Pagina:Occult woordenboekje (Van Veen 1937).djvu/15

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
Be-Bl
13
 

zulk een suggestieve invloed uitoefende, dat ziekelijke geestestoestanden ontstonden, die door verdere suggestie op anderen konden worden overgedragen.
De spiritistische verklaring is, dat de eigen ziel het lichaam heeft verlaten, (is uitgetreden), en nu een geest van een overgegane of mogelijk ook van een elementaal, het lichaam in beslag heeft genomen en in kwaden zin behandelt.
Verschijnselen van bezetenheid zijn o.a.: onthulling van het verborgene; het spreken van vreemde talen; wonderbaar snelle verwringing van de ledematen; onbeweeglijkheid, (catalepsie); geluiden als van dieren; verschrikkelijke haat tegen de kerk, enz.
Vroeger werd daartegen genezing gezocht door bezwering en toverformules. (Zie exorceren).
Daar mediums sommige der verschijnselen ook wel vertonen, meende men, dat allen van den duivel bezeten waren. Vandaar de tegenstand der kerk.
Bezweren: het te hulp roepen van een geest of bovenzinnelijk wezen, of ook van den duivel door magische kunsten, formules, bewieroking, enz. Oudste vorm van geneeskunst.
Bildzauber: ook: envoûtement. Men tracht iemand te benadelen, ziek te maken of te doden, door het beschadigen van een afbeelding of een poppetje van was, dat enige gelijkenis heeft met het beeld van iemand, dien men wil benadelen.
Bilocatie: het op twee plaatsen tegelijk zijn. (Zie dubbelganger).
Binden (magisch): zie: knopen.
Bhut: kerkhofspook.
Blavatsky, Hélène Petrowna: (1831—1891); geboren als gravin Hahn-Rothenstern in Jekaterinoslaw; huwde in 1848 met generaal Blavatsky; scheiding 3 jaar later.
Ze was vele jaren in Indië, o.a. 7 jaar bij de Mahatmas op de Himalaya. Daarna stichtte ze het Theosofisch Gezelschap, gaf in 1875 haar hoofdwerk: „De gesluierde Isis” uit, daarna nog haar: „Geheime Leer” en: „De Sleutel tot de Theosofie”.