Naar inhoud springen

Pagina:Leydse Courant 1837 no 045.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

GROOT-BRITANNIE.

— De berigten uit Londen van den 9den zijn van weinig belang. Uit Portsmouth wordt geschreven, dat op de landswerven aldaar eene buitengewone drukte werd opgemerkt, omdat verscheiden leden der Admiraliteit uit Londen onverwachts waren aangekomen, en vele oorlogschepen met spoed werden uitgerust; men wist derzelver bestemming niet.
— Uit San-Sebastian wilde men weten, dat Saarsfield aan eene longontsteking zou gestorven zijn.
— Uit New-York had men berigt, dat de heer van Buren den 4den Maart ingehuldigd zou worden.
— Volgens den gewonen staat der Rijks-inkomsten, die over het jaar en vierendeeljaars, welke met den 5den April eindigen, openbaar is gemaakt, bestaat over het geheele jaar eene vermeerdering van 2,288,992 £ st., maar daarentegen over de laatste drie maanden eene vermindering van 60,409 £ st. De vermindering heeft zich ook in de opbrengst der accijnsen doen gevoelen, iets, wat men in Engeland steeds als een teeken van afnemende welvaart aanmerkt.
— De speculatie in de bedelarij is in Londen groot. Onder anderen heeft een groot industriel uit Piémont eene menigte jonge Savoijards ontboden, die hij met orgels, met apen, enz. rond zendt, die hem elken dag 3 schellingen opbrengen. Deze jonge Savoijards worden bij 30 a 40 in eene kamer gehuisvest. Deze huisvesting en de voeding van deze jongens kosten hem daags nog geen schelling, zoodat hij 2 schellingen van elk overhoudt; eene aanmerkelijke som in de maand.

FRANKRIJK.

Parijs den 10 April. De Voorzitter van het Hof der Pairs heeft thans den Advocaat Dalanale tot verdediger van Meunier, en den Advocaat Chaix d’Est Ange tot verdediger van Lacaze benoemd. Lavaux heeft zelf den Advocaat Ledru-Rollin tot zijnen pleitbezorger verkozen. Men meent, dat de openbare regtpleging in de zaak van den eerstgenoemden Konings-moorder en van de twee personen, die als zijne medepligtigen worden beschouwd, slechts vijf dagen zal duren; zullende dus ook van de 1010 getuigen, die gedurende het voorloopig regterlijk onderzoek in deze zaak gehoord zijn, slechts een betrekkelijk klein gedeelte voor de balie van het Hof der Pairs verschijnen.
— Op eene verkooping van schilderijen te Parijs, zijn onderscheiden stukken van de oude Nederlandsche school voor aanzienlijke prijzen verkocht; onder anderen is een stuk van Gerard ter Burg, het bezweren van den Munsterschen vrede 1648, door den Russischen Graaf Demidoff, voor 45,500 fr. gekocht; een ander schilderij van hem is voor 15,200 fr. gegaan; twee schilderijen van Teniers hebben, het eene 24,500 en het andere 18,000 fr. opgebragt; ook zijn nog twee schilderijen, een van Wouwerman voor 35,000 en een van J. van Ostade voor 31,100 fr. verkocht.
— Omtrent het zamenstellen van een Ministerie was nog niets bekend; de Koning had onderscheiden hooge personen ontvangen en lang met hen beraadslaagd.
— Gisteren morgen was er een plakaat op onderscheiden plaatsen aangeplakt, tot opschrift hebbende: aan het volk, aan den ambachtsman, waarin het volk tot onverwerping van het Gouvernement werd aangespoord, omdat het zijne beloften niet vervuld had. Onderaan stond: ter drukkerij der Republiek. Eenige uren is dat stuk aangeplakt gebleven, toen is het door de Policie weggenomen.
Den 11 April. Men berigt, dat alle Ministeriele combinatien, die tot nogtoe gemaakt waren geworden, vervallen zijn, daar de Koning zich niet aan de voorwaarden, welke de heeren Soult, Thiers en anderen, indien zij in het Ministerie zouden treden, gemaakt hadden, wilde onderwerpen. Het Journal des Debats zegt, dat hij dit wel gewacht had.
— Dezen morgen is de heer Lutteroth, eersten Secretaris van de Fransche Ambassade te Berlijn, aangekomen, overbrenger zijnde van de ratificatie van het huwlijks-contract van den Hertog van Orleans met H. K. H. de Prinses Helena van Mecklenburg Schwerin.
De Koning heeft ter dezer gelegenheid heden avond den Raad der Ministers vereenigd.

ZEE–TIJDING.

In Tessel binnengekomen P. C. Zorgdrager, van Rio di Janairo, laatst van Cowes, M. N. Ravebeek, van Kopenhagen, H. H. Naatje, van Chfistiaansand, H. de Weerd en K. H. de Weerd, van Ostrisoer, M. Mora en Kapt. Valkenburg, van Holmstrand.
In het Vlie binnengekomen P. R. Zoutman, van Londen, A. W. Bunting, van Lubeck, T. Pedersen, van Drammen, D. K. de Groot en H. D. de Groot, R. P. Dik, van Christiaansand, J. J. Giersoe, van Oudsoen, H. H. Kok, van Drobak, W. J. Visser, van Ostrisoer, C. Bartman, J. Schroder en J. J. Tholen, van Hamburg.
Te Tersch. binnengekomen T. H. Brown, A. H. Posten C. R. Zoutman, van Londen, K. J. Klasen en J. J. Giersoe, van Oudsoen, J. J. Tholen, van Ostrisoer, T. J. Pedersen, van Drammen, D. K. de Groot en H. D. de Groot, van Christiaansand, A. W. Bunting, van Lubeck, C. Bartman en J. Schroder, van Hamburg.
Het schip Alberdina, Kapt. J. J. Joosten, van Hamburg naar Groningen, is den 4 April te Cuxhaven binnengeloopen.
Het schip Ingeborg Corolina, Kapt. H. Berentzen, van Arendahl naar Amsterdam, is den 27 Maart te Arendahl uit zee terug gekomen.
Het schip the Commerce, Kapt. Charles Palland, van Rotterdam naar New-Castle, was den 2 April, aan boord alles wel zijnde, op de hoogte van Lowestoffe.
Het schip de Broedertrouw, Kapt. J. H. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia, is den 3 April te Deal. binnengeloopen, en was den 5 dito aldaar nog liggende.
Het schip Antilles, Kapt. M. Laren, van Havana naar Amsterdam, te Falmouth binnen, heeft den 3 April de reis voortgezet.
Het schip de Vrouw Margaretha, Kapt. F. van der Meyden, van Malaga naar Rotterdam, is den 27 Maart met schade te Lissabon binnengeloopen.
Het schip ‘s Lands Welvaren, Kapt. W. Schep, van Villanova naar Vlaardingen, is mede te Lissabon lek binnengeloopen.
Het schip de Trekvogel, Kapt. J. Spanjersberg, van Rotterdam naar Lissabon, is den 2 April op 48° 41´ N. breedte, 7° W. lengte gepraaid door te Falmouth teruggekomen poststoomboot Ramona, Kapt. King.
Arrivementen: Te New-York Kapt. K. M. Hillers, en te Lissabon G. Zwanenburg, beide van Amsterdam, A. Schilperoord, van Vlaardingen, D. M. Noordhoek en D. van der Valk, van Rotterdam; te Port a Port S. T. Kramer, J. A. Schuring, van Amsterdam; te Nantes J. J. Cramer, van Rotterdam.

PRIJS-COURANT der EFFECTEN.

Amsterdam den 10. April 1837.

Nederlanden. Gebl.
Werkel. Schuld 2½ p Ct. 52½ a 52¾ 52⅝
Dito — 5 — 100 a 100½ 100⅛
Uitg. — a
Kans-Biljetten 22 a 22¼ 223/16
Amort. Syndic. 4½ 93¼ a 93¾ 937/16
— — 3½ — 76¼ a 76¾ 76⅜
Hand-Maats. 4½ — 182½ a 183 182¾
Nieuwe dito 4½ — a
Frankrijk.
Inschr. Grb. 3 pCt. 79 a 79¼ 79⅛
— — 5 — a
Rusland.
Gb.H.&Co.1798 5pCt. 103½ a 104 103⅞
— — 1828 29 5 — 103½ a 104 103⅞
Ins. en Certif. 6 — 65½ a 65¾ 65⅝
— — 1831 33 5 — 95¾ a 96¼ 95⅞
Pruissen.
Geldl. te Lond. 4 pCt. a
Aandeelen van dito 112½ a 113 11213/16
Spanje.
Nieuwe 1835 £855. pCt. 21½ a 22 21¾
Dito onbep. st. a
Dito passive a 6⅜
Dito uitgest. 8 a 8⅛
Coupons 1 Nov. — a
Oostenrijk.
Obl. Goll & Co. 5 pCt. 102 a 102½ 102¼
Certificaten 2½ — a
Neg. Metaliek 2½ — a
Idem 5 — 99½ a 100 99⅝
Dito in Lond. 5 — a
Bank-Aktien 3 — a
Napels.
Certificaten 5 pCt. a
Dito in Napels. 5 — a
Griekenland.
Obl. 1 l. gr. l. st. 5 pCt. a

⁂ De Commissie van Landbouw, in Zuid-Holland, maakt hiermede bekend, dat op de verschillende Keuringen der Springhengsten, in dit jaar 1837, van de twee-en-negentig Hengsten, zijn goedgekeurd en gebrand geworden een-en-tachtig Hengsten.
En dat dezelve op de vergelijkende Keur, gehouden te Rotterdam, op den 5 April, heeft toegewezen de navolgende Premien, als:
Aan den zwarten Kol, vierjarigen Hengst van de Weduwe Schelleman Vogelaar, te Maasdam, de eerste Premie, of ƒ 75.00.
Aan den stekelharigen Bles, met twee witte achtervoetjes, zesjarigen Hengst van Aalbert Bouman, te Oud-Alblas, de tweede Premie, of - 50.00.
Aan den donkerbruinen Kol, met twee witte achtervoetjes, vierjarigen Hengst van den Heer Gerard Smit, te Lekkerkerk, de derde Premie, of - 25.00.
’s Gravenhage, den 7 April 1837.

Uit Naam der Commissie voornoemd,
JOAN QUARLES van UFFORD, Secretaris.



⁂ Heden verloste voorspoedig van eene welgeschapene DOCHTER, HENDRIKA REYNEVELD, geliefde Echtgenoote van

Leyderdorp, 11 April 1837.
C. H. MOENS.
 

⁂ Heden beviel zeer voorspoedig van een ZOON, J. M. SCHAASBERG, geliefde Echtgenoote van

Leyden, 13 April 1837.
H. J. van AMEROM.
 

⁂ In de verloopene nacht, half 2 uren, overleed de jongste onzer Lievelingen, GERARD, in den ouderdom van 9 maanden.

Leyden
den 11 April 1837.
A. T. L. Rt. MULDER,
A. C. E. MULDER, geb. d’Ailly.
 

Familie, Vrienden en Bekenden, gelieven deze algemeene Kennisgeving als bijzondere aan te merken.
Leyden 12 April 1837. Heden overleed in den ouderdom van zestig jaren, ten gevolgen van een spoedig toegenomene ongesteldheid, de Wel-Edel Geboren Heer Mr. ABRAHAM van GERWEN, voorheen Lid van den Raad dezer Stad.



⁂ Geinteresseerden in de Hollandsche Brand- en Levensverzekerings-Societeit, in den jare 1808 binnen Amsterdam opgerigt, worden verzocht te compareren, op Woensdag den 26sten April 1837, des avonds ten zeven ure, in den Doelen, op de Garnalenmarkt, hetzij in persoon of door eenen gemagtigde, voorzien van eene onderhandsche Volmagt op Zegel, en zulks ter verkiezing van eenen Commissaris, in plaats van Wijlen Jonkheer Jan Jacobus Valckenier van de Poll; volgens Artikel 12 van het Contract.
⁂ Al degenen, die den PERSOON mogten ontmoeten, gekleed zijnde met eene ligte bomezijne Broek, een blaauw Buis en Pet, hebbende blaauwe oogen, bruin haar, vol van aangezicht, en van middelmatige grootte, zijnde 35 jaren oud, welke den 6 April ll. zijn Huisgezin heeft verlaten, worden verzocht daarvan opgave te doen, hetzij van zijn leven of dood, op den Ouden Rhijn, Wijk 6 No. 162, te Leyden.
⁂ LEIDEN. De Heer S. N. DENTZ, Dentiste van Z. M. den Koning, van H. H. K. en K. H. H. den Prins en Prinses van Oranje en van Z. K. H. Prins Frederik der Nederlanden, enz. enz., zal aanstaande Zondag middag den 16 April alhier arriveren, en tot Maandag den 17den dezer, des middags te 12 ure, vertoeven. Is gelogeerd bij Mejufvrouw de Wed. van der Aar, in het Logement de Zon, op de Breedestraat alhier.
NB. Het Dépot van zijne TANDMIDDELEN blijft steeds gevestigd bij den Heer W. HOOGENSTRAATEN, Confiturier, op de Botermarkt.
⁂ J. WESSELING, H. WESSELING, G. W. WESSELING en J. WESSELING Hz., Makelaars, zullen op Maandag den 17 April 1837, des namiddags ten half drie ure, te Amsterdam, in de Witte Zwaan, on den Nieuwendijk, presenteren te Verkoopen: Eene extra mooije geheel nieuw aangekomene Partij Greenen en Vuren, Noordsche, Riga en Dantziger Balken. Twaalf Ellens, Juffers, Kolters, Memelsche en Petersburger Deelen, een Partijtje Memelsche Pijpen-Duigen, en andere HOUTWAREN. Liggende in het Westerdok, in den Binnenkant en op den Wal.
⁂ OPENBARE VERHURING op het Raadhuis der Stad Leyden, van het GRAS-GEWAS op Stads Wallen, Binnenvesten, Pleinen, Buitensingels en Wegen, voor den tijd van Drie Jaren, ingaande met den jare 1837 en zullende eindigen ultimo 1839, welke zal plaats hebben op Maandag den 24 April 1837, des middags ten 12 ure, ingevolge de Conditien en Voorwaarden, welke ter Stads Rekenkamer van heden af aan voor de gegadigden ter visie liggen.
NB. NB. NB. De VERKOOPING van den INBOEDEL, welke, volgens gedane Annonces, op den 24 April 1837 op de Breedestraat te Leyden aan het Huis Wijk 4 No. 196, zoude plaats hebben, zal, door Sterfgeval, provisioneel GEEN VOORTGANG HEBBEN.
⁂ VRIJWILLIGE VERKOOPING, (om Contant Geld), op Vrijdag den 28 April 1837, des voormiddags ten 10 ure, binnen de Stad Leyden, in en voor de Stal van den Heet J. T. SEGON, op de Oranjegracht, Wijk 8 No. 704, van 18 Stuks goed gevoerde KALF- en VARE KOEIJEN, 2 Fransche Chaisen, en een Fourgon, zoo goed als nieuw, 1 Blokwielde Wagen, 2 Stortkarren, 1 Sleephek, eenige Spantuigen en Chaise-Kleeden, eenige BOUW-GEREEDSCHAPPEN, voorts eenige BLOTERS-GEREEDSCHAPPEN, eenige Kozijnen met Deuren en hetgeen meerder zal worden geveild



Bij de Wed. ANTHONY de KLOPPER en ZOON, te Leyden.