Algemeen Handelsblad/Jaargang 78/Nummer 24505/Avondblad/"Rembrandt"

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
„Rembrandt”
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 22 juli 1905
Titel Kunst en wetenschappen. „Rembrandt”.
Krant Algemeen Handelsblad
Jg, nr 78, 24505
Editie, pg Avondblad, Eerste Blad, [1]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

KUNST EN WETENSCHAPPEN.

Rembrandt”.

      Het verslag van de Vereeniging „Rembrandt”, uitgebracht in de onlangs gehouden algemeene vergadering, vermeldt, dat de heer H. J. de Marez Oyens in de plaats van den heer Jac. Ankersmit optrad als voorzitter, en dat in de plaats van de heeren C. Schöffer, J. R. Wüste en Rud. J. Kijzer als bestuursleden werden gekozen jhr. mr. J. F. Backer, jhr. H. Teding van Berkhout en mr. J. A. Feith; de tweede trad als secretaris op, terwijl de heer J. H. van Eeghen penningmeester en mr. J. A. Sillem voorzitter werd.
      Het verslag vermeldt voorts de hulp der vereeniging bij den aankoop van Metsu’s De Smidse voor het Rijksmuseum; van schilderijen van Wyllems, Buytewech, A. van den Tempel, P. Gyssels, B. van der Ast, J. Martssen de Jonge en W. Ferguson voor hetzelfde museum; van een Indische copie van een Nederlandschen ducaton voor het Penningkabinet; van twee groote fragmenten van vazen uit de 14de eeuw, gevonden op Malaga, en aangekocht wegens den invloed der Spaansche kunst op de Nederlandsche. Voorts steunde de vereeniging de gemeente Delft bij het herkrijgen van Maerten van Heemskerck’s Graflegging van Christus; het Prentenkabinet bij den aankoop o. a. van een partij teekeningen; het Stedelijk Museum te Leiden bij de bataling van een Van Goyen, enz.
      Het ledental bleef hetzelfde, maar de contributies verminderden. Een legaat van ƒ 500 mr. B. O. T. H. Westenberg en een geschenk van ƒ 100 van jhr. Ch. F. van de Poll vergoedden dit, met de verhooging van de contributie van een lid tot ƒ 250.
      De balans vermeldt aan kapitaal der vereeniging ƒ 104,640.13½, en een speciaal fonds groot ƒ 132,069.41½.
      Bij het verslag is gevoegd een reproductie van Metsu’s De Smidse.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (27 juli 1905) ‘Het jaarverslag van de vereeniging „Rembrandt”’, Haagsche Courant, tweede blad, [p. 2].
  • Anoniem (27 juli 1905) ‘Rembrandt’, De Maasbode, eerste blad, [p. 1].