Algemeen Handelsblad/Jaargang 83/Nummer 26405/Ochtendblad/Koninklijke Bibliotheek

Uit Wikisource
‘Koninklijke Bibliotheek’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, donderdag 20 oktober 1910, tweede blad, p. 6. Publiek domein.
[ tweede blad, 6 ]

Koninklijke Bibliotheek.

De heer W. G. C. Bijvanck, bibliothecaris der Kon. Bibliotheek, zendt ons de volgende mededeeling:
Sedert het midden des jaars werd aan de Koninklijke Bibliotheek een afdeeling voor Documentatie verbonden, in navolging van soortgelijke instellingen in den vreemde: de „Card distribution Section” der „Library of Congress” te Washington, het „Institut International de Bibliographie” te Brussel, de „Zentrallstelle der deutschen Bibliotheken” („Auskunftsbureau” en „Gesamtkatalog”) aan de „Königliche Bibliothek” te Berlijn.
Het doel dezer inrichtingen, in het algemeen omschreven, is: het verzamelen van bibliographische gegevens en inlichtingen over vindplaatsen van boeken en tijdschriften, om aanvragers te helpen aan de literatuur over eenig onderwerp van wetenschappelijken of sociaal-practischen aard.
Om deze inlichtingen te kunnen verschaffen, en tevens internationaal mede te deelen, hebben zij zich ook een eigen bibliographisch materiaal te scheppen door den aanleg en het geregeld bijhouden eener nationale bibliographie.
Terwijl een documentatie-afdeeling als thans aan de Koninklijke Bibliotheek verbonden is, de aanvragen om bibliographische gegevens over eenig onderwerp moet afwachten, brengt de aard van haar bibliographische werkzaamheid mede, dat zij ook in staat is om actief op te treden door aan instellingen en particulieren de beschikking te geven over het door haar verzameld bibliographisch materiaal.
Dit materiaal bestaat uit de titelbeschrijvingen van alle in Nederland uitkomende boek- en seriewerken en van de in Nederlandsche periodieke geschriften voorkomende artikels; deze laatste voor zoover zij oorspronkelijk Nederlandsche, zelfstandige en onderteekende opstellen zijn.
De titelbeschrijving geeft, behalve de gewone bibliographische bizonderheden, als auteursnaam, titel, plaats en jaar van publicatie, vindplaats, aantal bladzijden, prijs, enz., bovendien een beknopt gestelde aanwijzing over den inhoud van boekwerk of artikel, voor zoover dit niet voldoende uit den titel zelf blijkt.
Om hetgeen aldus in Nederland uitkomt in een vorm te refereeren, welke ook het buitenland in staat stelt van onze bibliographie gebruik te maken, is bij elken titel opgegeven een signatuur, volgens het Decimaal-Systeem van Dewey, in de bewerking van het „Institut International de Bibliographie” te Brussel. Deze bleek, èn door haar uitgebreidheid, èn door haar practische inrichting, zich er het best toe te leenen om aangenomen te worden als internationale bibliographische code.
Niettemin is de signatuur aldus aangebracht, dat iedere instelling of particulier zonder bezwaar een eigen signatuur volgens eigen systematiek, of ook een trefwoord, separaat-titel of eenig andere aanteekening kan aanbrengen in overeenstemming met den catalogus der instelling of ieders persoonlijke behoefte.
Om een geheel vrije rangschikking van het bibliographisch apparaat mogelijk te maken, en om gelegenheid te geven tot invoeging der nieuwe titelbeschrijvingen tusschen de vóórgaande, verschijnt de bibliographie niet in boekvorm, maar op losse kaarten van standaardmodel (7,5 bij 12,5) gedrukt, voor de bedging waarvan laden en kasten op maat in den handel verkrijgbaar zijn.
Van deze kaarten worden aan de belangrijkste openbare bibliotheken volledige stellen toegezonden.
Ook kunnen andere instellingen en particulieren, die voor wetenschappelijke studie of voor practische doeleinden een bibliographisch apparaat over bepaalde onderwerpen wenschen aan te leggen, naar keuze zich de kaarten laten toezenden.
Na opgave van naam en adres, ontvangt men maandelijks omstreeks den 18en of 19en van 350 tot 450 titels proefvellen toegezonden. Men teekene daarop aan, van welke titels kaartdrukken worden verlangd, eventueel ook hoeveel exemplaren van eenzelfde.
De aldus gemerkte proefvellen moeten zoo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór den 23n of 24en der maand in het bezit der Afdeeling voor Documentatie teruggekeerd zijn. Tegen het einde der maand of het begin der volgende ontvangt men de afdrukken toegezonden.
Het ligt in de bedoeling, zooveel mogelijk met deze titelkaart-uitgave wetenschap en praktijk tegemoet te komen.
Vandaar dat in beginsel kostelooze verspreiding wordt aangenomen, in overeenstemming met de door de Koninklijke Bibliotheek ook overigens gevolgde wijze van handelen.
Alleen zal overwogen worden in hoever de aanvragen als ernstig bedoeld zijn op te vatten.
En in de tweede plaats worden porti en andere verzendingskosten den aanvragers in rekening gebracht. Men heeft daarvoor een bedrag van ƒ 5 in voorschot te geven; de verrekening heeft aan het einde van elk jaar plaats.
Aanvragen als hierboven bedoeld en overmakingen van gelden worden ingewacht: „Koninklijke Bibliotheek”, Afdeeling voor Documentatie, ’s-Gravenhage, 31 Voorhout.