Architectura/Jaargang 5/Nummer 13/Bij het maken van toebereidselen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Bij het maken van toebereidselen om het koor der St. Gereons-kerk te Keulen te beschilderen, heeft men hoogst merkwaardige oude muurschilderingen in de apsis gevonden. […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 13 (zaterdag 27 maart 1897), p. 76. Publiek domein.

[ 76 ]  — Bij het maken van toebereidselen om het koor der St. Gereons-kerk te keulen te beschilderen, heeft men hoogst merkwaardige oude muurschilderingen in de apsis gevonden. Deze dateeren uit de 13e eeuw, maar in de 15e eeuw werd het werk voortgezet en in 1683 volgde een omlijsting in barokstijl.
 Het nu blootgelegde schilderwerk stelt voor christus op den hemeltroon gezeten en omgeven door de symbolen der vier Evangelisten. Hij is bekleed met een wit ondergewaad en een roodbruinen mantel, en de voeten rusten op een groen kussen. In de linkerhand houdt hij een boek, terwijl de rechter zegenend is uitgestrekt. Rechts staat Maria, links vermoedelijk johannes de dooper.
 De werkzaamheden van 1683 zijn helaas vergezeld gegaan van een gedeeltelijke vernieling van het kunstwerk, want oorspronkelijk moeten nog meer figuren aan weerszijden van den troon gestaan hebben.
 Ook op andere plaatsen aan den wand zijn fragmenten van deze beschildering gevonden, o. a. twee ridders in tweemaal levensgroote, denkelijk St. gereon en st. greorgius maurus, die getuigen van de grootsche en karakteristieke opvatting van den kunstenaar, stellig een der belangrijksten van zijn tijd.

n. r. ct.