Naar inhoud springen

Anoniem/Moderne binnenhuiskunst

Uit Wikisource
Moderne binnenhuiskunst
Auteur(s) Anoniem
Datum Vrijdag 11 juli 1924
Titel Moderne binnenhuiskunst
Krant Nieuwe Rotterdamsche Courant
Jg, nr 81, 190
Editie, pg {{{editie}}}, Avondblad, D, p. 3
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Letteren en Kunst.


Moderne binnenhuiskunst.


      Men schrijft ons uit ’s-Gravenhage:
      In een der typische moderne hofjes, den door Jan Wils gebouwde Papaverhof, heeft de firma H. Pander en zonen beslag gelegd op een pand waar zij moderne meubels laat zien. Aan den heer M. Wouda is het voorrecht geschonken met den staf van getrainde werkers, van de bekende firma achter zich, zijn gedachten op binnenhuiskunst te mogen verwerkelijken. Reeds dadelijk bij het treden uit de poort die tot het hofje toegang geeft, treft het den bezoeker hoe de bewoners den geest van zulk een modem hofje hebben begrepen. Achter een profusie van bloemen liggen de huizen verscholen. In het huis no. 12 wordt de tentoonstelling gehouden; de bloemen in het tuintje van dit pand houden zich op den achtergrond, van overvloed is geen sprake. Het is of de heer Wouda deze mededingers van zijn kleur den wedstrijd heeft ontzegd, zoodat hij alleen aan het woord kan komen.
      Inderdaad heeft men bij het verlaten van dit pand de kleur der bloemen in de oogen. Rood en geel, felgroen en paars zijn (de zich herhalende kleuren, ook is er zwart, waarmee meubels zijn verlevendigd en kleeden en kussens omzoomd. In de vestibule is een voor de beperktheid der ruimte vervaardigd meubel geplaatst, dat sierlijkheid aan bruikbaarheid paart; het is een kleerenhanger, recht van lijnen en sterk van kleur, waarbij een eenvoudige blokjesstof tot achtergrond dient. Deze eenvoud herhaalt zich; in de huiskamer, in de studeerkamer, in de slaapkamer zijn het eenzelfde soort rechtlijnige meubels van prachtig, fijngenerfd eiken vervaardigd, volkomen aan het doel waartoe zij dienen beantwoordend.
      De stoffen hier en daar gebruikt zijn wel eens wat al te hel; het lijkt ons niet aanlokkelijk tusschen het scherpste groen en geel dagelijks te vertoeven. We krijgen echter den indruk, dat de heer Wouda slechts heeft willen toonen, hoe het zal kunnen, zonder deze keus van kleuren als noodzakelijk te willen laten gelden. En ongetwijfeld heeft hij in het huis van den Papaverhof, dat er zich uitstekend toe leent, een beeld gegeven van moderne binnenhuiskunst.
      Een druk bezoek bewijst hoe de belangstelling van het publiek evenredig is aan de pogingen van onze jonge binnenhuiskunstenaars.