Anoniem/Het graf van Comenius

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het graf van Comenius
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 25 augustus 1934
Titel Het graf van Comenius
Krant Het Vaderland
Jg 66
Editie, pg , Ochtendblad, p. 3
Opmerkingen Jan Amos Comenius vermeld als Comenius
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

HET GRAF VAN COMENIUS.


      B. en W. van Naarden hebben gisteren een bezoek gebracht aan het graf van Comenius, teneinde de zerk in oogenschouw te nemen, die daar Donderdagmiddag gebracht is door den architect Jan Wils en den heer Jan Polak uit Den Haag. De Tsjechische legatie had het Naardensche raadhuis van de komst van beide heeren verwittigd. Kort daarop verschenen zij, evenzoo een vrachtauto met werklieden, materiaal en de zerk.
      Burgemeester Van Wettum ontving de heeren, die namens Nederlandsche vereerders van Comenius een zerk kwamen aanbieden. De burgemeester was verhinderd mee naar het graf te gaan, en gisteren heeft hij zich met zijn beide wethouders van de aanwinst overtuigd. De zerk, die ook wij bij deze gelegenheid hebben kunnen bezichtigen, is van eikenhout en twee meter lang en 1.60 meter breed. D. A. Comenius staat in letters van brons op het hout gegrift. De groeve, welke een desolaten aanblik bood, is thans bedekt. Het is de bedoeling om later, als het mausoleum gereed is, de zerk door een van marmer te vervangen.
      De heer Jac. Smits, voorzitter van de Ned. Comeniusvereeniging, en prof. dr J. H. Gunning, voorzitter van het Ned. comité tot aanbieding van een gedenkraam in het op te richten mausoleum, die wij later spraken, toonden zich aangenaam verrast over de gave van deze Comeniusvrienden, van wier beslaan zij tot nn toe geheel onkundig waren. Zij hopen, dat alle Nederlandsche Comenius-vrienden spoedig in de gelegenheid zullen zijn de openingsplechtigheid bij te wonen van het Comenius-mausoleum, welke plannen nog steeds op een definitieve goedkeuring uit Praag wachten.