Algemeen Handelsblad/1854/Nummer 7027/Met de Franklin

Uit Wikisource
‘Londen, Donderdag 15 Junij. Met de Franklin zijn uit New-York berigten ontvangen tot 3 Junij; […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, maandag 19 juni 1854, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ] — Met de Franklin zijn uit New-York berigten ontvangen tot 3 Junij; dit stoomschip heeft 230 passagiers aan boord, alsmede 1,300,000 doll., waarvan 130,000 d. voor Londen.
 Bij het Amerik. gouvernement moet de kennisgeving zijn ontvangen, dat de Britsche regering besloten heeft de haven van Sitka en alle andere zeeplaatsen van Ruslands gebied aan de Stille zee in bezit te doen nemen.
 Men meent te weten, dat Russische agenten eenige schepen hebben gekocht en in havens der Ver. Staten doen uitrusten, om als kapers te dienen. Deze vaartuigen kruisen thans in de Oceaan, doch omdat zij geene prijzen in de havens der Unie kunnen binnenbrengen, zullen zij allen eigendom onder Britsche en Fransche vlag vernielen, maar het aan boord gevonden geld behouden. Ofschoon de regering het uitrusten van kapers heeft verboden, kan zij niet beletten, dat zulks bedektelijk geschiedt.
 De moeijelijkheden ten aanzien van het geschil met de autoriteiten van Cuba begonnen een ernstig aanzien te verkrijgen, daar de Heer Soulé er niet in geslaagd was, om de regering te Madrid te doen stemmen in de eischen des Amerik. gouvernements. Men verhaalde, dat de president der Ver. Staten eene boodschap aan het congres zoude zenden, waarin de zwaarwigtige gesteldheid der betrekkingen met Spanje wordt ontvouwd en gelden worden aangevraagd voor het uitzenden van twee speciale kommissarissen naar Madrid, ten einde de bestaande moeijelijkheden tot een voldoend einde te brengen.
 Te Washington was eene dêpèche van het Madridsche gouvernement ontvangen, die in oorlogzuchtigen toon was vervat. Daarin wordt onder anderen gezegd, dat de Keizer der Fransche zich hoeft verbonden om Spanje in den twist van Cuba tegen de Ver. Staten te zullen beschermen.
 De gevlugte slaaf, ter zake van wien te Boston zooveel opschudding heeft geheerscht, is aan zijnen meester teruggegeven. Dit konde echter niet anders geschieden dan met behulp van eene geduchte magtsontwikkeling, waarbij een detachement artillerie, ten einde het gepeupel in ontzag te houden en zijne gewelddadige bevrijding te verhoeden.
 Te Philadelphia is de firma W. Plat en Co. met 1,000,000 doll. gefailleerd.
 Ook te New-Orleans zijn verscheiden huizen gefailleerd, waarbij een ten bedrage van twee millioen dollars.
 Van de Sandwich-eilanden wordt gemeld, dat de Koning bij den Amerik. consul aldaar had aangedrongen, om te bewerken, dat de aansluiting dier eilanden bij de Ver. Staten ten spoedigste mogt worden tot stand gebragt.
 De New-York Daily News zegt, dat op de Gallipagos-eilanden, voor de kust van Ecuador, ontzaggelijke massa’s guano zijn ontdekt.
 Van Haïti heeft men vernomen, dat een Fransch eskader, onder bevel van den schout-bij-nacht burggraaf Duquesne, voldoening heeft erlangd van de geldelijke eischen des Franschen zaakgelastigde jegens het Haïtische gouvernement. Eene som van 1,600,000 dollars is te Port-au-Prince aan boord van het admiraalschip gebragt en daarenboven eene schadevergoeding van 2000 doll. aan een mishandelden Franschman uitbetaald.