Tijdinghe uyt verscheyde Quartieren/1620/10 oktober/VVt het Velt-leger des Princen van Orangien teghenvvoordich by VVesel

Uit Wikisource
‘VVt het Velt-leger des Princen van Orangien teghenvvoordich by VVesel’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit [Tijdinghe uyt verscheyde Quartieren], [zaterdag] 10 oktober 1620, [p. 2]. Publiek domein.
[ 2 ]

VVt het Velt-leger des Princē van Orangiē teghenvvoordich by VVeſel.

 Aen het werck hier by op de Middel-weerdt afghesteken, wert daghelijcx ghearbeyt int gesichte van die van Wesel, die hun Schiltwacht daer ontrent houden. Don Louijs de Valasco is selver van Berc naer Wesel komen, ende terstont gegaen om dit werck te besichtighen, doch is terstont vertrocken, met weynich contentement.
 De Wagens die met Prince Hendrick op den tocht zijn, werden verwacht, ende meyntmen dat noch eenighe Ruyters van hier sullen derwaerts aen rijden hun te ghemoet, om deselve Waghens met voeragie te laden, want hier rontomme niet vele te bekomen is, ja so weynich ten besten, dat de Huyslieden door noodt haer Beesten moeten verkoopen oft slachten.
 Alhier zijn mede eenighe Ruyters die in dienste van de stadt Hamburch geweest hebben, aengekomen, ende wert noch meer Volcx verwacht.
 Aen het Fort Papen-spijt tusschen Keulen ende Bon inden Rijn op de Rijsweert wert kloeckelijc gearbeyt, ende is meest al in defensie, het schijnt datter een dapper Fort van ghemaeckt sal werden, tot groot misnoeghen van Keulen.