Wikisource:Wikiquette
Uiterlijk
Wikiquette wil zeggen de etiquette op Wikisource.
Dankzij het gegeven dat het Voel-je-vrij-en-ga-je-gang-gevoel voor iedereen geldig moet blijven, zijn er een aantal gebruikelijke handelswijzen op Wikipedia.
Artikelpagina's
[bewerken]- Het ondertekenen van je bijdrage in een artikel wordt niet gedaan - de voorgeschiedenis laat zien wie wat wanneer veranderd heeft.
- Er zijn wat conventies waaraan artikelen idealiter zouden moeten (gaan) voldoen.
- Voel je vrij om alles aan een bron te verbeteren, maar geef argumenten op de overlegpagina zodra je merkt dat iemand het er niet mee eens is (ook als die persoon ongelijk heeft).
Overlegpagina's
[bewerken]- Onderteken je opmerkingen op overlegpagina's en in De kroeg met 4 tildes: ~~~~
- Reageren doe je onderaan op overlegpagina's - in elk geval onder de opmerking waar je op reageert.
- Schrijf bijdragen aan discussies zo, dat eerdere bijdragen van anderen leesbaar blijven. Maak dus geen wezenlijke wijzigingen in de discussiebijdragen van anderen.
Gebruikerspagina en bijbehorende overlegpagina
[bewerken]- De gebruikerspagina wordt in principe niet door anderen dan de gebruiker zelf beschreven.
- Er is echter een grens aan de vrijheid van meningsuiting. Gebruik je pagina niet voor het plaatsen van kwetsende of beledigende opmerkingen aan het adres van anderen, de aangesprokene kan hier immers geen weerwoord geven.
- Het "wegkopiëren" van andermans bijdragen op jouw overlegpagina naar die van een ander wordt meestal niet op prijs gesteld.
Varia
[bewerken]- Als je regelmatig bijdraagt op artikelen of overleg overweeg dan je als gebruiker te registreren. Daardoor kunnen anderen het overleg gemakkelijker volgen en hun controle op vandalisme en beginnersfouten concentreren op onbekende gebruikers.
- Blijf netjes en beleefd en voorkom persoonlijke aanvallen.