft men dit verhaal echter niet, al denkt men wel, dat ook H. H. uit Amsterdam in de zaak betrokken is.
 Hoe het zij, het geval is nu in handen der justitie, die de waarheid wel aan het licht zal brengen.
 Dat echter geheel Warmond onder den indruk van het geval is, waaraan ongetwijfeld een misdaad is verbonden, laat zich denken.



Moord.

 Te Amsterdam is gisteren een 34-jarige weduwe, wonende in de Haarlemmerstraat, door een vroegeren commensaal door een revolverschot gedood.
 Zij had de vorige week al haar commensaals de huur opgezegd omdat dezen het haar lastig maakten. Gisterenmiddag, omstreeks vijf uur, kwam een hunner, zekere N., weer in de woning. Hij werd boven gelaten, waar de vrouw juist bezig was met het klaarmaken van het eten. Het gesprek werd reeds dadelijk op luiden toon gevoerd. De beide kinderen der weduwe, daardoor angstig geworden, wilden binnendringen, doch werden door den bezoeker op ruwe wijze naar buiten gezet. Kort daarop knalde een schot, spoedig gevolgd door een tweede.
 De bewoonster van de tweede étage, opgeschrikt door de knallen, kwam naar beneden en zag beider lichamen geheel bebloed in de keuken liggen. Ze waarschuwde voorbijgangers en politie, die weldra een onderzoek kwam instellen en een revolver, waarop nog 4 scherpe patronen, in beslag nam.
 Het slachtoffer bleek spoedig na het ontvangen van het schot overleden te zijn. N., werd zwaar bloedend en bewusteloos naar het Binnengasthuis vervoerd; zijn toestand is tamelijk bevredigend.



De moord te Schüttorf.

 Men schrijft ons uit Enschedé:
 De beide door de Duitsche politie aangehouden personen Grolimund en Kopelent hebben thans bekend den moord op den nachtwaker S. der firma Schlikker te hebben gepleegd. Beide personen hadden vroeger bij genoemde firma gewerkt en waren derhalve met de toestanden bekend.



Branden.

 Vermoedelijk door het in brand raken van een kleedingstuk, dat bij een gastoestel hing, is gisternacht aan de Minkmaatstraat te Enschedé de woning van den koopman G. J. Jansen, toebehoorende aan den wagenmaker J. Ensink, totaal uitgebrand. Verzekering dekt de schade.
 Te Bude bij Nieuweschans is een felle brand uitgebroken in de groote koopmansbehuizing van den heer G. Wiemann aldaar. De brandweer wist met groote moeite een deel van het voorgebouw te behouden. Het overige deel van het huis ging verloren. Een en ander was verzekerd tegen brandschade.

Kunst.



MUZIEK.

Anna Blauw.

 De van vroeger bekende altiste Anna Blauw, echtgenoote van prof. dr. G. van Iterson te Delft, zal in het volgende seizoen zich weder op concerten doen hooren.



Het a.s. muziekseizoen.

 De uitvoeringen van het „Amsterdamsche à Cappella-koor” (directeur Ant. Averkamp) in het aanstaande seizoen zullen plaats hebben op Woensdag 28 October 1908, Woensdag 13 Januari en Zaterdag 6 Maart 1909, en wel de eerste en laatste in een kerkgebouw en het tweede in de zaal „Diligentia.”



Programma’s der muziekuitvoeringen.

 Kurhaus, Scheveningen. – Zaterdag 8 Aug. ’s Namiddags te 3 uur in de Kurzaal, onder leiding van den heer J. G. Bino, groot Kinderbal, gecostumeerd en ongecostumeerd.
 Drie prijzen voor de mooiste costumes.
 Promenade in de Kurzaal en over het Terras, begeleid door een militair Muziekcorps.
 Bal met Cotillon. Uitreiking van Surprises. Tombola. Bombardement.
 De netto opbrengst van het Kinderbal zal ter beschikking worden gesteld van het Comité der Tentoonstelling voor „Opvoeding van het Kind”.
 Concert, 8 uur (bij gunstig weder), Kapel der jagers. – No. 1. Helena-Marsch, Reckling; 2. Festouverture, Hamm; 3. Mein Traum, Wals, Waldteufel; 4. Pomponette, danse-air Louis XI, Beyens. – No. 5. Potpourri uit „Die Meistersinger von Berlin”, Lincke; 6. Bal sirenen, Wals, Léhar; 7. Die Heinzelmänchen, Eilenberg; 8. Putpourri populaire No. 8, Renaud.
 Van 8½—10½ uur in de Kurzaal groot Bal.



BEELDENDE KUNST

Theo van Doesburg.

 Ik begrijp werkelijk niet goed, wat deze jonge teekenaar met al die kopjes heeft willen zeggen, die hij thans in het bovenzaaltje van den Haagschen Kunstkring heeft opgehangen. Dit zaaltje leent zich met zijn voor-invallend licht al heel slecht om dingen achter glas goed te kunnen zien; het reflecteert er dat ’t een lieve lust is. Maar zoo goed het ging deze portretjes bekijkende, en met heel veel aandacht, kon ik er nog niet inkomen.
 In een voorwoordje van den catalogus staat, dat deze kunstenaar „geheel uit zichzelf voortgekomen is”. Moet dat beduiden, dat hij geen leermeesters heeft gehad, dan lijkt dat wel wat overmoedig. Verder staat er, dat hij „verre van uiterlijke mooie lijnen, streeft het innerlijke van den mensch op te sporen”. Accoord; maar daarnaar streeft elke portrettist; dat juist is zijn kunst. Maar daarom behoeven „de uiterlijke mooie lijnen” niet verwaarloosd te worden.
 En dat doet Van Doesburg te veel. Zeker, er zijn bij deze meerendeels heel kleine koppen, met potlood en krijt gedaan, wel dingen, die een oogenblik treffen, zoo de nos. 6, 10, 18 en het zelfportret; maar ik kan er met den besten wil niets anders in zien dan atelierwerk, laboratoriumwerk liever, dat men bij voorkeur niet in ’t openbaar laat kijken. Waar zou het dan heen!
 Wat is nu het doel van den teekenaar? Wil hij zich als portretteekenaar of -schilder vestigen? En is dit alles maar voorwerk, oefening? Dan hebben we een afwachtende houding aan te nemen en te loven als er lof waardigs van zijn hand te zien zal komen.
 Uit nog een uitdrukking in het voorwoord valt dit voornemen wel af te leiden.
 Voorloopig schijnt het mij toe dat Van Doesburg zijn kracht overschat heeft met deze dingen aan het publiek voor te zetten.

T.      

Sport.



Voetbal.

 Naar de Sport verneemt, heeft de Rotterdamsche voetbalvereeniging Celeritas opgehouden te bestaan en zijn bijna alle leden overgegaan tot Sparta. Met het heengaan van Celeritas verdwijnt een oude vereeniging van het voetbaltooneel; een club die goede spelers heeft voortgebracht, die zelfs een jaar in de eerste-klas heeft gespeeld. In de laatste jaren evenwel is het de eens zoo flinke club al slechter gegaan.
 Te Amsterdam, zegt de Sport, zijn er, nog meer plannen tot vereeniging van clubs sedert Ajax en Holland gingen samensmelten.



Schaken.

 Te Dusseldorf wordt een meester-tournooi gehouden waaraan Mieses, Süchting, Johner, Treybal, Marshall von Bardeleben, Salwe, e.a. deelnemen. Den 17en Aug. begint er de wedstrijd om het wereldkampioenschap tusschen Lasker en Tarrasch.
 De stand na de 2e ronde was als volgt:
 Süchting 2, Spielmann 2, Von Bardeleben 1½, Marshall 1½, Mieses 1½, John 1 (1), Wolf 1, Salwe 1, Przepiorka 1, Gottschall 1, Treybal ½ (1), Jacob ½, Swiderski ½, Johner 0, Brody 0, Fritz 0.
 Na de 3de ronde is de stand als volgt:
 Spielmann + 3, John, Süchting + 2½, Marshall + 2, Von Bardeleben, Von Gottschal, Mieses, Salwe en Wolff 1½, Body, Fritz, Jacob, Johner, Przepiorka, Treybal + 1, Swiderski + ½.



Wielrijden.

De Tour de France.

 De stand van dezen wedstrijd is op het oogenblik : 1. Petit Breton, 2. F. Faber, 3. Passérieu, 4. Garrigou, 5. Ganna, 6. Paulmier, 7. Cornet.
 Gisteren werd de 12e rit gehouden, met het volgende resultaat: 1. Faber, 2. Garrigou, 3. Petit Breton, 4. Rollignole, 5. Fleury.



Zeilen.

Cowes-week.

 De Germania, toebehoorende aan den heer Krupp von Bohlen und Halbach, won den beker, die door den Duitschen Keizer was uitgeloofd.



Cricket.

Engeland.

Yorkshire—Lancashire.

 Yorkshire 206 en 243.
 Lancashire 144 en 115.
 Yorkshire wint met 190 runs.

 Surrey—Notts eindigde door den regen in in draw.

Kent—Sussex.

 Sussex 173 en 177.
 Kent 360.
 Kent won dus met inning en 10 runs.

Derbyshire—Hampshire.

 Derbyshire 211 en 320.
 Hampshire 167 en 238.
 Derbyshire wint met 126 runs.

 Gloucestershire won van Essex, terwijl de wedstrijden Somersetshire—Middlessex, Worcestershire—Warwickshire en Leicestershire—Northamptonshire eveneens alle in een draw eindigden.

Uit de Rechtszaal.

Doodslag.

 Adv.-generaal bij den Hoogen Raad jhr. mr. Ort concludeerde in de zitting van den Hoogen Raad tot verwerping van het cassatieberoep van J. M., ingesteld tegen een arrest van het Gerechtshof te ’s Gravenhage, waarbij hij niet bevestiging van het vonnis der Rotterdamsche Rechtbank is veroordeeld tot drie jaren gevangenisstraf ter zake van mishandeling den dood tengevolge gehad hebbende. Requirant had in den nacht van 2 op 3 Febr. van dit jaar in de Zandstraat zekeren M. v. 0. met een mes in het linkerbeen gestoken, waardoor een uit- en inwendige verbloeding was veroorzaakt, tengevolge waarvan de verwonde nog dienzelfden nacht is overleden.
 Uitspraak 15 Augustus.
 – Advoc.-generaal jhr. mr. Ort concludeerde eveneens tot verwerping van het cassatieberoep van A. J. de K., ingesteld tegen een arrest van het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch, waarbij hij is veroordeeld tot 3 jaren gevangenisstraf, wegens afpersing gepleegd op den openbaren weg.
 Requirant was door de Rechtbank te ’s-Bosch, niettegenstaande zijne ontkentenis, schuldig verklaard in den nacht van 3 op 4 Maart j.l. op den openbaren weg onder St. Oedenrode, zekeren M. onder bedreiging met geweld van diens portemonnaie met gelden te hebben beroofd. De Rechtbank had beklaagde deswege overeenkomstig den eisch van het O. M. veroordeeld tot 6 jaren.
 In hooger beroep was deze straf door het Hof te Den Bosch verminderd tot 3 jaren gevangenisstraf.
 Uitspraak 15 Augustus.

In handen van nachtvlinders gevallen.

 Voor de Haagsche Rechtbank stonden terecht 2 zich noemende dienstboden, A. v. B. en P. J. v. B., respectievelijk 17 en 20 jaar, en twee jonge kerels, F. B. en P. G., waarvan de 1e beklaagde in den nacht van 27 Juni zich met een beschonken heer op het Spui afzonderde en dezen bij die gelegenheid in een poortje van een portemonnaie beroofd had, inhoudende 1 bankbiljet van f 200, 3 van f 100 en acht enkele guldens.
 Met dien buit begaf ze zich naar een op het Spui wachtenden jongen (den 3n bekl., en den volgenden dag begaven beiden) benevens haar zuster (de 2e bekl.) en G. (de 4e bekl.) zich naar Rotterdam. Daar werden allerlei goederen gekocht, kleederen en sieraden, en onderling verdeeld. Daarom stonden de drie overige beklaagden heden terecht, onder de beschuldiging voordeel te hebben getrokken van diefstal.
 De 1e bekl., de daderes, legde een volledige en omstandige bekentenis af.
 De tweede beklaagde erkende dat haar zuster in het station te Rotterdam haar had medegedeeld den diefstal te hebben gepleegd.
 De derde beklaagde ontkende geweten te hebben bij de verdeeling van geld en goederen, dat een en ander van diefstal afkomstig was. Maar de eerste beklaagde deelde der rechtbank mede, dat hij ’t wel wist, en dat hij zelf het denkbeeld geopperd had, het geld niet te ’s-Gravenhage, maar te Rotterdam te gaan wisselen, waar het minder in de gaten zou loopen.
 De man hield echter vol ’t niet te hebben geweten en niet anders te hebben gedacht dan dat zijn „meisje” — zooals zij hem medegedeeld had — het geld had gekregen van een mijnheer met wien zij zich had afgegeven.
 De moeder van de 1e beklaagde, als informante gehoord, beweerde dat haar dochter, tot vóór het feit nooit gestolen had. Wel is waar was zij van een ondeugend maar niet van een slecht karakter. Zij was echter in verkeerd gezelschap geraakt en dit heeft haar tot diefstal gebracht.
 Ook de 4e bekl. wist volstrekt niet dat het geld van diefstal afkomstig was[.]
 De bestolene, een man van 49 jaar, verklaarde dien avond van den bewusten nacht een diner te hebben bijgewoond, na afloop waarvan hij beschonken is geraakt. Hij had eenige dagen geleden van zijn moeder te Montfoort een geldsom ontvangen als geschenk, en waarvoor hij zich iets moois moest koopen.
 „U hebt u nog al wat moois gekocht!” merkte de President, mr. Croockewit, op.
 Na verder getuigenverhoor vorderde substituut-officier van justitie, mr. Van Geus, niet twijfelende aan de schuld van de beklaagden, tegen de 1e beklaagde (minderjarige) terbeschikkingstelling van de regeering ter plaatsing in een Rijksopvoedingsgesticht, tegen de 2e beklaagde 1 jaar, en tegen ieder der 3e en 4e beklaagden 2 jaren gevangenisstraf.
 Voor de beide eerste beklaagden trad op als verdediger mr. Furnee, die zich, wat de 1e beklaagde betreft, aansloot bij de vordering van ter beschikking stelling der Regeering, en slechts enkele verzachtende omstandigheden bijbracht.
 Ten aanzien van den tweeden bekl. wees hij op een gunstig verleden en stelde hij haar voor als een slachtoffer van woordbreuk van haar verloofde, waardoor zij haar levensdoel gemist heeft. Ook was pl. overtuigd, dat zij de gevolgen van haar daad niet besefte. Hij vroeg een clemente straf.
 Mr. Thorbecke, voor de beide mannelijke beklaagden optredende, pleitte dat tegen zijn cliënten hoogstens het vermoeden, doch niet de zekerheid kan bijgebracht worden dat zij geweten hebben dat het hun door de 1e beklaagde overhandigde geld van diefstal afkomstig was[.]



Diefstallen.

 * De Amsterdamsche Rechtbank (Vacantiekamer) eischte heden 2 jaar en 6 maanden gevangenisstraf tegen een 39-jarig werkman, die op 19 Mei uit de gang van het perceel Plantage Kerklaan 51 ten nadeele van den heer E. J. de Vries een regulateurklok had gestolen en beleend, en tegen een jongen man, recidivist, die uit een pakhuis aan de Rapenburgerstraat op drie tijdstippen, telkens door verbreking van ’t paneel, partijen paardenhaar en paardenstaarten had ontvreemd en ten gelde gemaakt, 2 jaar met aftrek van 2 maanden preventief.

 De kelders van het Kantongerecht te Amsterdam bevatten, behalve het archief, eenige door houten hekken gescheiden afdeelingen waarin diverse goederen etc. worden bewaard, die als overtuigingsstukken hebben gediend of moeten dienen. Die hekken hebben onderaan een opening, bestemd voor poes. Maar van dat kattegat werd misbruik gemaakt. De zoon van een stoker, al jarenlang bij het Kantongerecht in dienst, ging tusschen November van het vorige tot April van dit jaar twee à driemaal ’s maands met vader ’s morgens vroeg mee; de concierge liet ze door de portierswoning binnen en ging dan, zoo vertelde althans de jongen voor de Amsterdamsche Rechtbank, weer naar zijn bed. Achter het latwerk nabij het kattengat lagen tal van afgekeurde tinnen inhoudsmaten en koperen gewichten zoo maar voor het grijpen. En zoo geschiedde. Bovendien pasten twee huissleutels, die later op vader en zoon bevonden werden, volkomen op de sloten der hekken.
 De zoon, een 21-jarige jongen, greep wat hij grijpen kon; vader hielp dragen en kreeg de helft van de opbrengst.
 De zoon bekende volmondig; verschool zich achter den concierge die hem en zijn vader ’s morgens binnenliet en vrij baan liet. Volgens beklaagde bedroeg de opbrengst dank een paar opkoopers ƒ10 a ƒ12. De eene koopman verklaarde, voor het tin 75 a 80 c. per K.G., voor het koper 35 a 40 c. per K.G. te hebben betaald; de ander voor het tin 60 a 70 cent per K.G.
 De ambtenaar van het O. M. eischte tegen den jeugdigen dader een jaar gevangenisstraf onder aftrek van 2 maanden voorhechtenis.
 Door den verdediger mr. Ad. Perel werd in zijn pleidooi erop gewezen, dat het de vader was die tot den diefstal had aangezet; een dronkaard, die het huisgezin steeds in rep en roer bracht, zoodat in een brief, door pleiter overgelegd, werd getuigd dat het thuis nooit zoo rustig was geweest als nu, dat men niet wist in welke wereld men was, nu de oude het huis uit was.
 Tegen den vader, een 60-jarig man, die 12 jaar aan het Kantongerecht in betrekking was ter bediening van de centrale verwarming, werd door het O. M. wegens het trekken van voordeel uit de opbrengst van het gestolene een gelijke straf als tegen den zoon geëischt, n.l. 1 jaar onder aftrek van 2 maanden voor de preventieve hechtenis.

Haagsche Publicaties.

Gevonden voorwerpen.

 Aanwezig aan het hoofdcommissariaat van politie, Alexandersplein 15b, en aldaar te bevragen op alle werkdagen tusschen 12½ en 2 uur, de navolgende voorwerpen:
 Een schaartje, een lombardbriefje, een taschje met inhoud, een kruiwagen, een ceintuur, een kindermanteltje.
 Aanwezig en te bevragen bij de navolgende ingezetenen:
 Een hazenwindhond, Fokke, Wassenaarsche weg 20; een jonge fox-terrier, Schipper, Terheijdestraat 7; een lorgnet, v. Tartwijk, Lijnbaan 6; een zilveren armband, Obrechtstraat 309, een bos sleutels, Hartink, Olieberg 1d; een fox-terrier, Tacoma, IJsselstraat 31; een zwart hondje, Dirkse, Bakhuizenstraat 75; een verhuisbiljet ten name van D. Gomes, Van Spange, Falckstraat 251; een fantasiemedaillon, Pleijzier, Hobbemastraat 110; een crapeau, Angelier, Emmastraat 52; een bruin kinderschoentje, Smit, Hekkelaan 39; een ceintuur, C. v. Overbeeke, N. Havenstraat 1b; een bruinlederen taschje, P. H. Ritter, Ooststraat 10; een Duitsch-Hollandsch K.M.-boekje, R. de Graaf, Weststraat 121; een fox-terrier, v. d. Drift, Stadhoudersplein 85; een fox-terrier, Aandewiel, Harstenhoekweg 23; een broche met portret, Pieroen, Willemstraat 37; dertig agaten koralen, portier, Palace-hotel; een bloedkoralen ketting met gouden slot, Folkers. Steinstraat 93; een dameshorloge met ketting, Jacobs, Vaillantlaan 312; een collyhond, Godthelp, Waldeck Pyrmontkade 108; een kat, Zieck, Snelliusstraat 63; een ring met sleutels, Kruis, Frederikstraat 52/90; 2 zilveren lepels en 1 dito vork, bureau Aschstaal; een parasol, Weimarstraat 38; een handschje, J. C. van den Broek, Rochussenstraat 84.

Financ. Mededeelingen



Geldkoers van de Nederlandsche Bank.

 Koers van het Geld bij de Nederlandsche Bank. Wisseldisconto 3 pct., Promessen dito 3½ pct., korte Beleeningen 4 pct,, Voorschotten in Rekening-Courant 4 pct., Beleeningen van Binnenl. Effecten 3 pct., van Buitenl. dito 3½ pct., van goederen 3 pct.



Wallstreet nieuws.

 Blijkens door de heeren Van Oss & Co. telegrafisch ontvangen berichten was ook gisteren de handel ter beurze van New-York zeer opgewekt. De totale omzet bedroeg 875.000 shares, waarvan 136 Readings, 124.000 Unions, 76 000 Steels en 65.000 Smelters.
 De markt opende flauw, liep later scherp terug maar kon in den namiddag opnieuw verbeteren waardoor de geleden koersverliezen geheel werden ingehaald en in enkele gevallen zelfs beduidende verbeteringen tot stand kwamen.
 De gunstige stemming voor spoorwegwaarden was in de eerste plaats het gevolg van een uitspraak van het Federale Gerechtshof, waarin het verbod van de staat Georgia tot verhooging van de vrachttarieven wordt opgeheven.
 Koperwaarden waren vast op groote aankoopen voor rekening van Boston welke gepaard gingen met verschillende geruchten omtrent betere vraag voor dit metaal.
 Canadian Pacifics waren aangeboden voor Londensche rekening en bleven flauw gestemd naar aanleiding van de uitgebreide boschbranden en de werkstaking van een gedeelte van het personeel dezer Maatschappij.
 De bondmarkt was zeer vast.
 Spoorwegontvangsten voor de maand Juni: St. Louis & South. Western: $78 000 bruto, $ 124 000 netto minder.
 Voor de vierde week van Juli: Southern Railway: $422 000 bruto minder.



Haagsche Beurs.

Koersen van heden.

  Gedaan. Bieden. Laten.
Am. Smelt. en Ref. Co. Cert. 99 100½
Hide en Leather pref. Aand. 22¼ 23
U. S. Steels gew. Aand. 4515/16 457/8 46
Great Cobar Aand. 1151/4 115 116
Kon. Olie Aand. 288 289
Sumatra Palembang Aand. 109 1103/4
Int. Merc. M. gew. Aand. 73/4 8
Int. Merc. M. pref. Aand. 213/4 221/4
Santa Fé Land Co. Aand. 202 206
Ned.-Ind. Spw.-Mij. Aand. 200 2011/2
Erie gew. Aand. 241/16 241/8 241/16 241/8
Missouri K. en T. gew. Aand. 321/4 321/2
South. Rails gew. Aand. 201/4 205/16
Southern Pac. gew. Aand. 945/8 943/8 943/4
Wab. Pittsb. 2e H. 4 pct. Obl. 135/8 141/2
N. W. Schuld 2½ pct. Cert. 751/4 751/2
Rusland 6e Em. 4 pct. Obl. 79 7911/16
Mexican Light. en P. Aand. 70 74
Chic. Rock Isl. 4 pct. Obl. 661/2 661/4 661/2
Securitas 4½ pct. Obl. 993/4 1001/4


Openingskoersen van Londen (11.13).

 Medegedeeld door het Bijkantoor alhier der firma M. Marx & Co., Londen.

  6 Aug. 7 Aug.
Consols 865/16 869/16
East Rands 47/32 47/32
Rand Mines 615/32 615/32
Modderfontein 91/8 91/8
Chartered 3/4 3/4
Goldfields 331/32 315/16
Geduld 113/16 113/16
Atchison 90 917/16
Baltimore 941/2 941/2
Denvers 271/2 28
Eries 243/4 245/8
Norfolks 753/4 761/2
Ontarios 45 44
Souther[n] Rail 205/8 203/4
Southern Pac. 967/8 971/4
Unions 1595/8 1611/4
Steels 471/2 48
Canadians 1771/2 177
Missouri 327/8 327/8
Amalgamated 815/8 831/4
Peru 85/8 83/4
Mount Lyell Mining 34/6 34
Mount Lyell Consols 2/6 2/6

Burgerlijke Stand.


7 Augustus.

 Bevallen: J. J. van der Linde—Roede, z. — E. C. van Bommel—Verdonck, z. — D. M. Kroes—v. Maaren, z. — M. van der Vecht—Ederveen, z. — J. S. Kruyt—Van Wijk, z. — E. Broers—Nibbering, z. — W. A. H. Righart—v. d. Hoeven, d. — W. van Lienden—Van der Heijde, d. — W. C. Klinkenberg—Berxrik, d. — S. Vrolijk—Ros, d. — D. Kuiper—Jansen, z. — F. W. Cassa—Busser, d. — M. Steyger—v. d. Hout, d. — E. C. Roerade—De Ritter, z. — P. Marijnissen—Van Gils, d. — A. Versteeg—v. d. Hoeven, z. — G. D. van Trier—De Kok, d. — G. Cools—Leuven, d. — A. P. Wagenaar—Schramade, d. — E. J. M. Parlevliet—Janzen, d. — A. Denie—van den Bout, z. — G. C. W. Tegelaar—Vuur, z.
 Overleden: Jonkvr. W. A. Roëll, o. v., 21 j. — R. A. v. d. Bosch, wed. v. L. van Dorsten, 87 j. — P. C. v. Opheusden, z., 1 j. — L. W. v. Oostrom, z., 2 j. — J. Pronk, z., 4 m. — P. Eerhard, z., 8 j. — L. L. Hoest, z., 1 w. — C. J. A. v. d. Toorn Vrijthoff, z., 6 m. — J. B. v. d, Zalm, o. m., 19 j.

Maildiensten.



Eykensluiters en Tromp.

 Het stoomschip „Willis”, van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Perim.
 – „Kediri”, van Java naar Rotterdam, vertrok 7 dezer van Port Said.
 – „Malang”, van Rotterdam naar Java, passeerde 7 dezer Sagres.

Beursoverzicht.


Amsterdam, 7 Aug. 

 Staatsfondsen: Nationale niet weinig veranderde merken. Buiteniandsche soorten weinig varieerend, Peruanen en Dominicanen met zeer weinig affaire.
 Cultuurwaarden: prijshoudend voor Vorstenlanden.
 Tabak: iets aangenamer voor Deli-Batavia en Anisterdam-Langkat.
 Petroleum: kalm en met weinig koersverschil.
 Mijnwaarden: flauw voor Great Cobar’s, die eenige percenten moesten prijsgeven.
 Amerika: Een betere tendenz viel waar te nemen, waarvan Steel’s, Union’s Topeka’s en Southern Pacific’s konden profiteeren.
 Voor rekening van de provincie kwam eenige kooplust opzetten, terwijl in den loop der beurs de koersen eer iets verdere verbetering ondergingen.
 De markt verliep verder zeer vast en levendig.

Uit de Staatscourant.


 Bij Kon. besluit is Dirk Petrus Marius Graswinckel te Utrecht, met al zijn wettige zoo mannelijke als vrouwelijke afstammelingen in den Nederlandschen adel verheven, met de praedicaten van jonkheer en jonkvrouw;
 is de maj. J. van Toorenenbergen, van het 9e reg. inf. ter zake van tijdelijke ongesteldheid, op nonactiviteit gesteld;
 is de O.-I. ambtenaar met verlof W. F. Berman, laatstelijk gezaghebber bij de gouvernementsmarine in Ned.-Indië, op zijn verzoek, wegens physieke ongeschiktheid, gerekend van en met 1 Aug, jl., eervol uit ’s lands dienst ontslagen, met toekenning van pensioen;
 is aan de na te noemen personen vergunning verleend tot het aannemen der onderschedingen, achter hunne namen vernield, te weten:
 mr. J. P. graaf van Limburg Stirum, kamerheer i. h. d. van H. M. de Koningin, buitengewoon gezant en gevolm. minister, ridder 1e kl. der orde van Medjidié van Turkije;
 W. J. van Duysberg, secretaris-tolk bij Hr. Ms. gezantschap te Peking, ridder 2e graad, 3e kl., der orde van den Dubbelen Draak van China;
 H. Swanenburg de Veije, waarn. consul der Nederlanden te Rangoon, officier der Kroonorde van Italië;
 E. E. F. Bergmann, vice-consul der Nederlanden te Aarhuïss, officier der orde van de Kroon van Siam;
 Th. T. Kelenus Ferguson, hoofdambt. bij de adm. der Keizerlijk Chineesche Douana, ridder 3n graad, 1e kl. der orde van den Dubbelen Draak van China.


 Op 31 Juli jl. heeft te Bern de nederlegging plaats gehad van de Ned. akte van bekrachtiging van het op 6 Juli 1906 te Genève gesloten tractaat voor de verbetering van het lot der gewonden en zieken bij de legers te velde, goedgekeurd bij de wet van 25 Mei ll.

Laatste Nieuws

Personalia.

 De Sultan van Assahan, vergezeld door den heer Knappert, bracht hedennamiddag een bezoek aan Rotterdam.



Onzedelijke handelingen.

 Hedenochtend werd in de Maliebaan een bejaard man betrapt op het plegen van onzedelijke handelingen met een 8-jarig meisje. Hij werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau aan de Nieuwe Haven. Vanmiddag is hij ter beschikking van de justitie gesteld en naar het huis van bewating overgebracht.



Diamantbewerkers.

 In de gisteren-middag te Amsterdam gehouden vergadering der werklieden van de firma Asscher zijn de voorstellen dier firma aanvaard. 300 werklieden gaan Maandag aan den arbeid.



Scheidsgerecht Amsterdam.

 Men seint ons:
 De uitslag der gisteren gehouden stemming voor leden en plaatsvervangende leden van het scheidsgerecht, overeenkomstig het werkliedenreglement der gemeente Amsterdam, is als volgt:
 Uitgebracht werden 2334 geldige stemmen. Gekozen werden de candidaten der Federatie van Gemeente-werklieden en „Ons Belang”, Gemeente-tram, nl. H. A. Oldersom met 1449 en D. P. Bruin met 1443 stemmen.
 Tot plaatsvervangers werden gekozen eveneens de candidaten dezer organisaties, nl. de heeren Th. A. Dyrbye met 1390 en J. N. Snikers met 1410 stemmen. De soc.-dem. candidaten, nl. die voor den Ned. Bond van Gemeente-werklieden, bleven ver in de minderheid. De heer J. v. Zutphen verkreeg 857 en J. v. d. Tempel 852.
 Hunne candidaten voor de plaatsvervangende leden, de heeren J. Bruin en I[.] C. Keesing kregen respectievelijk 918 en 847 stemmen. Aan deze herstemming namen ongeveer 500 gemeentewerklieden minder deel dan aan de stemming, zoodat met recht vermoed mag worden, dat de christelijke werklieden thuis bleven.



Passagiers

van het stoomschip „Prins Willem I,” gezagvoerder A. R. Nijboer, van Amsterdam naar West-Indië: Paul Mente, C. P. van Hecking Colenbrander, echtg. en 3 kind. E. E. Ecker, Otto Neu, benevens 25 Javaansche landverhuizers.



Toonkunstenaars.

 De 29ste jaarlijksche examens der Nederlandsche Toonkunstenaars-Vereeniging zijn heden alhier in het lokaal „Pulchri Studio” voortgezet.
 Alle 4 candidaten voor piano (lager onderwijs) zijn afgewezen.

Notarieel Staatsexamen.

 ’s-Gravenhage , 7 Aug. Geslaagd: 1e gedeelte A. Mijs te Oosterhout; 2e ged. P. W. de Kan te ’t Zand en mr. J. G. Middendorf te Amsterdam.



Examen Engelsch M. O., akte A.

 ’s-Gravenhage, 7 Aug. (Voormiddag-ex.) Geëx. 3 cand. Geslaagd mej. C. Franken, Amsterdam.
 Namiddag-ex. Geëx. 2 cand. Geslaagd mej. C. Carlier, Hilversum.



Examen Engelsch L. O.

 ’s Gravenhage, 7 Aug. Geëx. 26 cand. Geslaagd de dames M. P. M. Goedhard, A. Ch. Scharroo en J. S. Voerman, ’s-Gravenhage; M. Th Th. Hermans, Maastricht; M. J. Verlée, Gorinchem; A. Vester, Haarlem; H. M. C. de Haan, Tilburg; P. C. Haeringa, Zutphen; N. G. Herfst, Leiden; W. A. Wanrooy, Hempeus; J. W. W. Weijs, Arnhem; en de heeren W. G. C. Govaerts, Breda; G. de Groot en L. Hofstra, Den Haag; A. A. Hoogewerff en J. Kal, Rotterdam; K. Jacobs, Amsterdam; A. J. de Jong, Winterswijk en J. Guichelaar, Hellendoorn.



 Heden, 4 uur, waren te Scheveningen genomen: 90 dames-, 240 heeren-, 25 kinder- en 348 gemengde baden.
Temp. lucht vm. 8 u. 62° F ’s mid. 12 u. 64° F.
Temp. zee vm. 8 u. 62° F ’s mid. 12 u. 68° F.
 Wind voorm. Noord nam.
 Lucht voorm. helder nam.
 Regen . . . . . . . mM.
 Gisteren werden in ’t geheel 995 baden genomen.



Hoogwater te Scheveningen.

 Zaterdag 8 Aug. ’s voormiddags 10 uur 37, ’s nam. 11 uur 14.