Anoniem/Tentoonstelling Jeroen Bosch/Geopend te Rotterdam

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tentoonstelling Jeroen Bosch
Auteur(s) Anoniem
Datum Donderdag 9 juli 1936
Titel Tentoonstelling Jeroen Bosch. Geopend te Rotterdam.
Krant Het Vaderland
Jg 68
Editie, pg Ochtendblad A, 3
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

TENTOONSTELLING JEROEN BOSCH.


Geopend te Rotterdam.


      Gisteravond is in het Boymans-Museum te Rotterdam de Jeroen Bosch-tentoonstelling door Burgemeester Droogleever Fortuyn geopend.
      Er waren vele autoriteiten en bekende Rotterdamsche persoonlijkheden aanwezig; voorts merkten wij op Graaf von Zech von Burkersroda, den Duitschen gezant dr J. C. Bierens de Haan, museumdirecteuren, kunsthistorici, verscheidene consuls, enz.
      De heer Droogleever zeide met heel veel genoegen de tentoonstelling van de Noord-Nederlandsche primitieven, die zich schaarden om Jeroen Bosch, te openen. Er is veel zorg en heel wat moeite besteed aan de voorbereiding van de tentoonstelling en spr hoopte dat het succes hieraan evenredig zal zijn. In het Fransch heette de burgemeester vervolgens de aanwezige buitenlanders welkom.
      De heer Hannema, directeur van het Museum Boymans, hield daarna een korte redevoering over het werk van Jeroen Bosch en de tentoongestelde werken. De naam van Jeroen Bosch heeft een magische klank en toch is zijn werk in Nederland weinig bekend. Langen tijd bestond voor de z.g. primitieve kunst geen belangstelling, doch aan het einde der vorige eeuw groeide de interesse voor dit werk. Geleerden en kunsthistorici ontrukten veel aan de vergetelheid. Spr. gaf voorts een vluchtig overzicht van de ontwikkeling der primitieve kunst in het Noorden. Boven alle primitieven van zijn tijd verheft zich de figuur van Jeroen Bosch. Zijn werk vertoont een aangrijpende menschelijkheid en fel bewogen hart en is vaak van een ontstellend realisme. Het vormt een mijlpaal in de geschiedenis. Een rijke bron van kunst- en studiegenot is thans in Boymans aanwezig. Dank zij de welwillendheid van verzamelaars in binnen- en buitenland en de medewerking van velen, zijn thans meer dan 300 werken bijeen. Enkele schilderijen zijn nog onderweg.
      De heer Hannema einigde met te zeggen, dat de bezoekers der tentoonstelling ongetwijfeld verrijkt van geest het Museum zullen verlaten. Hierna maakte het gezelschap een rondgang door de tentoonstellingszalen.