Anoniem/Een nieuwe kerk op Feyenoord

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een nieuwe kerk op Feyenoord
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 28 november 1929
Titel Een nieuwe kerk op Feyenoord
Krant Nieuwe Rotterdamsche Courant
Jg, nr 86, 330
Editie, pg {{{editie}}}, Avondblad E, [p. 1]
Opmerkingen Berend Tobia Boeyinga vermeld als B.T. Boeyingga, Jacobus Johannes Pieter Oud als Oud
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Een nieuwe kerk op Feyenoord


      Het zich snel uitbreidende gedeelte van Rotterdam aan den overkant der rivier, waar thans reeds omstreeks 150,000 inwoners gevestigd zijn, vraagt, zooals vanzelf spreekt, voortdurend om bevrediging van eveneens steeds groeiende behoeften.


Maranatha-kerk Hillevliet Rotterdam 001.jpg

De nieuwe Maranatha-kerk op Feyenoord.


      Ook op kerkelijk gebied is dit het geval. De Nederlandsch Hervormde gemeente heeft in dit stadsdeel gedurende pl.m. 30 jaren de kerk gehad aan de Oranjeboomstraat, gebouwd naar een ontwerp van den architect Hooykaas. Zij moest zich verder behelpen met het gebouw Maranatha aan de Pretoriastraat, maar zal nu binnenkort, in de plaats daarvan, haar tweede kerk op den Linker Maasoever in gebruik kunnen nemen.
      Dit tweede kerkgebouw, de Maranatha-kerk, gebouwd naar een ontwerp van de architecten B. T. Boeyinga te Amsterdam en Reinier J. Hoogeveen alhier, nadert haar voltooiing. Zij staat aan den vriendelijken Hillevliet, en verleent daaraan met haar pl.m. 50 meter hoogen toren, die thans nog in de steigers staat, een teekenend accent.
      De kerk kan ongeveer 1350 personen bevatten; zij zal waarschijnlijk met Paschen van het komende jaar gereed zijn. De drie groote kerkramen zullen bezet worden met gebrandschilderde glazen.
      Het werk wordt uitgevoerd door den aannemer W. Korevaar te Alblasserdam, waarbij als hoofdopzichter de heer H. Meyer fungeert.
      Voor de Ned. Hervormde gemeente zal de beschikking over een tweede, goed ingerichte kerk een groote verbetering beteekenen. Het gebouw Maranatha zal voor een termijn van 10 jaar verhuurd worden aan het rijk, dat er een hulppostkantoor en belastingkantoren in zal vestigen.
      Aan den Hillevliet heeft Feyenoord nog een kerk gekregen, die bijna recht tegenover de Maranatha-kerk ligt aan den overkant van den vliet, en het voornaamste gebouw is van het witte dorp dat er is opgericht voor minder draagkrachtigen, naar een ontwerp van den architect Oud.
      Het is hier niet de plaats, de bouwkundige kwaliteiten van dit complex te bespreken, maar wij gelooven niet teveel te zeggen indien wij veronderstellen, dat menigeen deze zeer moderne kerk voorbij zal gaan zonder dat bij hem de gedachte aan een Godshuis opkomt.