Naar inhoud springen

Pagina:TDKGM 01.155 Berita kunjungan 200 murid dan guru dari Sekolah Van Deventer Semarang ke Perguruan Taman Siswa Yogyakarta.pdf/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

(......E VANDEVENTERSCHOLIEREN).


BEZOEK AAN DE TAMANSISWO-SCHOOL.


Demonstratie van Rhytmische Bewegingskunst en Kinderorkest.


Omtrent het bezoek van de 200 leerlingen en oud-leerlingen van de Van Deventerschool te Semarang aan het nationaal—onderwijsinstituut "Taman Siswo" te Jogjakarta, kunnen we hetvolgende vermelden.

Te ongeveer half vier in den namiddag kwamen de zeven groote autobussen en eenige auto's op den bekenden Stationsweg, waar de Taman Siswo sinds veertien jaren gevestigd is. Gedurende het "lossen" van de zoo talrijke "barang-aloes" speelde het "kinderorchest" der Taman Siswo vroolijke gamelanliederen ter eere der Semarangsche gasten. Dat velen de prestatie dezer kleutertjes-nijogo's bewonderden spreekt van zelf. Toen het groote gezelschap op de stoelen en schoolbanken, die op het voorerf geplaatst waren, gezeten was, kwam Ki Hadjar Dewantoro op de pendopo te voorschijn, teneinde een kleine welkomsttoespraak tot de gasten te richten. Hij dankte namens het bestuur der Taman Siswo voor de vereerende belangstelling en verzocht clementie voor de sobere wijze van de ontvangst. Daarna gaf de heer Dewantoro een door h.. noodig geachte toelichting op de te geven bedojo- en serimpi-demonstraties, welke ongeveer op hetvolgende neerkomt.


De leiding werd dan overgedragen aan de beide technische leiders van de Bedojo-srimpi-afdeeling, n.l. de Pangerans Soerjodiningrat en Tedjokoesoemo.

Daarop werd een drietal nummers gegevn, achtereenvolgens een algemeene oefening van grootere meisjes, van kleintjes en ten slotte een volledige srimpi-dans, welke alle onder de grootste belangstelling van de aanwezigen keurig werden uitgevoerd.

Daarna, het was te half zes, trad Mej. Schildmeyer, directrice van de Semarangsche Van Deventerschool, naar voren, om namens allen het echtpaar Dewantoro en de beide pangerans hartelijk te bedanken voor het zoo groote kunstgenot, mede om de Taman Siswo alle succes toe te wenschen voor haar cultureelen en nationalen arbeid. Ten slotte sprak ze de hoop uit, dat dit contact tusschen de Taman Siswo en de Van Deventerschool niet tot dit eene keer zal beperkt blijven, welke verklaring daarop door den heer Dewantoro hartelijk werd aanvaard.

Voordat het gezelschap het Taman Siswogebouw verliet, werd de kleine tentoonstelling van nationale Fröbelwerkjes van de afdeeling"Taman-Indriya" (d.i. de naam van de nationale Fröbelschool der Taman Siswo) bezichtigd, waarbij verschillende karakteristieke stukken, w.o. wajangpoppen van grassprietjes, vogeltjes en insecten van geel klapperblad, matjes en zakjes van gevlochten pisangblad, wajang-hoofdtooisels van sawobladeren etc. etc., door de Taman-Indriyo-leidster mevr. Kartono als souveniertjes aan de directrice van de van Deventerschool werden aangeboden.