Naar inhoud springen

Pagina:Leydse Courant 1786 no 115.pdf/3

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

[W.] KANTELAAR, J. M. STOLTENKAMP, C. VAN DER LINGEN, A. BEZELMAN, A. STOLTENKAMP, H. DE [HA]RT Junior en J. VAN DEN BERGH, Makelaars zullen op Morgen, Dingsdag den 26 September, ’s avonds ten 5 uuren, [te A]mſterdam in de Nes in de Brakke Grond, verkoopen een party extraordinaris puiks puik van ruim 5000 ſtuks Nova Colonia [en an]dere ſoorten HUYDEN; leggende als nader by Notitie word aangeweezen.

[A.] VAN POOT, A. MOLLEMAN, A. WESSELS en J[.] H. VIRULY, Makelaars, zullen op Morgen, Dingsdag den 26 Sep[temb]er, ’s avonds ten 5 uuren precys, te Amſterdam in de Brakke Grond in de Nes, verkoopen een party extra fyne Engelſche [vuu]rhaarden en Schoorſteenen, Spykers, Potten, Plaaten, Brand Yzer, Staal, kopere Kogel Vormen en Zeeffen, Zaagen, Vy[len,] Balancen, Gewigten, Dommekragten en andere GOEDEREN meer; leggende als by Notitie word aangeweezen.

[Ja]n Kwikx en Johannis de Warin, Makelaars, zullen op Woensdag den 27 September 1786 en volgende dag, ’s morgens ten [9 e]n ’s namiddags ten 3 uuren, in de kleine Kattenburger Straat, aan ’t eind, naaſt de Werf dr Raaf, verkoopen een nette en [zind]elyke INBOEDEL, beſtaande in moderne Meubilen, Beddens met hun Toebehooren, gemaakte Juweelen, Goud- en Zil[verw]erk, een party extra Oude, Blaauwe en Gecouleurde Porcelynen; nevens een party Lywaaten, Mans- en Vrouwe Klee[dere]n en andere Goederen meer: Morgen te zien.

[A]lle de geenen, die iets te pretendeeren hebben of verſchuldigd zyn aan MARIA KRUYER, laaſt Weduwe GERRIT DIRKS, [geli]eve zulks op te geeven aan den Notaris Pieter de Wilde, op ’t Cingel.

[I]. A. Namias, J. de Leeuw, D. de J. Moreno Henriques, M. de Leeuw, N. J. Fabius, D. A. Namias, A. Lugthart, J. H. [Mos]ch Junior, H. E. de Leeuw en A. van Royen, Makelaars, zullen op Woensdag den 27 September 1786, ’s namiddags ten 4 [uur]en precys, te Amſterdam in de Brakke Grond, verkoopen een party van 5000 Canaſſers, Maracaïbo, Barinas, Guanare en [Nut]rias ſupra fyne VARINAS TABAK, zoo in hunne Embalagie als Geforteerd, alhier direct uit de Caraques aangebragt aan [de h]eeren Courtiau Echenique Sanches en Comp.; leggende als by Notitie zal aangeweezen worden.

[J]AN JACOB VOUTE, ROBERT VOUTE en PIERRE FRANCOIS VOUTE, Makelaars, zullen op Donderdag den [28 S]eptember 1786, te Amſterdam in de Brakke Grond in de Nes, verkoopen 224 quart Kiſtjes Uxim, 14 quart Kiſtjes Songlo, [109] quart Kiſtjes Congo, en 37 kleine Kiſtjes Uxim en Joosjes THEE, en dat by Kavelingen zoo als die genommerd zullen zyn; [legg]ende als nader by Notitie zal worden aangeweezen.

[J]AN JACOB VOUTE, ROBERT VOUTE, HERMANUS HOBROEK en PIERRE FRANCOIS VOUTE, Makelaars, [zull]en op Vrydag den 29 September 1786, ’s avonds ten 5 uuren, te Amſterdam in de Br[ak]ke Grond in de Nes, verkoopen een [par]ty MAHOGNY HOUT, meeſt zwaare Blokken; leggende als nader by Notitie zal worden aangeweezen.

[I]SAAC VAN DE WATERING en JOHANNES HERMANUS NOORDBEEK, Notariſſen in ’s Gravenhage, zyn van mee[nin]g, als laſt en ordre hebbende van hunnen Principaalen in de Schutters Doelen, op Heden, Maandagden 25 September, des [avo]nds ten vyf uuren te veilen, en op Maandag den 2 October daar aanvolgende, des avonds ten 6 uuren, finaal te verkoopen:

No. 1. De aanzienlyke en extra vermaakelyke HOFSTEEDE, genaamd WEST-KAMP, ſtaande en geleegen aan den Hout Weg, in Haag Ambagt, omtrent drie quartier uur gaans van ’s Gravenhage, en een quartier van ’t Dorp Loosduinen, met deszelfs ruime hegt ſterk en wel doortimmerde Heere Huizinge, voorzien van een meenigte Kamers en Kabinetten, voor het grootſte gedeelte Behangen, geſtukadoord, beſchilderd en met Spiegels en Schilderyen boven de Deuren en Schoorſteenen geörneerd, hebbende de meeſte derzelve Kamers een fraay Uitzigt over de Landen, op diverſe Dorpen, daar omtrent geleegen, als mede ruime Keuken, en zeer goede Kelders; voorts Tuinmans Wooninge, ruime Koetshuis en Stallinge voor diverſe Paarden, Orangerie en verdere Getimmertens, leggende de voorſz. Hofſteede rondsomme in het Water (alwaar op een makkelijke wyze het verſe Water in en uit de Gragten kan worden gelaaten) en zynde voorzien van een Toorn en ſlaande Klok; verders met zyn Boomgaarden, Moes Tuin, visryke Vyver, Bosſen, Laanen en verdere Plantagien, met een Cingel of Hout Akkertje, ten Weſten de voorſz. Hofſteede, als mede een gedeelte van den Hout Weg, met het Geplante daar op ſtaande, uitkomende dezelve Hofſteede met een fraaye Oprei-Laan, aan de Zuidzyde van de Loosduinſche Weg, groot met zyne Cingels, Gragten, Laanen en Plantagien, te zamee volgens Kaarten daar van zynde, omtrent negen Morgen; voorts nog een Arbeiders- of Tuinmans-Huisinge, en twintig Roeden Land, in het vierkant, daaraan gehoorende, ſtaande en geleegen aan de Weſtzyde, ’t einde der voorſz. Oprei Laan, aan het Bruggetje; en eindelyk een Laantje of Hout Akkertje, loopende van den Hout Weg, langs de Weſtzyde van het Land, van de volgende Party, tot aan de Loosduinſche Vaart.Zynde de voorſz. Buitenplaats en onderhoorige Landeryen belaſt, met een Jaarlykſche Erfpagt of Recognitie van 9 Gulden.
No. 2. Een kapitaale HUYSMANS-WOONING, met zyn Bargen, Schuur, Koe-Stallinge en verdere Getimmertens daar op ſtaande, voor het grootſte gedeelte vernieuws, met de nombre van dertig Morgen, vyf Hond en zes en negentig Roeden zoo WEY-, HOOY-, als TEEL-LANDEN, volgens Kaarten daar van zynde, geleegen in diverſche Perceelen, omtrent en annex de voorſz. Wooninge, in de Polder van Weſtkamp, onder Haag Ambagt.Welke voorſz. Wooning, met de Landeryen verhuurd is, aan Dirk Sprinkhuyzen, tot Kersmis 1791, voor ƒ 675 Vrygeld Jaarlyks, buiten de extra ordinaire Verpondinge.
No. 3. Een kapitaale HUYSMANS-WOONINGE, zedert weinig Jaaren nieuw uit de Grond opgebouwd, met zyn Bargen, Schuur, Koe-Stallinge en verdere Getimmertens daar op ſtaande, met de Nombre van zes en veertig Morgen drie Hond en negen en zeventig Roeden, zoo WEY-, HOOY- als TEEL-LANDEN, mede volgens de Kaarte daar van zynde, geleegen in diverſe Perceelen omtrent en annex de voorſz. Wooninge, in de Polder van Weſtkamp onder Haag Ambagt: Zynde gemelde Wooning met deszelfs Landeryen, Verhuurd aan Ag[eſtyn] van der Bol, ten opzigte van de Landeryen tot Kersmis 1791, en ten opzigte van de Wooning en Huyſinge tot Mey 1792, te zamen voor ƒ 950, ’s Jaarlyks Vrygeld, buiten de extraordinaire Verpondinge.
No. 4. Een Perceel TUYN of WARMOES-LAND, groot mede volgens Kaarte daar van zynde, omtrent twee Morgen en twee Hond, met de Tuynmans Wooninge en verdere Getimmertens daar op ſtaande, al mede ſtaande en geleegen in de Polden van Weſtkamp, aan den Houtweg, onder Haag Ambagt: Zynde de voorſz. Tuyn met de Huyſinge, Verhuurd aan Jacobus Konynenburg, tot primo November 1791, voor ƒ 200 des Jaars.
No. 5. Een party TUYN of WARMOES-LAND, groot volgens Kaarte daar van zynde, twee Morgen drie Hond en dertig Roeden, met de Tuynmans-Wooninge en verdere Getimmerte daar op ſtaande, ſtaande en geleegen in de Polder van Weſtkamp, onder Haag Ambagt, aan de Loosduinſche Vaart: Zynde deze party Verhuurd aan Pieter van der Gaag, tot primo November 1791, voor ƒ 200 des Jaars.
No. 6. En laatſtelyk een party TUYN of WARMOES LAND, groot volgens de Kaarte daar van zynde drie Morgen twee Hond en vyf Roeden, met de Tuynmans-Wooninge en verdere Getimmertens daar op ſtaande, al mede ſtaande en geleegen in de Polder van Weſtkamp, onder Haag Ambagt, aan de Loosduinſche Vaart: Deze Party is Verhuurd aan Cornelis Warmenhove, tot primo November 1791, voor ƒ 270 des Jaars.

De voorgemelde Buyten-Plaats kan driemaal van ieder Week door de Gegadigdens worden bezigtigd, als Maandags, Woens[d]ags en Vrydags, ’s namiddags van 1 tot 6 uur, mits hebbende een geteekend Briefje van een der voorſz. Notariſſen, ende ove[ri]ge Perceelen dagelyks door de Week, zonder Briefjes, ’s voormiddags van 10, tot ’s avonds ten 6 uuren: breeder by geaffi[g]eerde Biljetten gemeld: nader onderrigtinge te bekomen by voorn. Notariſſen, woonende in de Bier Straat en Nieuw Straat in [’s] Hage, by welke eerſtgem. de Bewyzen van Eigendom en Veil-Conditien te zien en te leezen zyn.

N. VAN DAALEN en M WETTERS, Boekverkoopers in ’s Hage, zullen op Maandag den 2 October 1786 en volgende da[g]en publiek verkoopen ten Huyze van den Overleden den Heer ISAAC BEAUREGARD, in Leven Boekverkooper in de Hoog Straat in ’s Hage, alle deszelfs nagelatene BOEKEN, beſtaande in ruim 4300 Artykels, in allerlei Facultaaten en Taalen; waar van de Catalogus by bovengemelde, en in de principaalſte Binnen en Buitenlandſche Steden alomme te bekomen zyn.

⁂ Word geadverteerd dat op Maandag den 2 October 1786, ten Huize van Jan Voet, Caſtelein in het Rechthuis in de Diemer- of Watergraafs-Meer, zal worden verkogt eene aanzienlyke party gemaakte en ongemaakte PELTERYEN en BONTWERKERS-WAAREN, beſtaande in Pelſſen, Peliſes, Moffen, Beeren-Vellen, Tygers, Sabels, Voſſen, Veelvraaten, Haazen, Konynen enz.: nagelaaten by Mejuffrouw de Wed. SCHMOLEK in ’s Hage, waar van de Catalogus en nadere onderrichting is te bekomen by P. B. SCHREUDER & COMP., Commiſſionaris, op de hoek van de Oude Lelie Straat en Cingel te Amſterdam. De Goederen zullen van een ieder bezigtigd kunnen worden des Donderdags, Vrydags en Zaturdags voor de verkooping, ’s morgens van 10 tot één, en ’s namiddags van 3 tot 5 uuren.

Op Woensdag den 4 October 1786, zullen de Makelaars VAN DER LOOY en LANS en SIMON LANS te Rotterdam, om gereed Geld, publiek veilen een HUYS en Erve, aan de Weſtzyde van de Leuvehaven, met twee HUYSJES en Erven daar agter, uitkomende in een gemeene Gang in de Jongmans Steeg aldaar.

Op Woensdag den 4 October 1786 en volgende dagen, zal op de Buytenplaats Boomſteyn te Alphen, publiek worden geveild en verkogt een fraaye IMBOEDEL, beſtaaade in een Locushoutte Lit d’Ange op kopere Boilen, diverſe Kabinetten, Bureaux, stoelen, Tafels, Porcelyn- en Roomgecouleurde Tafel- en Deſert-Servieſen als anders, Glaswerk, veel fraay Verlakt-Goed, een groot Tin Tafel-Servies, en verder allerly fraay Tin, Koper, Yzer en Blikwerk; wyders een Tent- of Speel-Jagtje van vier Glazen en toebehoeren; als mede een extra fraay Kabinet-Orgel door Paradis, loopende van C tot D, met een Pedaal, en de navolgende Regiſters, als Preſtant 8 voet, Preſtant 4 voet, Quint 3 voet, Octaaf 2 voet, Bourdon 16 voet half of R. H[.], Hol pyp 8 voet, Fluit 4 voet, Fluit 2 voet, Fluit Traver R. H. Ters R. H., Trambland en Ventiel: Voorts een Klokke- of Staven Spel van 3 Octaaf, en een Clavercordium, loopende van C tot D, door Hats in Surinamen; voorts een fraaye Toverlantaarn met ruim dertig Glazen, en een Illuminatie-Kas met fraaye Prenten: alles breeder by Catalogus, te bekomen op de gemelde Buytenplaats, en ten Comptoire van den Notaris BOUWMAN te Leyden. Zullende tenzelven dagen aldaar nog geveild en verkogt worden allerhande TUYN-GEREEDSCHAPPEN, waar onder drie Scheer- of Snoey-Wagens: Voorts TUYN-BANKEN, NETTEN en andere Goederen meer: alles Maandag en Dingsdag den 2 en 3 October voor elk te zien.

M. M. VAN DER LOEFF, Makelaar, zal op Donderdag den 5 October 1786, ’s namiddags ten 3 uuren, in ’t Logement het Zwynshoofd binnen Rotterdam, publiek veilen en verkoopen een hegt ſterk en wel geleegen HUYS, PAKHUYS en Erve, ſtaande en geleegen op de Scheepmaakers Haven binnen dezelve Stad: breeder by de Biljetten vermeld: adres by den gemelden Makelaar: Zullende dit te veilene twee dagen voor en op den Verkoopdag door de Gegadingdens kunnen worden bezigtigd; en is inmiddels uit de hand te Koop.

G. Muller en J. H. Luning, Makelaars, zullen op Maandag den 23 October 1786, ’s avonds ten 5 uuren, te Amſterdam in het Oudezyds Heeren Logement, verkoopen een hegt ſterk WINKEL-HUYS en Erve, ſtaande en geleegen in de Hal Steeg, N. Z., agter het Hoekhuis van de Fluweele Burgwal: breeder by Biljetten, en nader onderrigting by de gemelde Makelaars. De Bewyzen van Eigendom en Veil Conditien zullen vier dagen voor en op den Verkoopdag, des voormiddags, ten Comptoire van den Notaris J. A. Lette te zien zyn.

By J. ALLART, Boekverkooper te Amſterdam, is van de Pers gekomen en alomme verzonden: I. VADERLANDSCH WOORDENBOEK, door JACOBUS KOK, vierde Deel tweede Druk, in gr. 8vo.; met Kaarten, Plaaten en Portraiten, dit Deel is vercierd met de volgende Afbeeldingen: I. Anna van Saxen; II. Arminius Veldheer der Cheruſcen, word door de zynen Omgebragt; III. Jacobus Arminius; en IV. Chriſtoffel de Aſſonville. Zynde ook de Plaaten voor dit, als mede voor de drie vorige Deelen, voor de Bezitters van den eerſten Druk apart te bekomen. II. GESCHENK voor de JEUGD, agtſte Stuk. in kl. 8vo., door de Wel-Eerw. Heeren J. F. MARTINET en A. VAN DEN BERG, Predikanten te Zutphen en te Arnhem, dit Stukje is vercierd met drie Konſt-Plaatjes, zynde de inhoud van dit Werkje als volgt: Geval van vier Ruſſen; ’t Beſte op Aard; ’t Geroofde Schaapje; Liedje; Uitbreiding van ’t Onzen Vader; Geſtrafte Bedilzugt; Nachtzangtje; de Dankbaare Nachtegaal; Iets voor Ouders; aan de opkomende Zon; de Braave Granadier; het Goddelyk Beſtier; de Morgen; in de Lente; Deugdzaamheid; de Geſtrafte Vloeker; Jacobs Goedhartigheid, de Bedroefde Zoon; Zang; de Liefderyke Broeder; de Eerlyke Chinees; Waarheidsliefde; Ventoſus; Verklaring van eenige Vaderlandſche Spreekwoorden; Komt men over den Hond men komt ook over den Staart; daar de Tuyn het laagſte is enz.; Nieuwe Beezems veegen ſcboon; met moet het yzer ſmeeden als het heet is; zwygen verantwoort veel; ’t ſlegtſte rad maakt het meeſt geraas; Patientie is goed kruid maar ’t groeid in ieders Hof niet; die zig dood werkt word onder de galg begraven; vrienden koſt is haaſt gereed; de pot verwyt den ketel dat hy zwart is; men boord ver dat de winter koud is; Duuren is een ſchoone Stad; haaſtige ſpoed is zelden goed; het geld wast my op den rug niet; ’t kan niet door den beugel, of het kan er niet door; Voorſpoed; Jantje en Keesje; Slegte vergelding; Zonderlinge betaaling; Bede; Gevaar van het ſpel; over de Naamen onzer Maanden; Deugd en Ondeugd; Zoomerlied; de Deſerteur uit Ouderliefde; Gezelligheid; de gelukkige Straatſchender; Mededeelzaamheid; de vernuftige Rechter; groot geluk; voorbeeld van Dankbaarheid; een weldadig Kind; Spreekwoorden en Zedeſpreuken.

Alle de geene, die iets te pretendeeren hebben van, of verſchuldigd zyn aan den onder beneficie van Inventaris aanvaarden Boedel van HENDRIK BOOM, in leeven Keurlyfmaaker, gewoond hebbende en nu onlangs overleeden zynde te Amſterdam in de Beuling Straat, worden verzogt hetzelve, uiterlyk voor primo December, op en aan te geeven ten Comptoire van den Notaris Simon Garbyn te Amſterdam voornoemt.

J. Schelte, P. Engelen en J. Goldberg, Makelaars, zullen op Zaturdag den 7 October 1786, verkoopen op de BUYTENPLAATS VAART EN DORP, geleegen op de Haarlemmer Weg over de 600 Roeden, des morgens ten 9 uuren, alle de LESSENAARS, BROEIRAAMEN, TUYN-CIERAADEN, TUYN-BANKEN, TUYNMANS-GEREEDSCHAPPEN, ROEI- en VIS-SCHUYT, en het verdere daags voor den Verkoopdag zal te zien zyn.

PIETER VAN DER BIET, Makelaar, zal op Maandag den 9 October 1786, te Amſterdam in ’t Oudezyds Heeren Logement, verkoopen een zeer vermakelyke PLAIZIER-PLAATS met deszelfs voor weinig Jaaren nieuw uit de grond gebouwde hegte en ſterke Heeren-Huyzinge, Stallinge, Wagen-Huys, nog een Huyzing en verdere Getimmertens, genaamd MEERMONT of HET TOORENTJE;als mede een apart verhuurd werdende WOON-HUYS, annex de voorſz. Plaats, te zamen in een Koop, ſtaande en geleegen in de Watergraafs Meer, even voorby de Schulp Brug: breeder by Biljetten, en met een Briefje van den Makelaar te zien des Dingsdags, Donderdags en Zaturdags, als mede op den Verkoopdag. De Bewyzen van Eigendom en Veil-Conditien zullen vier dagen voor en op den Verkoopdag, des voormiddags, te zien zyn ten Comptoire van de Notariſſen Bouman en van Beem naaſt het Generaale Poſt-Comptoir. Nog zal de voornoemde Makelaar op Zaturdag den 14 dito, ’s morgens ten 10 uuren, op de voorn. Plaats verkoopen eenige BEELDEN, PEDESTALLEN, BROEI-RAAMEN, LESSENAARS, HOUT EN LATWERK, TUYNMANS GEREEDSCHAP, een party TURF, en ’t geen verder te voorſchyn zal worden gebragt: daags te vooren te zien: nader informatie by den gemelden Makelaar.


Te Leyden by MATTHEUS LULST, in de Donker Steeg, zyn te bekomen dubbele en enkele Witte, Roode en Blaauwe HIACINTEN, de honderd Bollen 3 Gulden, ieder ſoort op zig zelfs, met hunne naamen en in alderhande Couleuren, de honderd Bollen van 5 Gulden, tot allerhande Pryzen, by 50, 25 en in minder gedeeltens ontbieden; mede JONQUILLES, RENONCULEN, TROSNARSISSE, IRIASSE VAN PERZEN, TULPANEN, DUCKES VAN TOL, CROCUS-BOLLEN: Geld en Brieven FRANCO.

A. JOLLES, H. VAN TANGE en P. GRENSTEEN, Makelaars, zullen op Maandag den 9 October, te Amſterdam in ’t Oude Heeren Logement, verkoopen een hegt ſterk KOOPMANS-WINKEL-HUYS en Erve, ſtaande in de Kalver Straat, by de Bagyne Steeg, en daar agter een PAKHUYS aan de Bagyne Sloot, met een Opſlag, uitkomende en dienſtig voor verſcheide Fabrieken, doende met den anderen thans in Huur ƒ 1000 in ’t Jaar: breeder by Biljetten: Zynde gem. Perceel des Vrydags te zien, en inmiddels uit de hand te Koop. De Bewyzen van Eigendom en Veil-Conditien zullen vier dagen voor en op den Verkoopdag te zien zyn ten Comptoire van den Notaris Z. G. GOUDA over het Illuſtre School.

CORNELIS TWISK en FYKO DE VALK, Makelaars, zullen op Maandag den 9 October 1786, te Amſterdam in ’t Oudezyds Heeren Logement, verkoopen No. 1. Een HUYS en Erve, ſtaande op de Rooſe Gragt, aan de Zuidzyde, tuſſchen de Prince Gragt en eerſte Dwars Straat, tegen over ’t Stads School; No. 2. Een HUYS en Erve, ſtaande in de Kerk Straat, aan de Zuydzyde, ’t vierde van de Leydſche Gragt, daar ’t Hart in de Gevel ſtaat; en No. 3. Een dubbelde LOOTS en Erve, ſtaande in de korte Leidſche Dwars Straat, N. Z., tuſſchen de Leydſche Gragt en het Plein, circa breed 22 en lang 56 voeten: Breeder by Biljetten, en nader berigt by de Makelaars. De Bewyzen van Eigendom en Veil-Conditien zullen vier dagen voor en op den Verkoopdag te zien zyn ten Comptoire van den Notaris A. Mylius op de Heeren Gragt, by de Gaſthuys Moolen Steeg. Deze Perceelen zyn Dingsdags en Donderdag van 10 tot 12 uuren te zien.