Naar inhoud springen

Rotterdamsche Courant/1785/Nummer 141/Amsterdam den 22 November

Uit Wikisource
‘Amsterdam den 22 November’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Rotterdamsche Courant, donderdag 24 november 1785, [p. 1-2]. Publiek domein.

[ 1 ]AMSTERDAM den 22 November. Giſteren zyn in Texel binnengekomen ’s Lands Hoeker DE MAASNIMPH, Luitenant Ringbende, van Rotterdam, J. Bast van Charleſtown, Wiebe Tjeerds en L. Schoft van Bourdeaux, J. Janſen van Rouaan en C. Theunis van Londen.
In ’t Vlie zyn den 19 dezer binnengekomen Job Luitjes en H. Luys uit Noorwegen.
De Brieven van Elſeneur van den 15 dezer melden, dat by de Swyneboede aan den grond geraakt was, het Schip van L. P. Fabritius, van Archangel na Koppenhage, hetzelve werd gelost en men hoopte het weder af te brengen.
Op de Reede van Memel is ten anker gekomen het Schip van van D. P. Wester, van Riga na Brest moetende, hetzelve had de Groote- en Bezaansmast gekapt, een gat in het Dek en vol Water geraakt, had ook een Anker en Touw verloren, de Equipagie is door de Lootſen er af geholpen, en men had hoop het Schip ook nog binnen te brengen.
Te Glukſtadt is door de Lootſen binnengebragt het Schip van S. Ègles, van Bourdeaux herwaart komende, de Boorden zyn aan ſtukken.
By Libauw is geſtrand het Schip van J. T. Sanche, van Dantzig na Bergen moetende, de Lading is geheel weg.
By Wyk op Föhr is gebleven een Tweemast Schip, met Tabak beladen, zoo meent van Grenock na Hamburg beſtemd, eenige Vaten Tabak zyn geborgen.
Te Charleſtown is gearriveerd P. Warren; te Livorno H. Nisſen; te St. Ubes D. Dishon; te Abo M. Zylander; te Stettyn J. Gieſe, J. Schmidt en C. Krohn, alle van hier, P. W. Roſendaal van Petersburg, H. Lorentze van Bergen, E. Schutt van Koningsbergen, J. L. Bernitt van Colberg, M. Haaſe en M. Mitzner van Koppenhage; in de Pillau S. J. Flapper van Rouaan, J. Zaddacb van Nantes, H. Hielkes van Leverpool, L. Dahlſtroom van Carlshaven, M. Maak van Roſtok, N. Wennerberg en P. Jansze van Westerwyk; te Lübek J. A. Klinkspohn van Petersburg, J. H. Wolf van Riga, M. Bradenahl van Dantzig; te Bremen A. Raſche van Bourdeaux; te Hamburg [ 2 ]P. Barghaan van Mallaga, T. J. Staghouwer en F. Geelts van Havre de Grace, J. Coock van Hull, S. F. Wittkop van Duinkerken, J. Brusz van Cherbourgh, J. Hund of Spindler van Hull, P. H. Boer van Rotterdam, D. T. Ritzma van Enkhuizen, E. Robinſon van Schotland, H. Harmsz van Harlingen, J. Frantzen en J. J. Bull; te Hull G. Roſendaal, beide van hier.
Den 14 dezer is uit Cowes gezeild R. Broers na Demerary, en den 17 J. Heyhuyzen na Curacao, beide van hier.
Laatstleden ſondag nagt zyn alhier overleden, als in het 45 Jaar zyns ouderdoms, de Wel-Ed. Geſtr. Heer Mr. Baudwin Jan Hulst, Oud-Preſident Schepen en Raad dezer Stad; als mede in den ouderdom van 23 Jaren, de Wel-Ed. Geſtr. Heer Pieter Hooft, Secretaris dezer Stad.
De Agio van de Bank is 2 en 13 zeſt.
De Cours van de Wisſel op Londen is 36 en 11 à 10, en op zigt 37 en 3 à 2. Parys 53 en 1 agtſte, en op zigt 53 en 5 agtſte. Bourdeaux 53 en 3 zeſt. Bilbao 88 en 5 agtſte. Madrid 88 en 7 agtſte. Kadix 88 en 3 agtſte. Sivilien 88 en 5 agtſte. Lisbon 47 en 3 agtſte. Breslau 45 en 1 agtſte. Weenen 35 en 1 half. Hamburg 34 en 3 zeſt., en op zigt 34. Antwerpen 3 en 3 vierde. Gend en Brusſel dito. Zeeland 2. Rotterdam 1 vierde.