Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/11

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen
 

VOORWOORD.

 

 

De twintigste eeuw zal in de Nederlandsche ontwikkelingsgeschiedenis gekenmerkt zijn door een gewichtig verschijnsel: de opkomst van het Groote Nederland in Azië door oplevenden Inlandschen ontwikkelingsdrang, geleid door herlevende Nederlandsche geestkracht.

Onder de vooruitstrevende groote eilanden van Nederlandsch Indië staat Sumatra thans vooráán. Het is het land van de naaste toekomst.

De aandacht van het Nederlandsche volk daarop te vestigen; belangstelling voor den groot en voorpost van ons eilandenrijk in de Oostersche wateren te wekken; bekendheid met de hulpbronnen van het land en de geestelijke en maatschappelijke krachten zijner bewoners te verspreiden,—dit was het doel van het Koloniaal Instituut met het uitschrijven der prijsvraag over Land en Volk van Sumatra, waarvan dit boek de vrucht is.

Het ontstaan van het werk als bekroning eener prijsvraag verschafte het voordeel, dat het handschrift onder de oogen is geweest van mannen van wetenschap, waardoor het heeft gewonnen aan juistheid en nauwgezetheid in de bewerking, zonder nochtans zijn karakter van beknoptheid en overzichtelijkheid te verliezen. In het bijzonder aan dm Beoordeeling sraad van het Koloniaal Instituut heeft de schrijver verschillende nuttige wijzigingen te danken.

De groote Europeesche oorlog heeft op dit werk eenigen invloed gehad doordat voor enkele karakteriseerende cijfers in het economische gedeelte gegevens over het normale jaar 1913 zijn gebruikt, als nieuwere cijfers onder den invloed van den oorlog een minder juist algemeen beeld zouden hebben gegeven.

 
 Leiden, April 1916.
DE SCHRIJVER.