Pagina:Occult woordenboekje (Van Veen 1937).djvu/17

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
Br-Bij
15
 

In 1931 publiceerde hij: „....and After”, waarin hij wel Valiantine van bedrog beschuldigde met vingerafdrukken, maar geenszins, zoals zo vaak beweerd wordt, alles herriep. Hij staat wel degelijk borg voor de echtheid der directe stemmen.
Brahma: (sanskr.) de opperste der Indische goden. Het Brahma is de wereldziel, uit wier verheven wezen alles stamt en waarin alles terugkeert. Het heeft geen lichaam en is eeuwig, zonder begin en zonder einde.
Brahmaisme: de Indische godsdienst, welke van de achtste tot de zesde eeuw voor Chr. bestond; waarin het onpersoonlijke Brahma op de voorgrond trad met ingewikkeld offerwezen en de verdere uitbeelding van de leer der kasten en der zielsverhuizing. Het stelde hoge eisen aan de zedelijkheid. De heden nog in Indië heersende godsdienst wordt nog dikwijls Brahmaisme genoemd, doch moet liever Neo-Brahmaisme heten.
Braid, James: (1795—1860), Schots arts. Hij ontdekte in 1841, dat hypnotische slaap kon worden verwekt door te laten staren op blinkende voorwerpen. Hij deed belangrijke onderzoekingen op het gebied der hypnose.
Broekhoven, J. J. van: (1867—1930). Oorspronkelijk orthdox Ned. Herv. godsdienstonderwijzer en hulpprediker te Melissant; wegens zijn meer modern en later spiritist worden moest hij bedanken na 10 jaar werk, waarna hij zich vestigde te Wijchen. Hij gaf ruim 16 jaar lang uit: „Stemmen uit Hooger Wereld”, een spiritisch maandblad. Hij was een geliefd en onvermoeid voorganger en leider in de beweging.
Bulwer Lytton, Edward George, graaf: (1803—1873). Beroemd Engels romanschrijver; hij schreef o.a.: „De laatste dagen van Pompeji”, en de bekende occultistische romans: „Het huis van den Magier”, „Zannoni”, en: „Zeldzame geschiedenis van een zwarten Magier”. In de beide laatste wordt op treffende wijze de witte en zwarte magie beschreven.
Bijlwaarzeggen of: axinomantie. Men sloeg een bijl in een rond stuk hout, bracht haar in evenwicht en noemde dan de namen van hen, die van een bepaalde misdaad werden