Naar inhoud springen

Pagina:Stijl vol 02 nr 10 p 116-120.djvu/5

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen


Het moet ieder, die zich daadwerkelijk of theoretisch met het wezen der kunst bezig houdt duidelijk zijn, dat deze deelbaarheid der kunst voor modern begrip ontoelaatbaar is.
De sierkunst immers beoogde geenszins het schoone z.m. maar zij beoogde het leelijke te maskeeren. Waar sierkunst van gebruiksdingen optrad, kon a priori worden aangenomen, dat het gebruiksding, — onverschillig of dit ’n huis was of een theelepeltje — uit zichzelf, van verhouding uit niet schoon was en uit zichzelf, van verhouding uit niet schoon zijnde, een ander, hooger element behoefde om een aesthetischen indruk te maken.
Inderdaad.
Aan deze deelbaarheid der kunst in dingen van het gebruik eenerzijds en dingen van zuivere schoonheid anderzijds danken wij al die prullen eener zelfgenoegzame wankultuur van de coulisse-architectuur af (dat is de bouwkunst waarbij de voorgevels, z.g.n. aesthetisch verzorgd, als coulissen een wanstaltig en verhoudingsloos huis hadden te maskeeren) tot het verhoudinglooze theekopje met het onmisbare bloemetje er op.
De ontwikkeling der kunst stelt in dezen tijd in het licht waarom het juist van kultuur op hooger plan getuigt, wanneer de sierkunst (kunstnijverheid incluis) zal worden opgeheven, waar toch bewezen en erkend is, dat deze sierkunst het uitvloeisel is van kultuur op lager plan. En zoo laat zich redelijk verstaan, waarom de verschillende vormen van kunst, ieder binnen haar gestelde beeldingsgrenzen (beeldhouw- bouw- en schilderkunst) zich met een probleem hebben bezig gehouwen, — het probleem van evenwichtige verhouding, van oneindige harmonie — het kunstprobleem, — om in een monumentalen Stijl de oplossing een en ondeelbaar, d. i. als kunst zonder meer te vinden.

Leiden, Augustus 1919.
THEO VAN DOESBURG.
 

HERSTELLINGEN.

„De Stijl” No. 8. In de „Trialoog” van Piet Mondriaan staat op blz. 87 regel 14 van boven: gemaskeerde, dit moet zijn. gemarkeerde.
„De Stijl” No. 9. In den Rondblik blz. 108 staat: Bij Ambroise Vollard verscheen enz. Lees hiervoor: Van Ambroise Vollard verscheen bij G. Crès et Cie., Paris, „Paul Cézanne”.

AANKONDIGING.

Bij „Valori Plastici” verschijnt einde Augustus een monografisch album van Giorgio de Chirico. Aan dit belangrijke werk met 12 groote lichtdrukreproducties naar de meest importante werken van dezen mysticus zal een kritische studie voorafgaan door Carlo Carrà, benevens een biografische studie van Albert Savinio.
Zij, die dit werk à 6 Lire (pl.m. f 2.50) wenschen te ontvangen worden verzocht dit, liefst spoedig, op te geven aan de Administratie vanDe Stijl”, Morschweg 20, Leiden.

DE ADMINISTRATIE.

120