Naar inhoud springen

Algemeen Handelsblad/Jaargang 104/Nummer 33760/Avondblad/Tijdschriften

Uit Wikisource
Tijdschriften
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 12 februari 1931
Titel Tijdschriften
Krant Algemeen Handelsblad
Jg, nr 104, 33760
Editie, pg Avondblad, derde blad, 9
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

TIJDSCHRIFTEN.

Groot Nederland.

      Het Februari-nummer begint met eenige vervolgstukken en het slot van L. Simons’ beschouwingen over „Gerhart Hauptmann”. Hij komt tot de volgende slotsom:
      „Een figuur als die van Hauptmann was er geen om „school” te maken. Doch uit de tweeledigheid van wat hij nagestreefd heeft: schildering der werkelijkheid en dichterlijke vlucht daaruit, konden de twee „richtingen” stroomen, die wij tusschen 1890 en 1910 in Duitschland zien opkomen: werkelijkheidskunst in sensitieve gevoeligheid, en een nieuw-romantiek, die, door werkelijkheidszin en psychologisch doordringen gelouterd en gesterkt, voor navolging der 19e eeuwsche „Idealisierung” bewaard bleef. Ook wel, onder invloed van Maurice Maeterlinck zich geheel afkeerend van de werkelijkheid, in overgegeven sensitivisme als Oostersche zelf-venzonkenheid, zielsbewegenissen zocht te doorleven, op te vangen en te teekenen, de van „het leven een droom maken”.”
      Théo van Doesburg begint met een zeer gedocumenteerde studie over de „Surrealistische letterkunde in Frankrijk”, M. G. Berman draagt eenige verzen bij en Marianne Gerards het begin van een novelle die „Pim” heet.

Opwaartsche Wegen.

      Met een gedicht van H. de Bruin over Vincent van Goch wordt de jongste aflevering van dit tijdschrift geopend, dat verder verzen brengt van A. Wapenaar, Gabriël Smit, Han G. Hoekstra, Ido Keekstra, John Ietswaart, G. J. Peelen en eenige boekbesprekingen. De redacteur J. van Ham schrijft over „Nieuwe christelijke letterkundige studiën” en dr. W. A. P. Smit, onder den titel „Potpourri” een „beekbespreking in een tropennacht”, een letterkundige beschouwing in dialoogvorm.