Anoniem en Petrus Herman Scheltema/Vraagbaak

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagbaak
Auteur(s) Anoniem en Red.
Datum Zaterdag 27 november 1909
Titel Vraagbaak
Tijdschrift De Opmerker
Jg, nr, pg 44, 48, 384
Brontaal Nederlands
Bron [1]
Auteursrecht Publiek domein

Vraagbaak.


      1. Bestaat er, behalve het „Geïllustreerd handboek van B. H. Thomas omtrent aanleg enz. van verwarmingsinrichtingen, Sythoff Leiden 1902”, nog iets dergelijks ook in het Hollandsch, van jongeren datum, waarin men de voorkomende gebreken, hun oorzaken en herstellingen behandeld vindt?

      2. Waar vindt men een uitvoerige zaakkundige omschrijving van de middelen, die bestaan om allerhande soorten van vlekken uit wit marmer te verwijderen?

      3. Met welk preparaat en op welke wijze kan men zinken lijsten op een leiendak duurzaam de kleur van koper geven, zooals men dat in Oostenrijk en Duitschland door de loodgieters ziet doen?

      Men kan aan zink de kleur van koper geven door eenvoudige bestrijking met een oplossing van kopervitrool. Of deze kleur in de buitenlucht stand houdt moet echter betwijfeld worden. Wij zouden daarom meer vertrouwen hebben in galvanische verkopering van het zink, maar deze kan bezwaarlijk op het dak geschieden. Weet een onzer lezers een eenvoudiger en minder kostbaar middel, dat ter plaatse kan aangewend worden, dan houden wij ons voor mededeeling aanbevolen.


Red.