Naar inhoud springen

Rotterdamsche Courant/1825/Nummer 144/Frankfort den 27 November

Uit Wikisource
‘Frankfort den 27 November’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Rotterdamsche Courant, donderdag 1 december 1825, [p. 1]. Publiek domein.
[ 1 ]

FRANKFORT den 27 November.

Brieven uit Morea, tot de helft van October, maken weder melding van verſchillende gevechten, die er hebben plaats gehad, van welke het voornaamſte bij Paloochovi, bezuiden Tripolitza, voorgevallen is, waar aan een egijptisch korps, dat van Mistra kwam en naar Tropolitza wilde doordringen, de doortogt is belet; tevens werd Ibrahim door een ander moreotisch korps verhinderd om die troepen te gemoet te trekken. Ibrahim’s hoofddoel ſchijnt geweest te zijn, om zich van eene haven aan de oostkust van Morea meester te maken, ten einde eene vrije communicatie met de zee te houden en daar de lang beloofde verſterking aftewachten. Hiertoe ſcheen hem Morembaſie zeer geſchikt, maar die plaats is goed verdedigd en bezet, ook zijn de wegen, die derwaarts geleiden, zoo ſlecht, dat hij geen belegeringsgeſchut voor die vesting kan brengen, en met Maratonisſie, aan de golf van Kolochina, waarop hij mede het oog had geſlagen, is het even zoo gelegen.
In Etolien vallen ook verſcheiden gevechten voor en Reſchid heeft gepoogd, om de belangrijke poſitie van Malacha weder te bemagtigen, doch is door Karaiskaki afgeſlagen.
— Een ſchipper, te Triest aangekomen, verhaalt, dat hij den 3 November de turkſche en egijptiſche vloot in de nabijheid van Navarino verlaten had, en dat toen deze vloot nog geene griekſche eskaders had ontmoet.