Algemeen Handelsblad/1877/Nummer 14517/De Tijd meldt

Uit Wikisource
‘De Tijd meldt, dat binnen een paar dagen tijds door 107 „Katholieke huisvaders van Wognum” een adres aan de Tweede Kamer is gericht […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, donderdag 17 mei 1877, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ] De Tijd meldt, dat binnen een paar dagen tijds door 107 „Katholieke huisvaders van Wognum” een adres aan de Tweede Kamer is gericht tegen het bekende adres van daar door de leden van den Gemeenteraad, waaronder vijf Katholieken, ten gunste der openbare school aan de Kamer gezonden. Van de laatsten zegt het ultramontaansche blad:
 „Wij beklagen de adressanten, die zich door hunne waanwijsheid bespottelijk maakten en zich bevoegd achtten hunne stem te verheffen tegen onzen H. Vader den Paus, tegen de bisschoppen der gansche wereld, tegen hun eigen episcopaat, tegen allen, die in Nederland voor de belangen der Katholieke kerk te waken hebben. Gaarne nemen wij aan, dat zij door anderen tot hun ergerlijk bedrijf gebracht zijn en een stuk teekenden, waarvan zij de strekking niet hebben doorzien; maar daarmede kunnen zij de verantwoordelijkheid voor die daad niet van zich afwerpen. Hunne namen staan nu eenmaal onder een adres, dat slechts door liberalen, vrijdenkers en vrijmetselaars kan onderteekend worden.”
 Wij willen niet vragen, wie die 107 huisvaders „tot hun bedrijf gebracht hebben”, maar zouden wel eens elk dier huisvaders de gronden willen hooren wederleggen, waarop het adres hunner zeven raadsleden steunt. En juist toch in die gronden ligt de kracht van hun verzoekschrift, niet in het aantal onderteekenaars.