Anoniem/Margarine Unie en Lever Bros.
Margarine Unie en Lever Bros. | |
Auteur(s) | Anoniem |
Datum | Woensdag 4 september 1929 |
Titel | Margarine Unie en Lever Bros. |
Krant | Het Vaderland |
Jg | 61 |
Editie, pg | Ochtendblad, 4. |
Opmerkingen | Vooruitblik op de vorming in 1930 van Unilever door de fusie tussen de Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers. |
Brontaal | Nederlands |
Bron | kranten.kb.nl |
Auteursrecht | Publiek domein |
MARGARINE UNIE EN LEVER BROS.
De beteekenis dezer samensmelting.
Dat de Margarine Unie en Lever Brothers gaan samensmelten beteekent een enorme fusie, welke twee concerns samenbrengt, die beide hun vertakkingen van ondernemingen over de geheele wereld hebben.
Toch is er in den opbouw van de beide concerns — de Financial Times wijst daar terecht op — in zoover verschil, dat de Margarine Unie vrijwel geheel door normale expansie van het eigen bedrijf is gegroeid en niet door een grootsche politiek van overneming welke hoofdzakelijk werd toegepast door Lever Bros. Lever Bros. werd opgericht in 1894 ter overneming van de zeepzaken van denzelfden naam. De maatschappij bezit fabrieken e.d. te Port Sunlight en direct of indirect belangen bij meer dan 200 geassocieerde ondernemingen. De belangen der maatschappij in West-Afrika worden samengesmolten met die van de African and Eastern Trade Corp. Het geautoriseerde kapitaal bedraagt £ 130 millioen, waarvan ruim £ 56 1/2 millioen is gestort.
In herinnering zij hier gebracht, dat er in 1927 een overeenkomst inzake volledige samenwerking werd tot stand gebracht tusschen de groote leidende margarine-concerns, van den Bergh en Jurgens, welke samenwerking tot uitdrukking kwam in de oprichting van twee holding companies, n.l. de Margarine Union in Engeland en de N.V. Margarine Unie in Nederland, welke de controle over Anton Jurgens en Van den Bergh's fabrieken verwierven. De maatschappijen namen de drie grootste margarinefabrieken der wereld over, en voorts werd een overeenkomst aangegaan met het groote Tsjechische margarine- en zeepconcern Schicht.
Een belangrijke verovering van de trust was de overeenkomst met Calvé Delft. Tot uitvoering daarvan werd een nieuwe holding mij. opgericht, doch over de deelneming daarin door de Margarine Unie werd het stilzwijgen bewaard. Wel schijnt vast te staan, dat Calvé f 5 millioen aandeelen Margarine Unie heeft verworven. Hoe dit ook zij, het feit, dat de margarinetrust thans de beschikking heeft over een zoo uitnemend grondstoffenbedrijf als Calvé-Delft, zal vermoedelijk van niet geringe beteekenis voor de Margarine Unie blijken te zijn.
Dat er reeds vroeger banden met Lever Bros. bestonden blijkt uit de geschiedenis van Jurgens in Engeland. De Engelsche Jurgens dateert van 1914, toen zij daar te lande werden ondergebracht in een afzonderlijke Engelsche onderneming met een kapitaal van £ 4 millioen, verhoogd tot £ 10 millioen in 1919. De fabrieken van Jurgens waren te Purfleet, doch in verband met de voorziening van grondstoffen verkreeg men tevens de contrôle over de Olympia Oil and Cake Cy., welker fabrieken zich bevinden te Selby in Yorkshire, terwijl men tevens door deze weer de contrôle kreeg over het concern Ardol, welke fabriek eveneens oliën en vetten produceerde, en over de Selby Warehouses and Transport Cy. De voornaamste aandeelhouders in de Olympia-groep was Joseph Watson & Sons, een dochteronderneming van Lever. Het kapitaal van Olympia Oil is £ 6 millioen, waarvan 2 millioen uitgegeven, dat van Ardol £ 300.000 en dat van Selby Warehouses £ 400.000.
In verband met de Engelsche belangen van de Margarine Unie zij er nog op gewezen, dat men daar te lande ook groote controles heeft verworven over grossierszaken van levensmiddelen als gecondenseerde melk, zeep, kaarsen, spek e.d., zoo de Home and Colonial Stores en de Meadow Dairy Company. En zoo leiden alweer de draden naar het concern Lever. Eenerzijds dus over de grondstoffen, anderzijds via den handel in eindproducten. De Home and Colonial Stores was namelijk door vriendschappelijke relaties verbonden met de Maypole Dairy, welker kapitaal door den eersten werd gecontroleerd. De Maypole Dairy was op haar beurt weer geparenteerd aan de Maypole Margarine Works. Gaat men nu terug tot 1914 — wij ontleenen deze bijzonderheden aan de Fin. Times — dan blijkt dat een andere schakel van de keten der Maypole dit concern verbindt met de Planters Margarine Company, een dochter van het Lever concern.
Het behoeft geen betoog, dat de materieele voordeelen van het samengaan van Margarine Unie en Lever Bros. zeer groot zullen blijken te zijn. Hier ontstaat een organisatie, die niet alleen op groote schaal het eindproduct verkoopt, doch die tevens een goed deel van de wereldgrondstoffen op het gebied der margarine- en zeepfabricage beheerscht, met uitsluiting van elke concurrentie. Doch het spreekt vanzelf, dat wanneer ook de plannen met de groote zeeptrust van Morgan, het concern Procter & Gamble, werkelijkheid zullen zijn geworden, de mogelijkheden andermaal vergroot worden. Wat deze laatste betreft, in de op 3 Augustus j.l. gehouden buitengewone algemeene vergadering van aandeelhouders is het aandeelenkapitaal van 1.250.000 aandeelen van $ 20 nom. waarde, gebracht op 7.500.000 aandeelen zonder nominale waarde. Hiervan worden 6.250.000 aangewend ter verwisseling van elk aandeel van $ 20 in vijf nieuwe zonder nominale waarde. De gewone aandeelhouders deden afstand van hun statutair recht van voorkeur op de resteerende 250.000 aandeelen zonder nom. waarde en stelden deze ter beschikking van het bestuur om naar gelang van behoefte uit te geven tot zulke voorwaarden, als het bestuur zou goedkeuren.
De maatschappij heeft onderhandelingen aangeknoopt met J. P. Morgan & Co. voor de uitgifte van 150.000 nieuwe aandeelen tot den prijs van $ 66 2/3 per aandeel zonder nominale waarde, en aan die firma optie verleend op de resteerende 100.000 aandeelen tot den prijs van $ 80 per aandeel tot 12 Febr. a.s.
Het is de bedoeling van het bestuur, als de omstandigheden het toelaten, dividend uit te keeren op basis van $ 2 'sjaars per nieuw aandeel, te beginnen 15 Nov. Deze uitkeering komt dan overeen met een jaarlijksch dividend van $ 10 per share volgens de oude kapitalisatie tegen tot dusverre 40 pCt. of $ 8 per aandeel van $ 20.