Pagina:Occult woordenboekje (Van Veen 1937).djvu/7

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
Ad-Ak
5
 


A

Adept: ingewijde in een geheime wetenschap of kunst.
Aesthesiometer: gevoeligheidsmeter; een passervormig instrument om de kleinste afstand te bepalen, waarop men twee gelijktijdige prikindrukken op de lichaamshuid nog apart voelt.
Aether: alomtegenwoordige, onzichtbare, onwaarneembare stof in het heelal, die alles doordringt en die voorwaarde is voor de voortplanting en het bestaan van trillingen en dus van het leven. Het bestaan ervan is nooit aangetoond. (Ook: ether).
Aetherisch lichaam: (spir.): het astraal lichaam. Ook: corpus sidereum, perisprit, Geisteshülle of fluidiek lichaam.
Afdruk: door een gematerialiseerde hand gegeven afdruk op een beroete of met fijn meel bestrooide plaat of in klei of in was (zie Crandon). Als de afdruk afwijkt van die der handen van de aanwezigen, is bewezen, dat deze op supernormale wijze is ontstaan. (Zie ook: gietvorm en paraffine).
Affect: gemoedsaandoening; hartstocht.
Affiniteit: verwantschap.
Afnemen: vrijmaken, demagnetiseren. (Zie aldaar).
Afreageren: het ontladen van innerlijke spanningen door handelingen (zie: psycho-analyse).
Agent: bij telepathische verschijnselen: de afzender van indrukken. (Zie telepathie en recipient).
Agnosticisme: wijsgerig stelsel, dat leert, dat wij omtrent het wezen van God of van de dingen het ware niet te weten kunnen komen.
Agrippa van Nettesheim, Cornelius: beroemd Duits occultist (1486—1535), wiens inzichten door het moderne onderzoek vaak bevestigd zijn.
Ahriman: in de Perzische godsdienst: de boze geest; te vergelijken met den duivel.
Akasa: Hindoewoord voor: stof.
Akkeringa-Kromme, Mevr. C.: geboren 2 Oct. 1868. De eerste Nederlandse psychometriste, die in het publiek optrad; voor het eerst in de winter van 1918—1919 te Haarlem.