Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/341

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

273

§ 45. Delfstoffen.

In zake mijnwezen staat Sumatra aan de spits van alle eilanden in ons Indië. In de opbrengst aan steenkolen, goud en zilver komt het vooraan; in petroleum kort na Borneo. Naast deze zijn ijzer, kwikzilver, lood en tin op Sumatra gevonden. Het is echter zulk een lange weg van het constateeren, dat zekere delfstof aanwezig is, tot de exploitatie daarvan, dat wij ons zullen beperken tot eenige mededeelingen omtrent de belangrijkste ontginningen. Heel wat concessies voor petroleum, steenkolen en edele metalen zijn zonder gevolg gebleven.


Bepalingen op ontginning.

Volgens de thans vigeerende mijnwet van 1899, in werking getreden op 1 Mei 1907 en gewijzigd in 1910, en de mijnordonnantie van 1906, gewijzigd in 1912, is de bezitter van den grond geen eigenaar der daarin gevonden delfstoffen. Onder bepaalde voorwaarpen en aan bepaalde personen of lichamen van Nederlandsch karakter kan het recht van exploratie worden verleend tegen een cijns van 2½ cent per jaar en per H.A. voor een terrein van hoogstens 10 000 H.A. De houder van eene vergunning voor exploratie, die eene nuttige delfstof vindt, kan dan—onder de noodige voorwaarden—eene concessie voor exploitatie krijgen tegen betaling van 25 cent per jaar en per H.A. en eene cijns van 4% der bruto-opbrengst, welke bij verlies tot 1% kan worden verminderd. De regeering behoudt zich het recht voor streken te sluiten voor exploratie, zelf te exploreeren en te exploiteeren en voor elk geval afzonderlijke regelen en voorwaarden vast te stellen. Van dit recht wordt in de laatste jaren veel gebruik gemaakt en de Regeering heeft voor haar dienst van het Mijnwezen een gansenen staf van mijningenieurs, geologen, topografen, teekenaars, opzieners en boormeesters in dienst.

Op Sumatra zijn volgens deze regeling groote stukken van het eiland niet opengesteld voor den particulieren mijnbouw, of gereserveerd voor opsporingen en ontginningen van Gouvernementswege, zooals bijna geheel Bengkoelen, een groot aangrenzend stuk van Palembang, geheel Djambi, stukken van Sumatra's Oostkust, aangrenzende doelen van Sumatra's Westkust, een deel van Noord-