Algemeen Handelsblad/1839/Nummer 2351/Belgische Post/Brussel, 17 Mei (1)

Uit Wikisource
‘Brussel, 17 Mei’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, maandag 20 mei 1839, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ] ⁂ BRUSSEL, 17 Mei. De commissie belast met hare beschouwingen uit te brengen met betrekking tot de uitvoering der financieele schikkingen tusschen Holland eu Belgie, bestaat uit 14 leden; het zijn de Heeren: Isidore Fallon, Zoude, de Smet en Jadot, leden van de kamer der vertegenwoordigers, Dujardin, secretaris-generaal van het ministerie vau financien, de Brouckère, oud-directeur der Bank van Belgie, Rapaerd, lid van de rekenkamer, Faider, directeur der registratie en domeinen, van Kerckhoven, directeur van de administratie der schatkist, van Caillie, direkteur der registratie in de provincie van Luxemburg, Previnaire, oud administrateur, Meeus van de Male, oud griffier der rekenkamer, Streus, oud lid der permanente deputatie van Brabant, en Gremdt, advocaat van het ministerie van financien.
 Zij zijn benoemd bij arrêté van den minister van financien dd. 15 dezer.
 De Heer Dumortier heeft dringende pogingen aangewend om zich in deze kommissie te doen benoemen; zijne Gentsche redevoering heeft belet, dat hij daarin als lid wierd aangenomen.
 De centrale sectie, belast met het onderzoek der conceptwet betreffende de buitenlandsche zaken, heeft den Heer Henri de Brouckère tot haren rapporteur benoemd; zij heeft gisteren den Heer minister van oorlog in haar midden geroepen, en de zitting heeft van tien tot één ure geduurd.
 De Heer Verhaege stelt zich voor, den Heer Dumortier en de Katholieke partij, ter zitting van heden, met hevigheid aan te vallen.
 De conceptwet betreffende den Scheldetol zal maar juist even doorgaan; zelfs schijnt het niet onmogelijk dat de eerste stemming het ministerie doe schipbreuk lijden. De uitzondering der Hollandsche schepen, welke door het ministerie alleen proforma wordt staande gehouden, zal vermoedelijk niet worden aangenomen.