Sjabloon:Uitgelicht Roald Amundsen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (16 juli 1872 – 18 juni 1928) was een Noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden. Hij was de eerste mens die ooit de Zuidpool bereikte. Amundsen werd geboren te Borge, even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen, in een familie van Noorse scheepseigenaars en kapiteins. Nadat hij onder de indruk raakte van Fridtjof Nansen's oversteek van Groenland in 1888 besloot hij om ook ontdekkingsreiziger te worden.

Hij voegde zich bij de Belgische Antarctische Expeditie (1897-1899), geleid door Adrien de Gerlache. Hun schip, de BELGICA werd het eerste schip dat overwinterde in Antarctica. In 1903 leidde Amundsen de eerste expeditie om de Noord-westverbinding over te steken. Ze reisden via de Baffinbaai tot aan Alaska. Tijdens deze reis bestudeerde hij de noordelijke volkeren daar, en nam snel hun kledingstijl over.

Hierna besloot Amundsen om naar de Noordpool te gaan. Nadat hij in 1909 hoorde dat Frederick Cook, en later Robert Peary de pool al hadden bezocht veranderde hij zijn plannen. Daarom besloot hij naar Antarctica te gaan in 1910.