Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/314

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is niet proefgelezen

254

meer dan 2 maal zooveel tabak exporteert als Sumatra, is de waarde daarvan maar de helft, en de prijs per pond nog geen vierde.


Hooge waarde der Deli-tabak.

De hooge waarde van de Deli-tabak is te danken aan hare geschiktheid voor dekblad van de betere soorten sigaren. De sigaren-industrie kan het niet buiten de niet-broze, egaal-kleurige en fijn-nervige Delibladeren stellen. Dat is de reden, dat er op de rumoerige tabaksveilingen in Frascati zoo om wordt gevochten. De productie van het fijne dekblad was in de laatste jaren stabiel. Aan de vraag naar het luxe-artikel schijnt in voldoende mate te worden voldaan. De sigaretten komen hoe langer hoe meer in gebruik en voor geurige pijptabak is het dure dekblad ook niet noodig.

De jaren na 1912 doen dan ook een teruggang zien van de tabakscultuur tegen eene sterke uitbreiding van de andere cultures. Vooral gaan veel ondernemingen over „van de tabak in de rubber."

En dan—in Kameroen wordt de Deli-tabak bedreigd door een concurrentie, dat wel eens een groote concurrent kon worden. De overgang in den oorlog van deze Duitsche kolonie in Engelsche handen maakt de toekomst van de Kameroen-tabakscultuur onzeker.

De Oostkust van Sumatra heeft gelukkig nog andere koorden op haar boog. Tabak zal zelfs spoedig niet meer de hoofdzaak zijn. Rubber, koffie, thee, de cocos- en de oliepalmen; de petroleum; de voorziening in de dagelij ksche behoeften der nieuwe bevolking aan rijst, groenten, aardappelen; vee; timmerhout, ijzerwerk, baksteenen, dakpannen, atap; het verkeerswezen; de handel, die alle zullen meewerken om de Oostkust tot een meer evenwichtig land te maken, tot de schoonste provincie van Insulinde.


Cultuurwyze.

De wijze van tabaksverbouw wijkt sterk af van die op Java. Oorspronkelijk meende men, dat de tabak alleen op maagdelijken grond geplant zou kunnen worden. Toen deze op de oudste ondernemingen was afgeplant, probeerde men eene nieuwe beplanting der vroeger reeds gebruikte gronden. Het bleek toen, dat met goede grondbewerking en bemesting weer een goede oogst werd verkregen van gronden, die 6 à 8 jaar braak hadden gelegen.