Architectura/Jaargang 27/Nummer 20/Ontvangen tijdschriften

Uit Wikisource
Ontvangen tijdschriften
Auteur(s) Anoniem
Datum 2 juni 1923
Titel Ontvangen tijdschriften
Tijdschrift Architectura
Jg, nr, pg 27, 20, 109
Opmerkingen Jacobus Johannes Pieter Oud vermeld als J.J.P. Oud, Hendrik Petrus Berlage vermeld als Berlage, Jan Hessel de Groot vermeld als J.H. de Groot, Pablo Picasso als Picasso, Edouard Cuypers als Ed. Cuypers
Brontaal Nederlands
Bron [1]
Auteursrecht Publiek domein

ONTVANGEN TIJDSCHRIFTEN.


      HET OVERZICHT No. 15, Maart-April 1923, Antwerpen.
      Groote philosofie-opruimingsuitverkoop: „Over het tegenwoordig plastisch leven” door Fernand Leger, verwacht eenig heil van „het landschap doorsnijdende scharlaken-roode treinen.” „Geschakelde aforismen over kunst en bouwkunst”, door J. J. P. Oud. Vorm is bezonken ontroering, maar het wordt vervolgd in No. 16. De redacteur Berckelaers over Berlage (met afbeeldingen van het Haagsch Museum) Ontwerpen van Oud te Rotterdam, en van V. Bourgeois te Brussel.
      Uit een boekkritiek blijkt dat J. H. de Groot bezig is een stijl te zoeken. (Vormcompositie en Centraliteit.) Een ineressant tijdschrift, je leert er uit hoe heerlijk achterlijk je bent, je verneemt, en passant, het artikel „Oproep tot aandacht,” van Herwarth Walden uit Berlijn dat Rembrandt en Picasso allebei secundaire verschijningen zijn.

      KLEI No. 9 en No. 10. Over den heropbouw van Leuven door G. W. J. W., met afbeeldingen van afzichtelijke bouwsels.

      HET HUIS OUD EN NIEUW No. 6. Over het Roode Kruis Ziekenhuis te Scheveningen door Ed. Cuypers, als boven.

      HET GEILLUSTREERD GEMEENTEBLAD No. 9. In „Amstelodamia” wordt verhaald hoe de buiten gebruik gestelde gebouwen der Oostergasfabriek door P. W. worden tot bruikbaarheid verbouwd. Van 3 kleine gebouwtjes: machinekamer, bankwerkerij en magazijn is een H. B. school gevormd. Het politiebureau uit de Muiderpoort komt in het administratiegebouw, het badhuis der gasfabriek wordt openbaar badhuis en waschhuis. Ten slotte wordt een klein gedeelte van het zuiveringshuis autogarage voor de motor-omnibussen, en de reusachtige stookhal een tentoonstellingsruimte (10.000 M2!)

      DIE VOLKSWOHNUNG HEFT 7. Plan voor een Achtfamilienhaus door arch. Steinmetz.
      Werner Scholtz schrijft over den bouw van schoorsteenen in woonhuizen. HEFT 8. Wohnungs-Planwirtschaft door Leberecht Misse. De schrijver vordert: Geen cent meer voor huurkazernes, iedere woning met moestuin. Een nederzetting in etappen te bouwen, eerst de tuinen bebouwen en uitrusten met alle technische noodzakelijkheid, alleen de onontbeerlijke woonruimte oprichten met berekende uitbreidingsmogelijkheid.
      Ongeveer het tegenovergestelde heeft Bruno Mehring voorgestaan in Stadtbaukunst van December l.l., met zijn hooge ovale ringhuizen.