Anoniem/Oude schilderijen in het Christoffelhuis

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude schilderijen in het Christoffelhuis
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 19 mei 1937
Titel Oude schilderijen in het Christoffelhuis
Krant Limburgsch Dagblad
Jg, nr 20, 115
Editie, pg [Dag], Eerste blad, [3]
Opmerkingen Albin Windhausen vermeld als A. Windhausen, Fons Windhausen als F. Windhausen
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Oude schilderijen in het Christoffelhuis.


      In het Christoffelhuis hingen reeds sedert lang een viertal groote olieverfschilderijen. Doch zij verkeerden in een zoodanigen toestand, dat niemand er eenige aandacht aan schonk. Algemeen oordeelde men ook, dat ze geen waarde hadden, zoodat bij sommigen de gedachte opkwam om de oude schilderijen, waarvan de voorstelling zeer onduidelijk was geworden, naar den zolder te brengen.
      Doch het bestuur van het St. Christoffelhuis, terzake opmerkzaam gemaakt door een zijner medeleden, ging er toe over de schilderijen nader te doen onderzoeken. Dit onderzoek deed het bestuur er toe besluiten om de oude doeken door den kunstschilder A. Windhausen te doen restaureeren. Het resultaat er van is verrassend. Een der groote schilderijen is geëxposeerd in de étalage van den kunsthandel F. Windhausen, de overige drie hebben een goede plaats gekregen in het Christoffelhuis.
      De heer A. Windhausen heeft met groote zorg en toewijding de oude schilderijen zeer deskundig gerestaureerd. De schilderijen waren in hun ouden staat met een vuile, bruine verflaag overdekt. De verwijdering ervan en de restauratie bracht zeer fraaie landschappen aan het licht. De schilderijen zijn niet gesigneerd, doch vermoedelijk dateeren zij uit de tweede helft der zeventiende of begin achttiende eeuw. De landschappen zijn geschilderd in den trant van Jacob Ruysdael (1628–1682) met een levendig en fijn coloriet. De schilderijen zijn werkelijk een aanwinst en het zou zeker de moeite loonen, deze werken van een onbekenden meester eens nader door deskundigen te laten onderzoeken.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (19 mei 1937) ‘Oude schilderijen in het Christoffelhuis’, Nieuwe Venlosche Courant, tweede blad, [p. 1].