Pagina:Nieuwe Haarlemsche Courant vol 041 no 9151 Stadsnieuws.pdf/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

uur gezongen H. Mis met uitstelling van het Allerh. Sacrament.
ZATERDAG, gelegenheid om te biechten na de H. Mis en ’s namiddags van 3 uur af.

HILLEGOM.

ZONDAG, viering van ’t Rozenkransfeest. ’s middags om half 2 Catechismus voor de kinderen, die dit jaar, en te kwart over 2 voor de kinderen, die verleden jaar plechtig zijn aangenomen; 3 uur Lof met Rozenhoedje en voorgeschreven gebeden.
DONDERDAG, ’s avonds van half 6—half 8 gelegenheid om te biechten.
VRIJDAG, ’s morgens te half 8 gezongen H. Mis ter eere van het Allerh. Hart.
ZATERDAG van 4—9½ uur gelegenheid om te biechten.
In de week de H.H. Missen te 7 uur en kwart voor 8, behalve Vrijdag, verder elken avond Lof te half 8 met Rozenhoedje en voorgeschreven gebeden.

VELSEN (Wijkeroog.)

ZONDAG, Rozenkrans-Zondag. Te 7 uur de Vroegmis. Voor en na de Vroegmis en vóór de H. Mis van half 9 wordt de H. Communie uitgereikt, half 9 H. Mis. Om 10 uur de plechtige Hoogmis, 1 uur en half 2 Catechismus. Om 3 uur bijeenkomst ter bespreking om te komen tot oprichting van een afdeeling der H. Familie. ’s Avonds 7 uur Lof met preek en Rozenhoedje.
Verder zal gedurende de Octobermaand elken dag het Rozenhoedje met voorgeschreven gebeden gebeden worden. Op de dagen dat er Lof is, wordt het gebeden onder het Lof, op de overige dagen ’s morgens na de H. Mis met uitstelling van het Allerheiligste.
DINSDAG, te 7 uur Lof. Van 6—7 uur biechthooren voor de kinderen.
DONDERDAG, van half 7—half 8 biechtgelegenheid voor den lsten Vrijdag.
VRIJDAG, 1ste Vrijdag van de maand. Te 8 uur gezongen H. Mis met uitstelling, ’s Avonds te 7 uur Lof met Litanie van het H. Hart. Van 6—7 uur biechthooren voor de kinderen.
ZATERDAG, van 4—5 uur biechthooren voor de kinderen, van 5—9 uur voor de overige parochianen.

VELSEN—DRIEHUIS.

ZONDAG, feestdag van den Allerh. Rozenkrans. Vroegmis 7 uur. Na de Consecratie wordt de H. Communie uitgereikt. Hoogmis 10 uur, half 2 Catechismus, half 3 Lof ter eere van het feest met gebeden.
MAANDAG, te half 8 uitreiken der H. H. Communie, kwart over 8 H. Mis.
DINSDAG, half 8 uitreiken der H. Communie, te kwart over 8 H. Mis.
DONDERDAG, kwart over 8 H. Mis, 10 uur stille H. Mis voor Bruidegom en Bruid.
VRIJDAG, te kwart over 8 gezongen H. Mis ter eere van het H. Hart met toespraak.
ZATERDAG, biechthooren van 4—8 uur.
In de maand Oct. wordt de Rozenkrans gebeden onder de H. Mis van kwart over 8. Aan het einde uitstelling en zegen met het Allerheiligste.



UIT DE PROVINCIE

HEEMSTEDE.

Aanbesteding. Het gemeentebestuur heeft heden onder Heemsteedsche aannemers aanbesteed: het verbouwen van het ververschingshuis in het wandelbosch „Groenendaal” alhier. Ingeschreven werd als volgt: P. G. Smit ƒ 10,705, met betonno ƒ 12,400; S. Adriaanse ƒ 11,360, met betonno ƒ 12,910; J. Vooges ƒ 11,359.80 en ƒ 13,209; wed. Van Amstel ƒ 11,005 en f 12,455; H. M. Fokkens f 11,618 en ƒ 12,998; L. Zieren ƒ 11,100 en ƒ 12,700; G. J. Smit Thz. ƒ 10,847 en ƒ 12,240; C. Turkenburg ƒ 9735 en ƒ 11,635; J. H. en G. van der Putten ƒ 10,426 en f 11,826; C. P: Sorber f 10,800 en f 12,400; D. H. Granneman f 10,770 en f 12,040; Th. Smit f 10,950 en f 12,850; C. Verdonschot f 10,600 en f 12,050. Eén biljet kwam te laat in. De heer C. Turkenburg is dus laagste inschrijver.
Daarna had — onder Heemsteedsche schilders — de aanbesteding plaats van het schilderwerk aan het Ververschingshuis. Ingeschreven werd door: H. Groenewegen f 1560; C. Vreeken f 1200; P. H. v. d. Bosch f 1125; J. Hendrikse f 1256; A. Tibbe 1285; K. Gaikhorst f 1172; W. G. Klijn f 1339.

SCHOTEN.

Het Witte Kruis. Vrijdagavond vergaderde de afd. Schoten van de N. H. vereeniging „Het Witte Kruis” onder voorzitterschap van den heer H. van Leeuwen. De vergadering was slechts matig bezocht. Na openings- en welkomswoord van den voorzitter las de secretaris de notulen der vorige vergadering voor, die onveranderd werden goed gekeurd. De aftredende bestuursleden de heeren Klok en Huyboom werden met groote meerderheid herkozen. De behandeling van den beschrijvingsbrief voor de algemeene vergadering op 3 October te Amsterdam te houden leverde weinig stof tot bespreking. Tot afgevaardigden naar die vergadering werden benoemd de heeren H. v. Leeuwen en J. M. Westendorp. Uit de besprekingen bleek, dat de wijkverpleging nog altijd de volle aandacht heeft van de afdeeling. Bij de rondvraag werd door enkele leden en bij het bestuur op aangedrongen dat meer propaganda zal worden gevoerd voor de afd. tot verkrijging van meer leden.

Het Bonnenstelsel in ongenade.
Met ingang van 1 October vervalt het bonnenstelsel aan het gemeentelijk levensmiddelen-bureau. De houders van broodkaarten, die deze Maandag komen inwisselen, ontvangen dan de nieuwe broodkaarten voorzien van een controlestrook, die in vakjes is verdeeld. Deze strook wordt aan het bureau afgestempeld, wanneer de verbruiker een der levensmiddelen wil verkrijgen. Zij, die geen broodkaart bezitten, krijgen een legimitatie-bewijs, dat eveneens moet worden afgestempeld.

Gemeenteraad. Tegen Donderdagavond a.s. te kwart over 7 uur is weder eene gemeenteraadsvergadering uitgeschreven ter behandeling van die onderwerpen, die op de laatste zitting niet tot afdoening kwamen.



STADSNIEUWS

SOBRIETAS-KRUISJES.

Verschenen Zondag zijn de Sobriëtas-bloemen door heel Nederland verkocht met zeer veel succes. Haarlem heeft ze echter niet gezien, omdat de verkoop door B. en W. niet was toegestaan. Gelukkig is nu vergunning gegeven langs de huizen met Sobriëtas-kruisjes te venten, die van ’n kaart, door de kinderen aangeboden, tegen 10 cent worden afgescheurd. Gisteren is de verkoop begonnen. Katholieken van Haarlem, sluit uw deuren niet voor onze jongens en meisjes, maar steunt ons liefdewerk: „De redding van R.-K. Drankzuchtigen.” Als alle katholieken één kruisje koopen, zijn binnen een paar dagen de kaarten verkocht en katholiek Haarlem zal niet achterstaan in de rij der groote steden van ons vaderland. Er wordt ook op ons gerekend, omdat we een naam hebben op te houden op het gebied van Christelijke naastenliefde.
Aan kleine propagandisten zal het niet ontbreken, toont Roomsch Haarlem, het goede hart, dan is het succes verzekerd!
Men verzoekt ons te willen vermelden, dat — met het oog op de controle — het wenschelijk is, dat men — voor een kruisje niet meer dan 10 ct. betaalt. Die meer wenscht te geven — wat natuurlijk héél welkom is! wordt verzocht vooral evenveel kruisjes te koopen als hij dubbeltjes betaalt.

BIJENTEELT.

De afdeeling Haarlem en Omstreken der vereeniging tot bevordering der bijenteelt, heeft enorm succes gehad met haar gehouden tentoonstelling, verleden week. Gedurende de 60 uren, dat de tentoonstelling geopend is geweest, bedroeg het aantal bezoekers meer dan 100 per uur.
Waar blijkbaar in Haarlem zooveel belangstelling is voor de bijenteelt, behoeft ’t ook niet te verwonderen, dat de schouwburgzaal gisteravond flink bezet was, toen Dr. G. A. Ootmar, de voorzitter der afdeeling, zijn voordracht hield, over het leven der bijen. Spreker had zijn voordracht onderverdeeld in vier deelen, n.l. het „drama uit het bijenleven”, „naar de Steenkolenwouden van den voortijd”, „de eenzame bij” en „de bijen-geest”, waarbij hij in de behandeling van ieder afzonderlijk onderwerp veel interessants en leerzaams te hooren gaf.
Behalve een „kijkje op de tentoonstelling”, op het podium opgesteld, kregen we een 60-tal lichtbeelden, voorstellende de ontwikkeling van eitje tot bij in haar verschillende perioden en beelden uit het leven van de bijen te zien, die nog veel van het gesprokene verduidelijkte. Belangwekkend was vooral de bioscopische voorstelling, welke na de pauze werd gegeven: een 500-meter lange pracht-film met levende voorstellingen uit het bijenleven.
Dr. Ootmar oogstte van het aandachtig gehoor, in dank voor zijn interessante en met humor gekruide voordracht, een hartelijk applaus.
De lichtbeeldenavond, welke gisteren, slechts op veelvuldig verzoek, vanwege de afdeeling Haarlem van de vereeniging tot bevordering der bijenteelt is gehouden, is in alle opzichten een succes-avond geweest voor de vereeniging, waarop met voldoening door het bestuur kan worden, teruggezien.

DE GEWELDENAAR.

De man, die Donderdagavond in een tramwagen der N. Z. H. T. M. den conducteur zoo te lijf ging omdat hij hem het rooken had verboden, is door de politie opgespoord. Het is een zekere V. H., tegen wien wegens mishandeling proces-verbaal is opgemaakt.

„TUSSCHEN 11 EN 12 UUR VANAVOND!”....

Dat wordt een gekke Zaterdagavond straks.
De zomertijd gaat plaats maken voor den wintertijd.
Vijf maanden hebben we genoten van één uur méér daglicht in het zomerseizoen en, laten we ’t maar eerlijk bekennen, ’t is ons goed bekomen.
Eigenlijk hebben we er niet veel van bemerkt in het gewone leven. Alleen de rekening van de lichtfabrieken heeft ons een aardig centje bespaard, en ’t is nu alleen maar te hopen, dat dit buitenkansje niet als oorlogswinst wordt gerekend.
Maar nu vanavond komt er aan onze spaarzaamheid een eind.
We moeten nu weer met het officieele voorschrift mee en morgen, Zondag, staan we om 7 uur op als ’t heusch 7 uur is.
Tenminste....
Tenminste als we zoo verstandig zijn, om vanavond onze klokken weer op wintertijd te zetten, want anders loopt ’t morgen spaak. Die ’t vergeet, komt morgen overal één uur te vroeg, bijv. in de kerk, want de „officieele” klokken wijzen den wintertijd, d.i. den echten tijd, aan en de H.H. Diensten in onze kerken worden daarnaar natuurlijk geregeld.
Dat zal nog een heele warboel geven van avond.
De stadsklokkenmaker gaat al om elf uur aan den gang en zet de stedelijke klokken om elf uur stil, de een na den ander. Een uur later maakt bij ze netjes op de beurt weer aan den gang en dan is de zaak weer gezond.
Wat is ’t eigenlijk doodeenvoudig, hé?
De particuliere klokken, klokjes, horloges, chronometers en hoe de tijdaanwijzers nog meer mogen heeten, moeten — zeiden we — vanavond ook allemaal verzet worden. Dat is het meest secure. Den raad, die de Horlogemakersvereeniging van de week in onze krant heeft gegeven, volge men op, dan komt alles terecht. De caféhouders hebben een buitenkansje, die maken ’t vanavond een uurtje langer. De meest-verstandige menschen kunnen ook een buitenkansje hebben: ze gaan op gewonen tijd naar bed en brengen dan ook ongemerkt een uurtje langer door in Morpheus’ zoete rust....
Ondanks allen goeden raad en alle nauwgezette voornemens zal het velen toch wat hoofdbrekens en last kosten voor ze d’r goed en wel overheen zijn! Het is twee keer elf of twee keer 12 uur, of een uur lang twaalf uur. ’t Is in alle geval gek....
Maar Maandag zijn we d’r zeker voor goed overheen!

„HET VADERLAND GETROUW”.

Blijkens eene advertentie voorkomende in dit blad, zal op 3, 4 en 5 October a.s. door de Nederlandsche Vereeniging van Oud-strijders der Land- en Zeemacht in Oost- en West-Indië „Het Vaderland Getrouw”, een collecte langs de huizen worden gehouden ten bate van de weduwen en weezen dezer vereeniging. wij kunnen deze collecte ten zeerste aanbevelen.

GESTOLEN?

De werkman R. heeft bij de politie aangifte gedaan van de vermissing van een bedrag van ƒ 35 uit een gesloten kast in een ongesloten kamer in de Tuchthuisstraat, waar hij commensaal is.

IN DE LUCHT.

Gisterenmiddag ongeveer 3 uur kwam over het zuidelijk gedeelte een vliegmachine. Ze kwam van west en verdween in oostelijke richting.

UIT DE RAILS.

Gisteren in den namiddag ontspoorde een [el]ectrische tram (E. N. E. T.) op het Stationsplein en kwam dwars over de rails te staan. Met behulp van het personeel en eenige omstanders was de tram spoed[i]g weer in de rails, zoodat de vertraging niet zoo erg was.

BUS’ STOOMBOOTMAATSCHAPPIJ.

De St. Ct. behelst de statuten der N. V. W. Bus’ Stoombootmaatschappij, te Haarlem.
Het kapitaal der vennootschap bedraagt tweehonderd duizend gulden, verdeeld in vierhonderd aandeelen, elk groot vijfhonderd gulden, waarvan honderd acht en tachtig aandeelen of vier en negentig duizend gulden zijn geplaatst en volgestort.

LEDERWAREN VERMIST.

De firma H. in de Groote Houtstraat deed bij de politie aangifte van de vermissing van een hoeveelheid lederwaren gedurende liet laatste halfjaar.

HOE ZIT DAT?

Van de week is door den architect J. Ph. Peper aanbesteed den bouw van een kaaspakhuis op een terrein aan het Zuider Buitenspaarne. De bouw daarvan zal, naar wij vernemen, voorloopig niet doorgaan. De minste inschrijver, de heer C. Turkenburg te Heemstede, ontving bericht dat wegens „eene groote zakelijke kentering in het kaasbedrijf” de bouw „tot nader, order is uitgesteld”.

PASTOOR ANTOON NEUVEL.

De zeereerw. heer Antoon Neuvel pastoor der Deensche missie te Kopenhagen, afkomstig uit Overveen, is, na een verblijf van 7 weken in ons land, gisteren van Rotterdam vertrokken, om via Göthenburg zijn parochie in Kopenhagen weer te bereiken.

VOOR DE R. K. DRANKBESTRIJDERS.

Van bestuurszijde wordt ons verzocht mede te deelen, dat de drankbestrijders-Mis en het Lof niet morgen 1 October, zullen plaats hebben, doch zijn uitgesteld tot Zondag 22 October a.s.

EEN RIJWIEL GEKAAPT.

Gisterenmiddag tusschen half 4 en 4 uur is een rijwiel ontvreemd, dat de electricien O. even onbeheerd had laten staan op den hoek van de Groote Houtstraat en Peuzelaarsteeg.

EEN ONEERLIJKE LOOPJONGEN.

De heer Van E. drogist, wonende op het Spaarne, gaf gisteren aan een loopjongen eene quitantie van ongeveer f 200 ter inning, dat echter niet aan hem is afgedragen. Na de inning ervan is de loopjongen spoorloos verdwenen met medeneming van een rijwiel van de zaak.

OVER MODERNE SCHILDERKUNST.

De heer Theo van Doesburg, kunstschilder alhier, zal van 15 October tot 15 April e.k. een leergang over moderne schi[l]d[e]rk[u]nst houden in een der zalen van den kunsthandel De Bois, Kruisweg 68, alhier.

DESERTIE.

De auditeur-militair bij den Haagschen krijgsraad heeft geëischt tegen B. v. M. millicien-korporaal der infanterie, afkomstig uit Haarlem, ter zake van 2de desertie met vrijwillige aanmelding, 3 maanden militaire detentie met ingang van 11 September.

BADEN.

In het Douche badhuis aan het Leidscheplein zijn in de afgeloopen week genomen 1500, in dat aan den Koudenhorn 1896, en in dat aan den Schotersingel 1214 baden.

GEVONDEN VOORWERPEN.

Terug te bekomen bij: A. Bosman, Barendsestraat 46, een damesringetje. H. v. d. Wateren, Oranjestraat 97, een ceintuur. H. v. Dantzig, Jacobijnestraat 9, een portemonnaie. J. Mottheij, Westergracht 55 rood, een beugeltasch. Kievit, Leidschestraat 90, een broche. F. Loos, Parklaan 89, een étui met schrijfgereedschap.

PROGRAMMA.

van de Muziek in den Hout voor Zondag 1 October:
1. Marsch aus der oper Rienzi, Wagner. 2. Ouverture die Lustige Weiber van Windsor, Nicolai. 3. Rosen Walzer, Ellenberg. 4. Grande Fantaisie de l’opera Carmen, Bizet-Mann. 5. Italiaansche ouverture, Perdratti. 6. Walzer aus der operette Der frauen fresser, Eysler. 7. Fantaisie de l’opera Le Postillion de Longjumeau, Adam.

BURGERLIJKE STAND.

Geboren: 29 Sept. d. van W. Jochemsz—Bijleveld. — d. van M. Steeman—van der Vossen. — d. van D. G. Martin—Plevier.
Overleden: 28 Sept. A. L. F. Mann—van Oosteroom, 73 jaar, Meesterlottelaan. — 29 Sept. G., 10 jaar, d. van H. Hupkes, Kamperlaan.



NAGEKOMEN BERICHTEN

BINNENLAND.

HET UITVOERVERBOD VOOR DE STELLING VAN AMSTERDAM.

Men meldt ons uit Amsterdam: Bij besluit van den Commandant der Stelling van Amsterdam is van de artikelen, waarvan blijkens de „Bekendmaking” van den 5en Februari 1915, het vervoer van uit het gebied van de Stelling van Amsterdam naar het overige gedeelte van het Rijk is verboden, raapolie en alle uit raapzaad geslagen oliesoorten komen te vervallen.

BUITENLAND.

DE STRIJD IN DE DOBKOEDSJA.

BOEDAPEST, 3O Sept. (Part.) Naar de „Az Est” verneemt uit het hoofdkwartier van het derde Bulgaarsche leger, wordt