Pagina:Rotterdamsch Nieuwsblad vol 060 no 18367 Stadsnieuws.pdf/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

STADSNIEUWS

Aanrijding te Overschie.


De fiets van het slachtoffer verdwenen


 Gisteravond om kwart over acht is de 33-jarige mej. G. B., wonende te Delft, terwijl zij fietste op den Abraham van Stolkweg in de richting Overschie, aangereden door een haar voorbijrijdende personenauto bestuurd door den 41-jarigen fabrikant J. v. d. H. uit Overschie. Mej. B. viel en brak den rechterpols. Met nog een verwonding aan het rechteroor en schaafwonden aan de linkerknie werd zij opgenomen en naar het politiebureau te Ouwerschie gebracht, nadat dr. Breemer eerste hulp had verleend. Later is zij per auto naar haar woning te Delft vervoerd.
 De fabrikant v. d. H. werd even nadat het ongeval was gebeurd nog verbaliseerd op aanwijzing van de rijksverkeersinspectie wegens het rijden met niet ontstoken achterlicht.
 Daar de fiets van mej. J. B. verdwenen is, verzoekt de burgemeester van Overschie dengene, die zich erover ontfermd heeft, zich op het politiebureau Dorpsstraat 100 te vervoegen.



Vaandelonthulling.

 De Westelijke Buurt- en Oranjevereeniging „Doedesstraat” hield in Meuniers Frères een feestavond, waarop het vaandel, dat zij van de ontbonden Oud-Delfshavensche Oranjevereeniging „Prinses Juliana” ten geschenke had ontvangen, werd overgedragen. Dit bracht mee, dat de naam der vereeniging thans is veranderd in: Westelijke Buurt- en Oranjevereeniging „Prinses Juliana”.
 Na de openingsrede van den heer W. H. Dubois werd het vaandel officieel overgedragen door den heer T. B. Visser, één der oud-leden van de Oud-Delfshavensche Oranje-Vereeniging. Vervolgens werd de revue „Daar sta je van te kijken” vertoond door „De Jantjes”.
 Na de gebruikelijke tombola hield een gezellig bal onder leiding van den heer Karmeisool de gasten nog langen tijd bijeen.



Jubilaris.

 Op Maandag 14 Februari hoopt de heer L. v. d. Burg, pakhuisbaas bij Offers & Veder aan de Nieuwe Haven 169, den dag te herdenken, waarop hij voor 40 jaar bij deze firma in dienst trad.



Nieuwe Naamlooze Vennootschappen.

 De Ned. St. Crt. no. 28 bevat de akten van oprichting der volgende hier ter stede gevestigde Naamlooze Vennootschappen:
 „Kagme” (beheeren van kapitalen voor anderen etc.). Kapiptaal ƒ 50.000, verdeeld in 50 aandeelen van ƒ 1000, waarvan 10 geplaatst en volgestort.
 Parfumeriehuis „Henssen”. Kapitaal ƒ 50.000, verdeeld in 50 aandeelen van ƒ 1000, waarvan 30 geplaatst en volgestort. Directrice mevr. M. J. Pannekoek—Van der Heyden alhier;
 Anderson Clayton en Co. (handel in katoen, katoenafval, katoenolie, katoenzaad, etc.), Kapitaal ƒ 25.000, verdeeld in 100 geplaatste en volgestorte aandeelen van ƒ 250. Leden van den Raad van Beheer de heeren M. Greeven en C. J. van Velzen, beiden te ’s Gravenhage;
 Autobedrijf „Paraat”. Kapitaal ƒ 25.000, verdeeld in 50 aandeelen van ƒ 500, waarvan 20 geplaatst en volgestort. Directeur de heer H. P. J. de Jong, alhier.


Speeltuinvereeniging Charlois.

 In Gebouw Zuid heeft de Speeltuinvereeniging Charlois gisteravond het jaarlijksch winterfeest voor de leden van de vereeniging gegeven. Gelijk verwacht kon worden, was de belangstelling zeer groot, zoodat de groote zaal nauwelijks alle belangstellenden kon bevatten. Onder de aanwezigen bevonden zich ook afgevaardigden van de speeltuinvereenigingen Vreewijk, Kralingen en Crooswijk.
 Nadat de heer P. Kool, voorzitter van de propaganda-commissie, de bijeenkomst met een kernachtig woord van welkom had geopend, werd een aanvang gemaakt met de afwerking van een afwisselend programma. Een dertigtal leden van de mondharmonica-club zette onder leiding van den heer J. Feij pittige marschmuziek in, die met zulk een uitbundige bijvalsbetuigingen werd beloond, dat de muzikanten nog eens voor het voetlicht moesten verschijnen. De humorist Leen de Bruin verhoogde de de feeststemming met zijn vroolijke liedjes.
 Groote vroolijkheid verwekte ook de opvoering van de één-acter De oom uit Amerika, waarin verscheidene leden van de vereeniging verdienstelijke tooneelspelers bleken te zijn.
 Tot slot zijn eenige films vertoond.
 Reeds Woensdagmiddag was in dezelfde zaal een voorstelling voor de kinderen gegeven.

De lijst zonder einde.

 Rijwielen werden gestolen: in de Overijselschestraat van den daar wonenden J. M. J. van H., in de Mauritsstraat van A. B., wonende Jacobusstraat en in de Diergaardelaan van H. C. H., wonende Beijerlandschelaan.

Almanak 1938.


Van het Rotterdamsch Studentencorps


 Tot een boekwerk van meer dan driehonderd pagina’s is uitgegroeid de Almanak van het Rotterdamsch Studentencorps voor het jaar 1938, die als gewoonlijk typografisch keurig verzorgd werd door de firma Wed. S. Benedictus.
 Men weet wel, dat de Almanak-redactie geen gemakkelijke taak heeft en ten overvloede vermeldt zij, dat ook thans de medewerking van de studenten zelf niet bijster groot is geweest. Het gevolg daarvan was, dat de almanak voor het grootste gedeelte werd gevuld met een schat van gegevens, jaaroverzichten over de Nederlandsche Handels Hoogeschool en fondsen en instituten, die ten nauwste met deze instelling verband houden, met een opsomming van studentenvereenigingen, doch slechts weinig bijdragen bevatten, die een beeld kunnen vormen van den student. Sommige prentjes tusschen den tekst geven echter blijk, dat het den illustrator van den almanak niet aan esprit en inspiratie heeft ontbroken.



Ir. A. Heybroek.

 Gisteren vierde de heer ir. A. Heybroek, directeur van de N.V. Rotterdamsche soda- en chemicaliënfabriek, voorheen C. Kortman en Schulte, zijn zestigsten verjaardag. Reeds vroeg in den morgen werden fraaie bloemstukken aan het kantoor van den jarige afgeleverd van zakenrelaties, van wie er sommigen in den loop van den dag persoonlijk hun gelukwenschen kwamen aanbieden.
 Overeenkomstig den wensch van den jarige is geen huldiging voorbereid, maar het personeel heeft zijn directeur bij monde van een der employé’s, den heer A. B. Steekelenburg, een bloemstuk aangeboden.

Jaarfeest „De Volharding”.

 Dinsdagavond heeft de Brandweervereeniging „De Volharding” van slangenwagen 12 in Café Steenhorst aan den Goudsche Rijweg op feestelijke wijze haar 31-jarig bestaan gevierd. Na een openingswoord door den voorzitter, den heer Brouwer Sr., waarin hij de aanwezigen, o.w. twee der spuithoofden, hartelijk welkom heette, werd een rijk voorzien programma afgewerkt, waarbij de feestvreugde niet weinig werd verhoogd, toen omstreeks 9 uur de dames der leden het festijn kwamen meemaken. Het gevolg was, dat menig gezellig dansje onder opwekkende accordeonmuziek werd gemaakt. De klok sloeg alweer weinig, toen het sein tot „oppakken” werd gegeven.



Brandjes.

 Gasten van slangenwagen 23 bluschten gisteravond kwart vóór negen, onder toezicht van den onderbrandmeester, den heer W. Chr. van Es, en van den brandmeester, den heer jhr. H. Reuchlin, met één straal op de waterleiding een brandje in een meerpaal op den hoek van de Willemskade en de Veerkade.
 Aanvankelijk onder toezicht van den onderbrandmeester, den heer P. H. A. van Dijl, daarna onder dat van den brandmeester, den heer P. Corbeth, hebben gasten van slangenwagen 22 gisteravond halfelf met emmers water een brandje gebluscht ten huize van Demets aan de 1e Lombardstraat 55.
 Verder werden schoorsteenbranden gebluscht: gistermiddag kwart over vijf door gasten van slangenwagen 39 bij B. v. d. Berg aan de Hendrik Croesinckstraat 44; om 7 uur gisteravond door die van slangenwagen 7 bij J. van Kleef aan de Rubensstraat 4; om halfnegen door die van slangenwagen 44 bij K. Broeksitter aan de Zaaierstraat 303 en hedenmorgen 8 uur door die van slangenwagen 58 bij A. P. Sis aan de Dahliastraat 1.



Diefstallen.

 In een dancing in de binnenstad heeft men van J. C. H., wonende Gerard Scholtenstraat, een klarinet gestolen.
 In de Groote Visscherijstraat heeft men van een carrier van C. W. de B., wonende Wolphaertsbocht, een doos, inhoudende bekers stroop, reepen chocolade en blikken met peren ontvreemd.



Duitsche schepen vlagden halfstok.

 De in de Rotterdamsche haven liggende Duitsche schepen vlagden vandaag halfstok ten teeken van rouw over de achttien opvarenden, die bij de schipbreuk van het Duitsche ss. Richard Borchardt zijn omgekomen.



Brand Schiedamscheweg.

 Hedenmorgen omstreeks 11 uur is door onbekende oorzaak brand ontstaan ten huize van F. Kop aan den Schiedamscheweg 58. Onder toezicht van den onderbrandmeester, den heer W. G. Pols en van den hoofdman, den heer Jac. Bakker, hebben gasten van slangenwagen 35 den brand met één straal op de waterleiding gebluscht. De kamer, waarin de brand was ontstaan, was toen vrijwel geheel uitgebrand.
 Van de hulp van het personeel van slangenwagen 36, welke eveneens was uitgerukt, behoefde geen gebruik te worden gemaakt.

DE HAVEN.

 Sedert de vorige dagelijksche opgaaf zijn in onze haven binnengekomen 44 schepen, n.l. 9 Nederlandsche, 8 Engelsche, 2 Fransche, 11 Duitsche, 1 Deensch, 6 Zweedsche, 1 Finsch, 1 Russisch, 1 Lithausch, 1 Dantziger, 1 Letlandsch, 1 Grieksch, 1 Amerikaansch, waarvan 16 geladen met stukgoed, 4 met graan, 1 met ijzer, 1 met kolen, 1 met aluminium, 1 met machinerie, 1 met hout, 6 met erts, 1 met benzine en 12 ledig.
 Vertrokken zijn er 49 schepen, n.l. 11 Nederlandsche, 8 Engelsche, 3 Fransche, 15 Duitsche, 3 Noorsche, 3 Zweedsche, 1 Dantziger, 1 Russisch, 1 Estlandsch, 1 Italiaansch, 2 Grleksche, waarvan 21 geladen met stukgoed, 2 met graan, 11 met kolen en 15 ledig.



Scheepsmodelbouw.

 De Rotterdamsche Modelbouw Club hield Maandag in Gebouw „De Vereeniging” haar maandelijkschen clubavond.
 Eén der leden hield een interessante lezing over de Amerikaansche klipperschepen, o.a. over de „Great Republic”, „Flying Cloud” enz.
 Verder had een drietal leden modellen en onderdeelen meegebracht, waaronder een compleet getuigde mast van een volschip, alles juist op schaal met zeer precies de werking van schooten, vallen, enz. In deze enkele mast met raas en zeilen bevonden zich niet minder dan 142 blokjes.



Feestavond „Hulp in Nood”.

 In Huize Marcel aan de Jonker Fransstraat heeft gisteravond de Rotterdamsche Brandweervereeniging „Hulp in Nood” van slangenwagen 48 op feestelijke wijze haar 23ste jaarfeest gevierd.
 De voorzitter, de heer P. Stellenaar, opende de feestelijkheden met een welkomstwoord, in het bijzonder tot den eere-voorzitter, den heer A. van der Heyden Sr. en tot de hoofden van slangenwagen 48, die met hun dames de viering bijwoonden.
 Vervolgens voerde het Cabaret- en Operettegezelschap „Eigen Studie” een ruim voorzien cabaretprogramma uit onder regie van den heer B. Koste en met muzikale leiding van den heer W. Schootemeyer.
 Tot slot hield een gezellig bal de talrijke feestvierenden nog lang bijeen.



Grieven van vischhandelaren


Te kleine koopen aan den afslag.


 In een gisteravond onder leiding van den heer J. ver A gehouden vergadering van vischhandelaren, vischwinkeliers en vischventers, georganiseerd in de vereenigingen Streven naar verbetering, De Maasstreek en Ons Belang, zijn de grieven van den kleinhandel besproken.
 Deze bezwaren betroffen de omstandigheid, dat de koopers onbekend zijn met den gewichtsinhoud van de kisten visch, die per auto uit IJmuiden aan den vischafslag worden aangevoerd. Algemeen werd bovendien geklaagd over de geringe hoeveelheid visch, die per koop wordt afgeslagen.
 De vergadering nam een motie aan, waarin deze grieven worden opgesomd. De besturen werden gemachtigd om de bezwaren ter kennis te brengen van de autoriteiten en aan de aanvoerders van visch.



Filmvoorstelling voor ouden van dagen.

 Vanmorgen hebben de verpleegden van het Tehuis voor Ouden van dagen en van het Israelietisch Oudeliedengesticht in het Grand Theater een speciale voorstelling bijgewoond van de film „Het leven van Emile Zola”, aangeboden door de directie van het Grand Theater.
 Een paar honderd ouden van dagen hebben de Dreyfus-affaire opnieuw kunnen beleven.
 Voorts werd nog een film gedraaid over het Koninklijk Huis, die zeer in den smaak viel. De oudjes werden getracteerd op koffie en sigaren.



Ver. van Huisvrouwen.

 Het jaarverslag van de afd. Rotterdam van de Ver. van Huisvrouwen constateert met vreugde, dat het ledental is vooruitgegaan, het bedraagt thans 1200. Het herinnert voorts aan de viering van het 25-jarig bestaan in December j.l.
 In 1937 werden drie dienstbodencursussen gehouden. Onder leiding van mevr. M. C. Grimberg—Huyser werd een zangkoortje opgericht. Groote belangstelling was er voor de 10 excursies, welke werden gemaakt. Er werden 6 medailles officieel uitgereikt en 1 niet officieel.
 De rekening van ontvangsten en uitgaven sluit op ƒ 7.501.77.

DE VERANDERINGEN ROND DE DIERGAARDE.


De Spoorwegen beginnen in Maart a.s.


De Spoorwegen beginnen in de volgende maand met de ontruiming van den driehoek, welken ze achter het Stationsplein langs de achterzijde van de Diergaarde van de gemeente in gebruik hebben. Er liggen daar een aantal opstelsporen, die verplaatst zullen worden naar den anderen hoek van het emplacement in den driehoek, dien de Ceintuurbaan daar maakt.

 Dit is het begin van de groote verandering, welke de plannen met de Diergaarde brengen ook ten aanzien van het station D.P. De verdere ontwikkeling hangt af van de bereidwilligheid van het werkfonds om de noodige millioenen voor de moderniseering van de „D.P.” te financieren.

In het najaar zal de verbreeding van de tunnel aan den Beukelsdijk worden aanbesteed. Dit is een zeer ingrijpend karwei, dat eerst voltooid moet wezen, alvorens men weer verder zal gaan.

 Wel hebben de Spoorwegen reeds een schema opgemaakt van wat uiteindelijk de bedoeling is, namelijk de algeheele verandering van de „D.P.” in één grogot personenstation, doch dit alles hangt betrekkelijk nog in de lucht omdat het wel samenhangt met de plannen, die er voor het straks te verlaten Diergaardeterrein bestaan, docht er slechts indirect verband mee houdt.
 Mettertijd zal ook het goederen-emplacement aan den Molenwaterweg dan wel vervallen en het goederenstation „Zuid” eventueel alle goederenvervoer tot zich trekken. Doch daarvoor is dan weer noodig de bouw van een spoorbrug over de rivier bij IJselmonde om over deze brug aansluiting te krijgen op de spoorlijnen naar het Oosten en Noorden des lands.
 Wat het nieuwe Stationsplein betreft, hangt nog veel af van wat de gemeente zelf zal doen. Deze zit nog met het weinig florissante bouwblok aan de Kruisstraat en het bestaande Stationsplein. Terwijl het in de bedoeling ligt om van het nieuwe plein een grootsch geheel te maken als voorportaal van een modern station in grooten stijl, dat bij de beteekenis van een stad van Rotterdams omvang aanpast.



Op avontuur in Den Haag.


Rotterdammer trok z’n revolver.


 Toen gisteravond omstreeks halftwaalf een agent van politie door de Hofwijkstraat te ’s Gravenhage reed, hoorde hij plotseling hulpgeroep uit één der huizen. Hij drong het huis binnen en zag, hoe een man, die in zenuwachtigen toestand verkeerde, een van de bewoonsters van dat perceel, een 24-jarige vrouw van verdachte zeden, met een revolver bedreigde.
 De man werd naar het bureau aan den Rijswijkschenweg gebracht, waar bleek, dat men met een 27-jarigen Rotterdammer te doen had.
 Tijdens zijn bezoek aan het vermelde huis, zoo verklaarde hij, had hij zich bedreigd gevoeld door de vrouw en enkele andere in het perceel vertoevende personen. Hij trok de revolver, die met drie scherpe patronen was geladen, waarop de vrouw hevig begon te gillen. Door het ingrijpen van den agent is waarschijnlijk een misdaad voorkomen.
 Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet. De man blijft nog in arrest.



Vischmarkt.

 Heden kwamen aan den vischafslag alhier, 14 motorkustvaartuigen en werden van IJmuiden, Den Helder en elders in het binnenland aangevoerd 380 manden en kisten à 50 kg. versche visch, 52 kistjes spiering, 10 kistjes gerookte paling, 13 kistjes gerookte sprot en 5 kistjes panharing.
 Voor Noorwegen werden nog 14 kisten versche schelvisch geveild. De prijzen waren: groote tong 40—50, middel tong 48—52, kleine 42—48, slips 22—3O, middel tarbot 20—30, kleine tarbot 15—22, griet 16—30, groote schol 9—14, middel 13—20, kleine 7—12, puf 4—5, bot 6—12, schar 9, kabeljauw 5—18, groote schelvisch 14—18, middel 10—l5, kleine 6—10, groote gul 7—10, middel 6—8, kleine 5—8, wijting 5—7, bolk 2 1/2—4, kuit 9—14, lever 10—22, koolvisch 4—6, alles per kist; spiering 10—15 ct., per pond; panharing 1.50—1.80, gerookte sprot 2.30—2.60, gerookte paling 3—5, alles per kistje.

Ingezonden Mededeelingen.