Anoniem/Pelterijenhandel Splitter Frères in de Hoogstraat

Uit Wikisource
Pelterijenhandel Splitter Frères in de Hoogstraat
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 15 mei 1939
Titel Pelterijenhandel Splitter Frères in de Hoogstraat. Een nieuw pand in de binnenstad van architect J. Wils.
Krant Het Vaderland
Jg 71
Editie, pg Avondblad A, 2
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Pelterijenhandel Splitter Frères in de Hoogstraat


Een nieuw pand in de binnenstad van architect J. Wils


      De Pelterijenhandel Splitter Frères, die gedurende twintig jaren in de Lange Houtstraat gevestigd was, is naar de Hoogstraat 14 verhuisd.
      Reeds eenige maanden had de belangstellende de werkzaamheden aan dit gebouw kunnen waarnemen. De bekende architect Jan Wils heeft het oude gebouw in Januari volledig gesloopt, tot zelfs de fundamenten toe. Daarna zijn de werkzaamheden aan het nieuwe gebouw begonnen, hetwelk wij vandaag in oogenschouw konden nemen. De heer Wils leidde ons daarbij rond met de gebroeders Splitter.
      Beneden vindt men dan een smaakvolle ontvangstruimte, waarna men over een keurige wenteltrap naar de salons geleid wordt, waar de dames de verschillende bontwerken op haar gemak kunnen zien en uitzoeken. Het grootste probleem voor den architect was hier de inrichting. Immers het geheel moet zich aansluiten bij de kostbare mantels – er zijn er bij van vijf à zes mille! – die hier getoond worden. De verdieping bevat twee salons, voor en achter laten reusachtige vensters genoeg licht door om de kleur der mantels geen „valschen schijn” te geven. De salons zijn in lichte kleuren gehouden, met groene vloerbedekking. De bergruimten voor de mantels (zoowel als een brandvrije noodtrap) zijn onopvallend in den muur gebouwd, de kleuren van het hout zijn eveneens licht en rustig gehouden, zoodat men hier op aangename wijze zijn keuze kan doen.
      De gordijnen voor het reusachtige raam aan de voorzijde, dus aan de Hoogstraat, verdienen speciale vermelding, zij zijn op Fransche wijze gedrapeerd en geven, ook van buiten gezien, een prachtig effect. De dubbele lamp, die voor twee verdiepingen tegelijk dient, is een aardig bewijs van de vindingrijkheid van architect Wils, die de vraagstukken als belichting, comfort en inrichting, volkomen bevredigend heeft weten op te lossen.
      Bij het bouwen van dit pand heeft men, naar ons verzekerd werd, voor honderd procent van Nederlandsch fabrikaat gebruik gemaakt.
      Wij zagen ook het magazijn en de ateliers, waarbij wij de verschillende bontbewerkingen van dichtbij konden waarnemen en tot slot daalden wij af naar de kelders, waar een bergkluis is gebouwd, die dient tot bewaring van de in bewaring gegeven bontmantels. Deze kluis is geheel vochtvrij gehouden, terwijl een „fan” de versche lucht van het dak naar beneden pompt zoodat de mantels in een koele atmosfeer hangen, die voor hun „gezondheid” vereischt wordt.
      Het geheel maakt, zooals men uit onze beschrijving kan opmaken een keurlgen indruk, terwijl de technische mogelijkheden door den heer Wils volkomen zijn uitgebuit, zoodat de installatie niets te wenschen overlaat.
      De gevel tenslotte geeft een waardige verfraaiing aan de Hoogstraat. Smaakvol en niet opvallend is dit pand een aanwinst voor de binnenstad te noemen.