Anoniem/Het nieuwe gebouw der OLVEH

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het nieuwe gebouw der OLVEH
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 21 oktober 1931
Titel Het nieuwe gebouw der OLVEH
Krant Het Vaderland
Jg 63
Editie, pg {{{editie}}}, Avondblad D, p. 1
Opmerkingen Hendrik van den Eijnde vermeld als v.d. Eynde
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

HET NIEUWE GEBOUW DER OLVEH


[Jan Wils (vermoedelijk). Kantoorgebouw verzekeringsmaatschappij OLVEH, perspectieftekening. 1930-1931 (?).]


      Wij hebben het genoegen hier een afbeelding te brengen van het trotsche bouwwerk, dat Jan Wils bezig is neer te zetten voor de OLVEH (Onderlinge Levensverzekeringmaatschappij Eigen Hulp) op de hoek Kortenaerkade–Anna Paulownastraat en dat o.i. het bijzonder goed doet als afsluiting van het Piet Heinplein en ook tegenover den anderen hoek. De Anna Paulownastraat krijgt een vorstelijken ingang, haar naam waardig.
      De gevel wordt gemaakt van goudgele steen en zal rusten op een sokkel van zwart graniet. Deuren en ramen worden van staal. Alle verdiepingen krijgen een brandvrije ruimte, zoodat elk stuk van waarde op de afdeeling, waarbij het behoort, blijft. De architect maakt veel werk van de centrale hall, waarop alle loketten en vertrekken zullen uitkomen. De inrichting krijgt een eigen stroomlicht-installatie. De beeldhouwer v. d. Eynde verzorgt ’t beeldhouwwerk, dat het bedrijf zal symboliseeren. Een 28 M. hoogen toren zal het bouwwerk kronen en tevens voor allerlei lichtreclames, betreffende het bedrijf, dienen. Elken avond zal de OLVEH in vurig geschrift van zichzelf getuigen.
      De maatschappij is 1 Juli 1879 bescheiden op den Denneweg begonnen; 1892 verhuisde zij naar Kortenaerkade 3, waar zij aan ’t benedenhuis genoeg had; boven woonde ’n directeur. Geleidelijk werden ook de bovenverdiepingen en het pand Kortenaerkade 2 en later Kortenaerkade 1 noodig en thans gaat de Olveh op het grootste deel van die kade beslag leggen. Jan Wils hoopt 1 Mei de deuren van het nieuwe verzekeringspaleis te openen.
      Wij prijzen het in de directie, dat zij in dezen tijd zoo’n werk heeft aangepakt en zich niet door malaise heeft laten bewegen tot een uitstel, dat de malaise slechts vergrooten kan.