Naar inhoud springen

Amersfoortsch Dagblad/Jaargang 11/Nummer 197/Haarzuilens, 14 Jan.

Uit Wikisource
Haarzuilens, 14 Jan.
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 15 januari 1913
Titel Haarzuilens, 14 Jan.
Krant Amersfoortsch Dagblad
Jg, nr 11, 197
Editie, pg [Dag], [3]
Opmerkingen Hélin van Zuylen van Nyevelt van de Haar vermeld als Helène v. Zuylen v. Nijevelt van de Haar, Pierre en Joseph Cuypers als de heeren Cuijpers
Brontaal Nederlands
Bron archiefeemland.courant.nu
Auteursrecht Publiek domein

      Haarzuilens, 14 Jan. Heden morgen hadden in de R. K. kerk te Vleuten, waaronder Haarzuilens kerkelijk ressorteert, de plechtige uitvaartdiensten plaats voor den zoo jammerlijk bij een autorit omgekomen baron Helène v. Zuylen v. Nijevelt van de Haar. Pastoor Ohl droeg de H. mis op, daarbij geassisteerd door den kapelaan te Vleuten, dien van de kerk aan den Stadsdam en dien van de Lombokkerk te Utrecht, resp. als diaken, subdiaken en ceremoniarius.
      Vóór den H. dienst gingen velen, die in eenigerlei betrekking stonden van den overledene, ter H. Communie. Het altaar was deftig met rouw behangen en de wapenschilden der familie waren op verschillende plaatsen in de kerk aangebracht.
      De kerk was overvol met genoodigden en parochianen. Onder de eersten merkten wij op de burgemeesters van Haarzuilend c.a., van Harmelen c.a. en van Kockengen c.a., resp. de heeren G. Hondelink, A. Blankestijn en H. P. F. van Roosendaal; de architecten van het kasteel „de Haar”, de heeren Cuijpers, vader en zoon, den heer Van Straaten, aannemer van het kasteel, den heer Huigens uit Amsterdam, den aanlegger van de verlichting, den heer Copijn, den tuinarchitect en diens dochter, mevrouw Brevée–Copijn, die zeer dikwijls de gast was op het kasteel. Het geheele dienstpersoneel van de familie, zoo ook den rentmeester, den heer Luijten. De landbouwers, pachters, de leden van den Raad van Haarzuilens en Vleuten. Den vroegeren gemeesheer Dr. Hartog en de tegenwoordige geneesheeren Drs. Simons en De Boer.
      Vóór in de kerk stond een katafalk, waarin het lijk van den overledene werd gedacht en waaromheen de beaarding-ceremoniën plaats vonden. De overledene wordt hier zeer betreurd. Als toekomstig eigenaar van het beroemde kasteel alhier, met zijne uitgebreide en fraaie omgeving, toonde hij nu reeds in de bezitting en in de bevolking veel belangstelling. Vele grootsche plannen voor de toekomst, die veel beloofden voor de geheele omgeving, droeg hij reeds in zich om.