Wikisource:De kroeg/Archief/apr 2009

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nogmaals orde op zaken[bewerken]

Hallo!
Ik heb afgelopen zomer geopperd om wat orde op zaken te stellen op wikisource en ik was benieuwd wat daar van geworden was. Niet zoveel, geloof ik, maar dat geeft niks. Vinden jullie het een goed idee om met z'n allen ergens (kroeg, gebruikersportaal, ...?) een lijstje samen te stellen met dingen die moeten gebeuren of waarvan je het leuk vindt als die zouden gebeuren en dan vervolgens houden we bij welke klussen worden aangepakt en welke klaar zijn.
Ik ben namelijk een tijd hier afwezig geweest, vandaar mijn nieuwsgierigheid. Doei! JosN 16 okt 2008 20:57 (CEST)

Wel er is het een en het ander gebeurd. Maar inderdaad niet echt spectaculair. De interwiki links worden stelselmatig toegevoegd... Er zijn een paar extra regelgevingen toegevoegd, en verder waren er nog veel plannen gemaakt met Romaine enkel is hij plots spoorloos verdwenen. Maar zoals altijd wil ik gerust helpen met de verbetering van wikisource :) Wolvenraider 17 okt 2008 09:42 (CEST)
Zo gaat dat: het echte leven heeft soms ook aandacht nodig. :) Dus: rijtje maken met klussen? Dat rijtje hier in de kroeg plaatsen? Iedereen neemt hier wel eens een kijkje, dus lijkt me dit de meest handige plaats.
Ik wil nog wel even uitleggen waarom ik hier aandacht voor vraag. Het zelfreinigende vermogen van de hele wiki-familie is best groot, alleen moet het soms wel wat gecoördineerd worden. Er is geen redactie en die hoeft er ook niet te komen, maar soms is het handig als we er ons van bewust zijn dat we met z'n allen (dat klinkt groter dan het in werkelijkheid is, besef ik) een gemeenschap cq. community vormen en dus met z'n allen de redactie (kunnen) vormen. Vandaar dus...
Doei, JosN 17 okt 2008 13:13 (CEST)

Postcodelijst[bewerken]

Ik kwam hier een geweldig initiatief tegen om een vrije postcode database op te bouwen. De maker vroeg of het wellicht mogelijk is om de lijst op te nemen in wikipedia. Het bestaan van de lijst en dit initiatief is mogelijk encyclopediewaardig, de lijst zelf echter niet. Wellicht is het wat voor wikisource? Vragen die daarbij opkomen zijn: "past het binnen de doelstelling, namelijk verzamelen van bronteksten?", "past het binnen de licentie? is GFDL wel geschikt?", "is het makkelijk te downloaden en te gebruiken?" en "is opname van een database uberhaupt wenselijk?". Reacties zijn van harte welkom!! CE 3 nov 2008 17:13 (CET)

Over de licentie zal je anderen moeten informeren. Maar bronnen, wat zijn bronnen. Voor mij is alles een bron dat bestaat uit informatie. Niet noodzakelijk alleen teksten. Dus eventjes kijken wat ws hierover zegt. Wikisource:Over Wikisource vermeldt dat het moet gaan over "primary source texts". Wat houdt dat in w:Primaire bron, dus zowat alles wat nu opgeschreven wordt en over onze tijd gaat. Misschien is de engelse wiki iets duidelijker: "Primary sources have been said to provide researchers with "direct, unmediated information about the object of study." De database zou in dit domein vallen. Laatste check bij het grote broertje, dat daarom ook niet gevolgd moet worden: s:en:Wikisource:What_is_Wikisource?#What_do_we_include_and_exclude_at_Wikisource.3F. Geen databanken, maar ook geen verkiezingsuitslag: Algemene verkiezingen 1956 (Nederland). Lijkt mij dus door de onduidelijkheid in onze eigen regels en het verbod op de Engelse een interessant ding om door de gemeenschap te laten beslissen... Wolvenraider 3 nov 2008 19:49 (CET)
Ik heb geen bezwaar dat het geplaatst wordt, hoewel ik persoonlijke twijfels heb aan het nut.
Wel is het zo dat wij een wiki zijn, en geen database, en daardoor zijn we wat meer gelimiteerd.
Het lijkt me niet dat er rechten kunnen bestaan op postcodes. TPG Post gaf vroeger als PTT van die rode Postcode gidsen uit, maar die postcodes zijn niet eigendom van TPG.--Kempm 6 nov 2008 16:47 (CET)