Wikisource:Voorbehoud

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Betrouwbaarheid[bewerken]

Wikisource is een verzameling 1) rechtenvrije bronnen (publiek domein) en 2) teksten die zijn gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie waarbij de auteursrechten behouden blijven, maar de auteur aan anderen de toestemming geeft om zijn werk te verspreiden onder bepaalde voorwaarden.[1] Net als bronnen die elders te raadplegen zijn, kan de betrouwbaarheid en/of volledigheid van bronnen binnen Wikisource niet worden gegarandeerd. Het is dus aan de gebruiker om deze op betrouwbaarheid te toetsen. Op het internet zijn hiertoe verschillende handleidingen en checklists te vinden.[2]

Om de integriteit van de oorspronkelijk bron te behouden, worden bronnen die zich in het publieke domein bevinden zo getrouw mogelijk overgenomen. Deze bronnen worden niet geredigeerd, gecorrigeerd en/of hertaald. Alleen wanneer de leesbaarheid bemoeilijkt wordt, bijvoorbeeld in het geval van een zetfout, wordt van deze regel afgeweken. Dit houdt in dat teksten op Wikisource spelfouten, grammaticale fouten en/of stijlfouten kunnen bevatten.

Bronnen waarvan het auteursrecht verstreken is, kunnen in meer of mindere mate verouderd zijn. Controleer deze indien mogelijk met recente literatuur.

Noten[bewerken]

  1. Zie Uitleg bij de Creative Commons-licenties
  2. Bijvoorbeeld Bruikbaarheid en betrouwbaarheid van bronnen via histoforum.net.