Pagina:Rotterdamsch Nieuwsblad vol 059 no 18041 STADSNIEUWS.pdf/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

STADSNIEUWS



Hulp zij ons streven.


Jubileum onderbrandmeester N. Verhoeven Jr.



In de zaal „Nieuw Diligentia” aan de Coolschestraat waren gisteravond hoofden en geaffecteerden met hun dames van slangenwagen 31 voor een drieledig doel bijeengekomen. Ten eerste om het 36ste jaarfeest van de Rotterdamsche Brandweervereeniging „Hulp zij ons streven” van slangenwagen 31 te vieren, ten tweede om den heer N. Verhoeven Jr. te huldigen in verband met zijn 12 1/2 jarig jubileum als onderbrandmeester en ten derde om den geaffecteerde, den heer A. Wiebes, dank te brengen voor de trouw, waarmede hij 12 1/2 jaar lang de financiën van de vereeniging heeft beheerd.
Dank zij de medewerking van de leden en den exploitant had de zaal een feestelijk aanzien.
Toen de heer en mevrouw Verhoeven de zaal binnentraden, werd hun een spontaan „Lang zullen ze leven” toegezongen.
Nadat allen waren gezeten, voerde de heer M. J. Markus het woord als voorzitter van „Hulp zij ons streven”. Hij richtte woorden van welkom tot de hoofden met hun dames en tot den voorzitter van den Bond van Vereenigde Vrijwillige Brandweerlieden te Rotterdam, den heer J. H. Erwich. Verder sprak hij den jubileerenden onderbrandmeester toe, er op wijzend dat dit jubileum het tweede is, dat de heer Verhoeven bij de Brandweer beleeft.
Het eerste koperen jubileum vierde de jubilaris als geaffecteerde. Spr. legde er den nadruk op, dat de heer Verhoeven na tot onderbrandmeester te zijn benoemd, steeds dezelfde is gebleven. Met goeden tact weet hij op te treden, met een kwinkslag weet hij de geaffecteerden naar de juiste plaats te dirigeeren en de goede stemming te bewaren. Tenslotte uitte spr. den wensch dat de jubilaris nog lang aan slangenwagen 31 verbonden zou mogen zijn, en dood hem een pendule aan. Mevrouw Verhoeven werden bloemen aangeboden.
In een waardeerende toespraak huldigde de heer Markus vervolgens den heer Wiebes, die steeds goed op de centen van de vereeniging heeft gepast. Als dank daarvoor overhandigde spr. den jubileerenden penningmeester een geldkist. Mevrouw Wiebes kreeg bloemen.
Verder bracht de voorzitter dank aan allen, die hadden meegeholpen om de zaal een feestelijke aankleeding te geven: den heer B. Nijssen, den exploitant en den heer D. D. Veulings. De dames ontvingen bloemen.
De heer N. J. Pontier, oudste brandmeester van slangenwagen 31, wenschte allereerst de vereeniging geluk en wendde zich daarna in een hartelijke toespraak tot den heer Verhoeven, onder aanbieding van een fraaie bureaulamp. Ook de heer Wiebes werd in de hulde betrokken!
Nadat de heer Wiebes eenige woorden had gesproken, sloot de heer J. H. Erwich de rij van sprekers met een toespraak namens den Bond van Vereenigde Vrijwillige Brandweerlieden te Rotterdam.
De heer Pontier dankte namens den jubilaris de sprekers voor hun hartelijke woorden en de cadeaux.
Van het oud-lid, den heer J. Ort, had de heer Verhoeven twee schilderijen van den brand op de Indrapoera ontvangen.
Na het officieele gedeelte werd een uitstekend feestprogramma afgewerkt. De heer Corn. Marco trad op als pianist en Fred. Merbo en Klein Klaasje als humoristen, die op geestige wijze de activiteit van slangenwagen 36, van de hoofden en geaffecteerden naar voren brachten. Het grootste succes behaalden beiden met de schets „Brand”, waarin de brand in de clichéfabriek Modern aan de Sint Mariastraat, dank zij de medewerking van den heer M. J. Markus, goed werd weergegeven. Tenslotte stak Fred. Merbo een lofdicht op de brandweer af.
Met een geanimeerd bal werd het feest besloten.



Hinderwet.
Vergunning is verleend aan den heer C. A. Kieboom tot het uitbreiden van de bakkerij achter het pand aan de Persoonsstraat 24 met 2 electromotoren voor het drijven van een deegmachine en een ventilator en het vervangen van den bestaanden oven door een met olie te verhitten heeteluchtoven met een opslag van ten hoogste 150 l. olie.



Machinisten-examen.

De heer A. W. Möller, alhier, is te ’s Gravenhage geslaagd voor het machinisten examen diploma B.



Brandjes.

Om kwart voor drie gistermiddag bluschten gasten van slangenwagen 17 een schoorsteenbrandje bij H. van ’t Hart, Oppert 6a.
Gisteravond om kwart voor tien bluschten gasten van slangenwagen 3, onder leiding van den brandmeester, den heer A. Teeuwen, met de gummislang een begin van brand en een schoorsteenbrandje bij J. Hofland, Nesserdijk 99.



Overplaatsing onderwijzers.

Bij den Gemeenteraad zijn ingekomen van Burg. en Weth. de voorstellen tot overplaatsing van onderwijzers aan lagere scholen:
I. den heer E. van der Grift van de school voor g.l.o. A 260 naar die voor u.l.o. B 1;
II. a. den heer P. C. van Deijk van de school voor g.l.o. A 193 naar die voor b.l.o. 4; b. den heer J. van Uden van de school voor g.l.o. A 9l naar die voor b.l.o. 5;
III. den heer J. J. van Beek van de school voor g.l.o. A 112 naar die voor g.l.o. 11;
IV. den heer P. ’t Hart van de school voor g.l.o. 83 naar die voor g.l.o. A 260.

Tentoonstelling modelbouw.


Literatuur en resultaten.



Nederland is niet verwend op het gebied van literatuur over het bouwen van modellen. Tot voor korten tijd bezat ons land op dit gebied een schamel aantal werkjes. De ontwikkeling van de luchtvaart heeft hierin echter eenige verbetering gebracht. Er kwamen meer werkjes over het bouwen van modelvliegtuigen uit en ook de watersport trok belangstelling.
De leidster van de bij-bibliotheek van de gemeente aan de Blokmakersstraat heeft een tentoonstelling van werken op dit gebied georganiseerd, welke vandaag is geopend en een maand zal duren. Uit den aard van de zaak maakt deze kleine expositie er geen aanspraak op volledig te zijn. Wat de gemeente-bibliotheek bezat aan werken over modelbouw — waaronder eenige oude boeken — werd hier uitgestald. De werkjes in de Engelsche taal zijn het grootst in aantal. Er zijn er onder, die het bouwen van modellen op velerlei gebied behandelen. Er zijn ook werkjes, die zich alleen bewegen op het gebied van vliegtuigen watersport en het bouwen van scheepsmodellen.
Naast deze literatuur hebben belangstellenden in deze tentoonstelling modellen in bruikleen afgestaan. Men ziet er fraai metaalwerk, modellen van oorlogsschip uit de 17de eeuw, van een theeclipper, de bekende bouwdoos van Hr. Ms. De Ruyter, gereedschappen voor modelbouw noodig enz.
De tentoonstelling is klein, maar de hoop is gerechtvaardigd dat in den loop van de dagen meer modellen in bruikleen zullen worden afgestaan.
Bij de stijgende belangstelling voor het bouwen van modellen, zal ongetwijfeld de behoefte aan literatuur op dit gebied toenemen.



Verhuringen, enz.

Bij den Gemeenteraad zijn ingekomen van Burg. en Weth. de voorstellen tot verhuring of verhuring bij continuatie:
aan den heer A. B. Karreman van de v.m. schoolwoning aan de Rembrandtstraat nr. 21, zulks voor den tijd van een jaar, tegen een jaarlijkschen huurprijs van ƒ 500;
aan den heer A. van Bochove van de v.m. schoolwoning aan het Noordeinde nr. 29, zulks voor den tijd van drie jaren, tegen ƒ 570 per jaar;
aan den heer A. Molenaar van de woning met schuur aan den Noordzijdschedijk nr. 139 in v.m. Hoogvliet, zulks voor den tijd van twee jaren, tegen ƒ 175 per jaar;
aan de wed. E. de Boer—Ketting van de woning met schuur aan den Tijkenweg nr. 7 in v.m. Pernis, zulks voor den tijd van twee jaren, tegen ƒ 159 per jaar;
aan den heer J. van Schaardenburgh van het winkelhuis met woning aan de Hoogstraat nr. 3, zulks voor den tijd van twee jaren, tegen ƒ 840 per jaar;
aan de firma Lammens en Co. van het gebouwencomplex c.a. Korperweg 195, zulks voor den tijd van een jaar, tegeh een jaarlijkschen huurprijs van ƒ 1400;
aan de N.V. Handel in fijne Vleeschwaren, v/h. A. Hakkert, van het pand Weste Wagenstraat 80 en het benedengedeelte van het pand Weste Wagenstraat 80 en het benedengedeelte van het pand nr. 78 aldaar, zulks voor den tijd van drie jaren, tegen ƒ 2000 per jaar;
aan den heer J. C. van der Vorm van een perceel grond aan den Krommen Zandweg, groot 700 ca., zulks voor den tijd van twee jaren, tegen ƒ 150 per jaar.
aan den heer J. van Bokkem van een perceel grond aan de Waalhaven O.z., groot 200 c A., zulks voor den tijd van tien jaren, tegen ƒ 0.80 per M 2 per jaar;
aan Den Norske Sjömannsmisjon van een terrein in het Park, groot 850 c A., zulks voor den tijd van 99 jaren tegen ƒ 1.20 per m2. per jaar;
aan de N.V. Maatschappij Drijvende Bokken van een perceel grond en water aan de Barendrechtschehaven, den grond, groot 200 c A., tegen ƒ 0.80 per M 2. per jaar, het water ter oppervlakte van 600 c a. tegen ƒ 0.20 per m 2. per jaar, een en ander voor den tijd van vier jaren;
aan den heer P. Boon L.zn. van perceelen tuin- en weiland te Hoek van Holland, ter gezamenlijke grootte van 2.25.00 h a., zulks voor den tijd van een jaar, tegen een jaarlijkschen huurprijs van ƒ 115 voor het geheel.
Voorts is ingekomen bij den Gemeenteraad van B. en W.:
het voorstel tot verhuring bij continuatie aan diverse gegadigden van landerijen c.a., gelegen in en om de Gemeente;
Het voorstel tot verpachting aan den heer A. Oranje van het recht van aal- en palingvisscherij in den Kralingschen Plas c.a., zulks voor den tijd van vijf jaren, tegen ƒ 151.50 per jaar;
het voorstel tot wederinhuring van het pakhuis aan de Oostmaasstraat nr. 104 ten behoeve van de Gemeentelijke Drinkwaterleiding.



Wijkartsen Geneeskundige dienst.

Bij den Gemeenteraad is ingekomen van Burg. en Weth. het voorstel om goedkeuring te hechten aan de benoeming op arbeidscontract van de heeren J. J. W. Vader en J. Swartbol als wijkartsen bij den Gemeetelijken Geneeskundigen- en Gezondheidsdienst.



Vischmarkt Rotterdam.

Heden kwamen aan de Vischmarkt te Rotterdam: 1 motorkotter en 1 motorbotter en werden van IJmuiden, Den Helder en elders 150 manden en kisten à 50 k[.]g. versche visch en 20 kistjes spiering en gerookte paling aangevoerd[.]
De prijzen waren: gr. tong ƒ 60—ƒ 70, m. tong ƒ 54—ƒ 62, kl. tong ƒ 46—ƒ 52; Slips ƒ 36—ƒ 40, gr. talbot ƒ 48—ƒ 64, mi. tarbot ƒ 32—ƒ 40, kl. tarbot ƒ 20—ƒ 28, griet ƒ 22—ƒ 34, gr. schol ƒ 14—ƒ 18, mi. schol ƒ 20—ƒ 24, kl. schol ƒ 9—ƒ 15, pufschol ƒ 6—ƒ 8, kl. schelvisch ƒ 6—ƒ 12, kabeljauw ƒ 16—ƒ 24, mi. gul ƒ 7—ƒ l4, kl. gul ƒ 5—ƒ 7, kuit ƒ 16—ƒ 20, koolvisch ƒ 3—ƒ 6, hake ƒ 4—ƒ 6, wijting ƒ 5—ƒ 8, haring ƒ 5—ƒ 7, rog ƒ 2—ƒ 3, riviervisch ƒ 4—ƒ 8, aller per mand of kist; gerookte paling ƒ 3—ƒ 4, spiering ƒ 1—ƒ 1.50.



VEILINGEN.

— Coöp. Tuinbouwveiling Barendrecht & Omstreken G.A., 18 Januari.
Spruiten I 4.00—8.10, id. 2 2.00—5.90, schoongemaakt 8.00—13.00, waschpeen 1.00—3.80, winterpeen 1.00—2.00, kroten 0.60—3.90, uien 0.60—2[.]00, roode kool 1.40—3.20, witte kool 1.00—1.90, gele kool 1.20—2.10, witlof 9.40—11.20, goudreinetten 23.00—26.00 per 100 k[.]g.; andijvie 1.10—1.90, groene kool 1.00—4.90, knolselderij 2.00—5.50, eieren 2.80—4.60 per 100 stuks; selderij 0.80—2.00. peterselie 1.90—2.80, prei 0.60—2.90 per 100 bos; boerekool 0.10—0.22, veldsla (natuur) 0.60—1.30, glasveldsla 1.40—2.20, andijvie 0.39—0.60 per kist.


ONZICHTBARE MENSCHEN.

Weer duikt de onzichtbare mensch in de Nieuwsblad-kolommen op. Eerst zou een Italiaansche professor hem uitgevonden hebben en nauwelijks is de onzichtbare mensch van prof. Mancini ’n halve maand oud of daar „verschijnt” de onzichtbare mensch van den Hongaarschen ingenieur Prysbill. Als het zoo doorgaat, krijgen we ’n geweldige concurrentie in onzichtbare menschen.
Wanneer men echter nagaat of de onzichtbare mensch nu werkelijk zoo nieuw is, dan moet men zeggen: Slechts tot op zekere hoogte. Want men moet kleermakers maar eens hooren over de manier, waarop enkele cliënten zich onzichtbaar weten te maken. Niet alleen, dat ze hoogst zelden iemand thuis zien, wanneer ze een rekening komen presenteeren, maar ook als ze op straat loopen of een café binengaan en ze denken, dat ze daar een klant zien, dan bemerken ze aanhoudend, dat de man plotseling als van den aardbodem is weggevaagd. Het is zeker geen toeval, dat de onzichtbare mensch is uitgevonden in Hongarije, welk land ervoor bekend staat, dat niemand er z’n kleermaker op tijd betaalt. Buitendien had men dan nog rechercheurs, die ook aardig onzichtbaar kunnen zijn, alsmede bewakers van vorstelijke personen, die specialiseeren in „onopvallendheid”, ook kent men veel „onzichtbaren”, wier portretten en signalement prijken in politiebladen, maar de nieuwe soort onzichtbaarheid is toch weer anders.
De uitvinding zou volgens de Esti Ujisag al door Henry Ford voor een millioen dollars zijn aangekocht. Waarom niet, vraagt men zich als Nederlander af, door sir Henry Deterding, die tegenwoordig ook alles opkoopt? Wat moet Ford ermee doen?
Bij nader inzien schijnt het voor Ford nog niet zoo’n gek idee. Men kan zich indenken, hoe de Ford-catalogus er over eenige jaren zal uitzien:
Berijdt een uur de nieuwe sensationeele Ford, model Foetsie-Foetsie en onderga de sensatie van de onzichtbaarheid! De Foetsie[-]Foetsie Ford is uitgerust met den electro-optischen verdwijner, patent Prysbill. Eén druk op het verdwijnpedaal en de Foetsie-Foetsie is foetsie! De oude wenschdroomen der Germaansche- en Grieksche sagenwereld zijn vervuld. Tarnkappe en Gyges-ring zijn in het nieuwste Ford-product vereenigd. De ideale wagen voor bankdirecties, voor recherche doeleinden, voor belastingbetalers, voor menschen, die niet gezien willen worden.
Iedereen wil wel eens niet gezien worden! De Foetsie-Foetsie is de wagen voor iedereen!
Doch men moet niet denken aan de consequenties, die aan de vinding vastzitten. Afgezien van het aantal aanrijdingen, dat de onzichtbare auto’s zouden veroorzaken — ik zie onze Nieuwsblad-fotografen al wanhopig binnenkomen: ze moesten op den Rijksweg een foto maken, van een aanrijding, maar er was niets te zien:, twee Foetsie-Foetsies waren op elkaar geloopen! — denkt men al aan onzichtbare tanks en onzichtbare bommenwerpers, aan Prysbill-oorlogsschepen....
Er is één troost: Misschien weet Ford zelf nog niets van zijn „aankoop” af.....

Kegelclub Zuid.

Alhier is opgericht kegelclub „Zuid” met aanvankelijk 11 leden. Het bestuur is als volgt samengesteld: G. van Gelder, voorzitter; J. v. Gelder, penningmeester en P. N. Aarsbergen, secretaris.



Beroepen.

De heer P. P. J. Monster, theol. candidaat alhier, heeft een beroep ontvangen bij de Ned. Herv. Gemeente te Wijngaarden.

KUNSTKRING.


Werk van mej. Van Regteren Altena, mevr. Westendorp-Osieck en Tjipke Visser.

Er is in ons land in de laatste decennia een zeer respectabele beeldhouwkunst ontstaan. En dit terwijl toch over het gemeen de belangstelling voor plastiek veel geringer is dan voor schilderijen. Misschien ligt de verklaring in het feit, dat onze beeldhouwers juist in hun eenzaamheid zich vrijer konden ontwikkelen dan de schilders, die meer reden hadden om ook bij hun gewaagde experimenten met één oog naar een potentieel publiek of publiekje te lonken, te werken voor de markt!
Onder onze beeldhouwers is de laatst 60 jaar geworden Tjipke Visser zeker wel een der belangrijkste figuren. Men ziet zijn werk op de tentoonstelling in den Kunstkring van alle kanten. Maar juist die veelzijdigheid is niet zeer overtuigend. Het best is Visser misschien toch gebleven in werk als een paar uit hout gesneden vogels in de voorzaal te zien geven.
Het groote beeld „Pandorra”, dat de eere plaats op de tentoonstelling inneemt, heeft eigenlijk alle goede eigenschappen, maar er zit zoo geen persoonlijkheid achter. Het heeft ondanks de grootte een kant van confectie, welke men eigenlijk al gauw in heel veel werk van den gemoedelijken Tjipke ontdekt als hij zich met „het beeld der vrouw” gaat bezig houden.
Temperarnentloos is Visser’s werk en het wordt een enkele maal zelfs wat zielig in plaats van bezield. Maar het zit toch ook weer vol aardige vondsten. Hoe leuk Heeft hij b.v. van zijn materiaal geprofiteerd bij dat transparant in wit marmer gehakte kinderkopje! Toch, in zijn vogels zit het meest echt leven. Die onthoudt men, blijft men kennen, bij de rest denkt men vaak aan goede winkelwaar.
Van de beide schilderende Amsterdamsche dames wint mevrouw Westendorp het in alle opzichten van mej. Altena. Als men de Vlaamsche stadsgezichten ziet van deze laatste, dan weet men ineens dat het schilderen van mej Altena aangeleerd is, ook wat haar stillevens betreft, meer een kunstje dan kunst. Mevrouw Westendorp moge wat vrouwelijk oppervlakkig zijn hier en daar, ze is er ook vrouwelijk charmant bij, vlot, leuk in de penseelvoering en van alle markten thuis.
Bovendien heeft mevrouw Westendorp werkelijk kleur, die af en toe fonkelen en flonkeren kan. En ze typeert goed, dat leeren haar portretten, die ’t ook als schets doen. Het groote pastel met een op den rug gezien naakt is typeerend voor haar kunnen dat wel flink en gedurfd maar toch echt vrouwelijk is.